12.10.16

Θα πληρώσουν τους «τζερεμέδες»* τα συνήθη κορόιδα (εμείς δηλαδή)…



«Φορτωμένη» με ένα χρέος που αφορά τον παλιό Ξενώνα Προσφύγων προς τη ΔΕΗ, είναι η Αντιρατσιστική Πρωτοβουλία Θεσσαλονίκης αφού, όταν η δομή απειλήθηκε με κλείσιμο πριν από 6 χρόνια, η Αντιρατσιστική ανέλαβε τους λογαριασμούς ρεύματος στο όνομα της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας «Κοινωνικό Κέντρο Θεσσαλονίκης» που έχει δημιουργήσει…




Ο Ξενώνας Προσφύγων, στην οδό Σιατίστης 12 και Φιλίππου, αποτελούσε για χρόνια τη μοναδική δομή φιλοξενίας προσφύγων στη Θεσσαλονίκη, προσφέροντας στέγη σε περίπου 70 άτομα. Τον Γενάρη του 2010, ο Ξενώνας έκλεισε, με απόφαση της ΜΚΟ που τον διαχειριζόταν και τον ανέλαβε η Αντιρατσιστική Πρωτοβουλία Θεσσαλονίκης, μαζί με άλλες συλλογικότητες και φορείς της πόλης. ΄Όταν το καλοκαίρι του 2010, η ΔΕΗ έκοψε το ρεύμα, το οποίο ήταν στο όνομα της παλιάς διαχειρίστριας ΜΚΟ, έγινε νέα σύνδεση με την Αντιρατσιστική...



Ωστόσο, αν και ενάμιση χρόνο μετά, η Αντιρατσιστική αποχώρησε από την ευθύνη της διαχείρισης του ξενώνα, καθώς δεν μπορούσε να αναλαμβάνει μόνη της το κόστος επ’ αόριστο, ο Ξενώνας παρέμεινε ανοιχτός και φιλοξενούσε οικογένειες μέχρι και το Νοέμβριο του 2014 οπότε και εκκενώθηκε και σφραγίστηκε από τον ιδιοκτήτη του.
«Αυτά τα 4 όμως χρόνια, διέμειναν δεκάδες οικογένειες προσφύγων και οι 24 συνδέσεις κατέγραψαν κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος που ανήλθε στο ποσό των 80.000 ευρώ», εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ το μέλος της Αντιρατσιστικής Νίκος Νικήσιανης, προσθέτοντας ότι, αν και γνώριζαν ότι ο λογαριασμός συνέχιζε να χρεώνεται στο όνομά τους, εντούτοις δε ζήτησαν τη διακοπή του καθώς στον Ξενώνα έμεναν ακόμα πρόσφυγες και μικρά παιδιά.
Μετά την εκκένωση του κτιρίου και τη διακοπή της σύνδεσης, η ΔΕΗ μετέφερε το συνολικό χρέος ύψους 80.066,00 ευρώ στη σύνδεση που αντιστοιχεί στην έδρα της παραπάνω ΑΜΚΕ, στην οδό Ερμού 23, δηλαδή στο Κοινωνικό Κέντρο – Στέκι Μεταναστών.
«Παρά τις συνεχείς παρεμβάσεις μας προς τη Διοίκηση της ΔΕΗ, μας ξεκαθαρίστηκε ότι δεν υπάρχει καμία δυνατότητα διαγραφής ή μείωσης του χρέους, με αποτέλεσμα να αναγκαστούμε να κάνουμε ρύθμιση με δόσεις που αντιστοιχούν σε 1200 ευρώ τον μήνα», λέει ο κ.Νικήσιανης.
Προκειμένου η Αντιρατσιστική Πρωτοβουλία και το Στέκι Μεταναστών, να εξυπηρετήσου την ρύθμιση, αν και με καταστατική τους απόφαση δεν έχουν ζητήσει, ή λάβει καμία χρηματοδότηση από δημόσιο, ή ιδιωτικό φορέα, ζητούν να μοιραστούν την ευθύνη αποπληρωμής με φορείς που συμμετείχαν, ή υποστήριξαν το αρχικό εγχείρημα του Ξενώνα.
«Απευθυνόμαστε σε κάθε αλληλέγγυα συλλογικότητα, σε κάθε σύντροφο και συντρόφισσά μας από την Ελλάδα και το εξωτερικό, ζητώντας να συνεισφέρει ανάλογα με τις δυνατότητές της στην πληρωμή αυτού του χρέους. Μόνο με αυτό τον τρόπο μπορούμε να κρατήσουμε ζωντανό το Στέκι με τις δράσεις αλληλεγγύης του και την Αντιρατσιστική Πρωτοβουλία με την πολιτική και κοινωνική της παρέμβαση», επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση της Αντιρατσιστικής.




*Ετυμολογία- τζερεμές < τουρκική cereme < αραβική غرامة (ghrama) "πρόστιμο"
Ουσιαστικό - τζερεμές αρσενικό
1.       τα χρήματα που πληρώνει κάποιος για να αποκαταστήσει ζημιές
2.      (συνεκδοχικά) ζημιά η οποία βαρύνει κάποιον ενώ δεν ευθύνεται γι' αυτήν
3.      (μεταφορικά) άνθρωπος τεμπέλης και άχρηστος




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου