5.5.16

Οδός Ελλάδος…



Βέβαια δεν είναι όλοι ίδιοι, αλλά εάν μπορούσαμε να ομαδοποιήσουμε τους Έλληνες, πώς θα τους περιγράφαμε;
Ο μέσος Έλλην, εκ γενετής συμφεροντολόγος, κουτοπόνηρος και άκρως ανήθικο ον με κραυγαλέο ηθικό μανδύα, θαυμάζει τις δυτικές χώρες και θα μεταναστεύσει μόνο εκεί: ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο, Γερμανία, Ολλανδία, Γαλλία, Ελβετία. Γιατί; Επειδή είναι χώρες οργανωμένες, με πολύ καλά συστήματα υγείας, παιδείας, κοινωνικής πρόνοιας. Κράτη δικαίου, με σεβασμό στις ατομικές ελευθερίες και την αξιοπρέπεια του ανθρώπου.




Ταυτόχρονα τις μισεί και πιστεύει ότι είναι άδικες, κοινωνικά ανάλγητες, άκαρδες, απάνθρωπες. Γιατί; Επειδή όσα δεν φτάνει η αλεπού τα κάνει κρεμαστάρια, ο Έλληνας που δημιούργησε ένα κράτος που δεν φτάνει ούτε την παρανυχίδα των κρατών αυτών, θεωρεί οτι έτσι υποβιβάζει τα επιτεύγματά τους…


Στο μυαλό του (όσο έχει) πιστεύει οτι αυτός θα έκανε τα πράγματα καλύτερα. Και αντί να πάρει τα παραδείγματα που θαυμάζει και να τα βελτιώσει, ξεκινάει από τα παραδείγματα που δεν τον έλκουν για να ζήσει αλλά τον έλκουν ως ιδεατά τέλειοι κόσμοι (όπου βέβαια υποφέρουν άλλοι, όχι ο ίδιος ο οποίος τραβάει της κολάσεως στην ανάλγητη, νεοφιλελεύθερη Ευρώπη).
Ξεκινάει λοιπόν το έργο της επανίδρυσης ενός άλλου κόσμου από τα θαυμαστά παραδείγματα των Βενεζουέλα, Κίνα, Σοβιετική Ένωση, Κούβα, Ρωσία και λοιπά υποδείγματα κρατών Δικαίου και σεβασμού της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, ευημερίας, οικονομικής σταθερότητας, εργατικών δικαιωμάτων κλπ.
Ως συμφεροντολογικό και μη ηθικό ον, τον μέσο Έλληνα τον λένε Ρίζο και το μότο του είναι "όπως θέλω τα γυρίζω". Βρίσκει μια άλλη ερμηνεία νόμων και κανόνων όταν κάτι τον ευνοεί, και μια άλλη όταν κάτι είναι εις βάρος του. Και στις δύο περιπτώσεις δεν παίζει κανέναν ρόλο ο κανών ή ο νόμος αλλά πώς θα τον γυρίσει έτσι ώστε να ωφεληθεί ο ίδιος τα μέγιστα.
Ο μέσος Έλλην θαυμάζει την αξιοκρατία που επικρατεί σε άλλες χώρες βάζοντας μέσο για να πετύχει για το παιδί του κάτι που δεν το αξίζει.
Θαυμάζει τα οικονομικά επιτεύγματα του Ηνωμένου Βασιλείου και προσπαθεί να τα πετύχει μιμούμενος την τέως Ανατολική Γερμανία.
Ο μέσος Έλλην κραυγάζει ενάντια στη διαφθορά και στη διαπλοκή και εργαζόμενος σε οποιαδήποτε θέση δεν θα διστάσει να λαδωθεί και να εξυπηρετήσει γνωστούς και φίλους εκτός προτεραιότητος. Μόνιμη δικαιολογία της βαθειάς ανηθικότητάς του, η φράση "έτσι κάνουν όλοι".
Ο μέσος Έλλην δεν διστάζει να σου πει ψέματα κατάμουτρα. Να αμφισβητήσει ως ψεύδη αυτά που ο ίδιος ισχυριζόταν μια ώρα ή δυο μέρες πριν. Δεν θα διστάσει να βρει χίλιες δυο δικαιολογίες για να μην εργαστεί. Δεν θα ντραπεί να διεκδικήσει δικαιώματα και αμοιβές πέραν του νομίμου.
Αν δίναμε ονόματα στον δρόμο της τιμιότητας και στο δρόμο της ατιμίας και της λοβιτούρας, τότε ο δεύτερος σίγουρα θα λεγόταν "Οδός Ελλάδος".

Ηλίας Όμικρος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου