1.6.16

Μαϊμού πτυχιούχοι και στη Ρωσία!



Στην Ρωσία, όπως και στη χώρα μας, η πανεπιστημιακή μόρφωση αποτελεί προτεραιότητα. Η δε επιστημονική κατάρτιση αποτελεί βήμα επαγγελματικής, και όχι μόνο, ανέλιξης. Γι αυτό και εκεί, όπως και εδώ  κάθε χρόνο χιλιάδες πολίτες, κυρίως δημόσιοι υπάλληλοι και πολιτικοί, υποβάλλουν διδακτορικές (και απλές μεταπτυχιακές) διατριβές με σκοπό να γίνουν δόκτορες, όπως είναι π.χ. εδώ  Στρατούλης, και ο πολύς Μπαρουφάκης, ο δόκτωρ της καρδιάς μας, ο φαλακρός πλέιμποι της διεθνούς οικονομίας.



Άσχετα όμως με τον αριθμό διατριβών και (φ)τυχιούχων που έχει η Ρωσία,  κάθε άλλο παρά χώρα επιστημόνων και διανοουμένων είναι, αφού όπως προκύπτει το μέσο απόκτησης πανεπιστημιακών τίτλων αποτελεί μια προσοδοφόρα μαύρη αγορά, που θα ζήλευαν πολλοί δικοί μας επιτήδειοι…


Εν ολίγοις, στην Ρωσία αποτελεί συνηθισμένη πρακτική για του εν δυνάμει δόκτορες και λοιπούς «ακαδημαϊκούς» να πληρώνουν τρίτους, συγγραφείς «φαντάσματα», για να γράψουν την εργασία τους, ή και να αγοράσουν μια έτοιμη. Στη συνέχεια, αν χρειαστεί, δωροδοκούν τις πανεπιστημιακές επιτροπές των καθηγητών-εξεταστών, και όλα καλά. Και οι επιστήμονες αυξάνονται και πληθύνονται, και κυκλοφορεί το (μαύρο) χρήμα.
Όπως αναφέρει η οργάνωση (ακτιβιστών) Dissernet, που χρησιμοποιεί ειδικά προγράμματα σόφτγουερ για να εντοπίζει την αντιγραφή και την λογοκλοπή στις διάφορες διατριβές που κατατίθενται και εγκρίνονται από τα πανεπιστήμια, το 4% εξ αυτών είναι «μαϊμού». Τέσσερις  στους εκατό δηλαδή επιστήμονες είναι απλά απατεώνες.
Σύμφωνα με την ομάδα, όταν το σόφτγουερ χτυπάει κόκκινο για κάποια διατριβή, τότε αυτή διπλοελέγχεται από άνθρωπο. Όπως λένε τα στελέχη της, το φαινόμενο είναι τόσο διαδεδομένο, που ακόμη και ο Πούτιν έχει κατηγορηθεί για λογοκλοπή.
Πάντως, σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, η λογοκλοπή μειώνεται χρόνο με το χρόνο, αφού μεταξύ των ετών 1993 και 2005 ο αριθμός των «πλαστών» διατριβών αυξήθηκε από τις 15.000 στις 30.000, το 2014 εντοπίστηκαν «μόνο» 16.500, ενώ φέτος και μέχρι σήμερα έχουν εντοπιστεί περίπου 5.500.
Το περασμένο Ιανουάριο, η Dissernet ανακοίνωσε ότι ο ένας στους εννιά βουλευτές της ρωσικής Δούμας έχει υποβάλλει «ύποπτη ή ψεύτικη» διδακτορική διατριβή. Μάλιστα, μερικές φορές η κατάσταση αγγίζει τα όρια της φαρσοκωμωδίας, όπως η περίπτωση ενός βουλευτή που πήρε την διατριβή ενός άλλου, με αντικείμενο την βιομηχανία σοκολάτας, αντικατέστησε απλά την λέξη σοκολάτα με την λέξη κρέας , υπέβαλλε την διατριβή, και τώρα είναι και αυτός δόκτορας (όπως ο Στρατούλης), ειδικός επί της «κρεατοβιομηχανίας».
Πάντως, παρά τον αγώνα της Dissernet, το παιχνίδι είναι χαμένο, αφού όπως λέει ένας από τους ιδρυτές της ελάχιστοι είναι οι πολιτικοί και οι δημόσιοι λειτουργοί που απολύθηκαν από τις θέσεις τους εξαιτίας των πλαστών τίτλων σπουδών που κατείχαν. Εξάλλου, η ακαδημαϊκή εξαπάτηση και η λογοκλοπή αποτελούν εθνικό σπορ, και πηγή προσωπικής περηφάνιας για τους Ρώσους, σημειώνει η συγγραφέας Diana Bruk.

S.A.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου