11.10.16

Οδηγούν την Αριστερά σε ιστορική ιδεολογική συντριβή!Ο κομματικός στρατός του ΣΥΡΙΖΑ δεν θέλει εκλογές. Επειδή ξέρει ότι την επόμενη ημέρα θα πρέπει να εγκαταλείψουν τις θέσεις τους στο Δημόσιο και να επιστρέψουν στα χαρακώματα του twitter και μάλιστα δίχως να είναι βέβαιο ότι αυτήν τη φορά το κόμμα θα μπορεί να τους συντηρεί. Ο Αλέξης Τσίπρας είναι όμηρος των πραιτοριανών. Όπως και η χώρα…Τα πράγματα εξελίσσονται με μεγάλη ταχύτητα. Η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ χάνει κάθε μέρα έδαφος και συμμάχους, λόγω της διαπιστωμένης ανικανότητάς της να κυβερνήσει. Τα απανωτά λάθη και η πρωτοφανής αλαζονεία των κορυφαίων υπουργών του κόμματος έχουν απογοητεύσει τους οπαδούς και ψηφοφόρους του, κάτι που το δείχνουν ανάγλυφα όλες οι δημοσκοπήσεις...Την ίδια ώρα φαίνεται ότι οι δανειστές βάζουν για πρώτη φορά «δύσκολα» στην κυβέρνηση, όπως φάνηκε και στη χτεσινή συνεδρίαση του Eurogroup.
Οι συνθήκες που διαμορφώνονται πλέον είναι πολύ δύσκολες. Τόσο για την κυβέρνηση, όσο και για την ίδια τη χώρα. Η μοναδική λογική επιλογή είναι εκείνη των εκλογών, καθώς καταρρέουν ένα - ένα όλα τα γνωστά αφηγήματα της Αριστεράς και του λεγόμενου… αντιμνημονιακού μπλοκ. Ο πρόεδρος Πάνος έχει τη δυνατότητα να ζητήσει τη βοήθεια και την ψήφο των ευλαβών χριστιανών, όπως φάνηκε και στην πρόσφατη συνάντησή του με τον Αρχιεπίσκοπο. Δεν ισχύει το ίδιο για τον Αλέξη Τσίπρα, καθώς οδηγεί την Αριστερά σε ιστορική ιδεολογική συντριβή.
Υπό τις παρούσες συνθήκες, ο Αλέξης Τσίπρας έχει δύο επιλογές. Εκείνη της άμεσης προσφυγής στις κάλπες, ώστε να εξασφαλίσει ένα ικανοποιητικό εκλογικό ποσοστό και να μπορέσει έτσι στη συνέχεια να αναδιοργανώσει το κόμμα του και εκείνη της παράτασης του μαρτυρίου για έναν ολόκληρο λαό…
Στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ υπάρχουν ισχυρές φωνές που θέλουν τις εκλογές, με το επιχείρημα ότι σε αυτήν τη φάση μπορούν ακόμη να συγκρατηθούν δυνάμεις και ότι αυτό το γεγονός και μόνο είναι αρκετό για να αναδείξει τον ΣΥΡΙΖΑ ως αδιαμφισβήτητο ηγεμόνα στον χώρο της κεντροαριστεράς και να τελειώσει με αυτόν τον τρόπο και η «αναμέτρηση» με το ΠΑΣΟΚ. Ένα ακόμη ισχυρό επιχείρημα είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αποδείχτηκε ανέτοιμος να αναλάβει κυβερνητικά καθήκοντα κι ότι το κόμμα χρειάζεται χρόνο για μία αναδιάρθρωση, έτσι ώστε να μπορεί στο μέλλον με πειστικό τρόπο να διεκδικήσει και πάλι την εξουσία.
Η άλλη πρόταση, αυτή της παραμονής στην εξουσία, έχει ως πηγή της τους πραιτοριανούς του Αλέξη Τσίπρα. Δεν θέλουν με τίποτα να εγκαταλειφτεί η εξουσία και τα προνόμιά της και υποστηρίζουν ότι η ήττα θα έχει ολέθριες συνέπειες για τους ίδιους, είτε αυτή σημειωθεί τώρα, είτε σε δεύτερο χρόνο. Προτιμούν, λοιπόν, να τα παίξουν όλα για όλα στη λογική του «όλα ή τίποτα», ευελπιστώντας ότι κάτι μπορεί να συμβεί στο μεταξύ και να αλλάξει τη ροή των γεγονότων.
Οι πραιτοριανοί ήταν μέχρι σήμερα η δύναμη αιχμής για τον Αλέξη Τσίπρα. Μαζί τους κέρδισε τη μάχη του διαδικτύου, μαζί τους στελέχωσε κρίσιμα υπουργεία και μηχανισμούς. Δεν είναι εύκολο να αγνοήσει τη θέλησή τους, θα είναι σαν να γυρίζει την πλάτη του στον πολύ στενό πυρήνα εκείνων των ανθρώπων που τον οδήγησαν στην κορυφή. Κι είναι αμφίβολο πλέον αν του έχουν μείνει άλλοι φίλοι…

Θανάσης Μαυρίδης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου