7.10.16

Ο Καρανίκας δουλεύει full time; Ο Καρανίκας;



Ο άνθρωπος που γνωρίσαμε σαν συνώνυμο της κομματικής αναξιοκρατίας δεν υπάρχει πια. Οι χαβαλέδικες ημίγυμνες μεθυσμένες φωτογραφίες στα camping και τα μπαρ με τις αστείες γκριμάτσες αντικαταστάθηκαν από αυστηρές πόζες με ημι-χιπστερικά ημι-executive ρούχα.



 
Μέσα σε μισό χρόνο το σύμβολο της μποέμικης Αριστεράς του τσίπουρου, ο άνθρωπος που κήρυττε ότι «η καριέρα είναι χολέρα» μετατράπηκε σε εργασιομανή που δηλώνει ότι δεν προλαβαίνει καν να παρακολουθήσει την αγαπημένη του Ελένη γιατί – ναι, το λέει επί λέξει – «δουλεύει full time»!



Στο δημοσίευμα του Downtown μίλησε για την Ελένη Μενεγάκη. Είπε ότι διαβάζει κινέζικη φιλοσοφία και στρατηγική. Μίλησε για τον μισθό του. Και τέλος ομολόγησε ότι δεν παρακολουθεί πλέον την αγαπημένη του παρουσιάστρια γιατί «δουλεύει full time»! (Βέβαια ο ίδιος διέψευσε ότι έδωσε συνέντευξη και αποκάλεσε το δημοσίευμα υποκλοπή συνομιλίας. Αλλά εν προκειμένω, αφού δεν διαψεύδει το περιεχόμενο και τα λεγόμενά του δεν έχει σημασία).
Η περίφημη «φοιτητική» φωτογραφία που δείχνει πολλά στελέχη σε εξέλιξη. Ο Νίκος Καρανίκας βρίσκεται τέρμα αριστερά
Μήπως θυμάται κανείς πώς τον γνωρίσαμε; Τότε, αρχές Μαρτίου του 2016 ο Νίκος Καρανίκας ήταν ο «άνεργος σερβιτόρος που διορίστηκε στο γραφείο του Πρωθυπουργού». Ή ο «φανατικός λάτρης της Μενεγάκη που την ρωτούσε στο twitter «τι μποτάκια φοράει» λες και ήταν μεσήλικη θείτσα. Ή ένα ακόμα μέλος εκείνης της φοιτητικής παρέας που εικονίζεται στην ιστορική φωτογραφία του ουζερί, μαζί με τον Αλέξη Τσίπρα, τον Γαβριήλ Σακελλαρίδη και άλλους μέλλοντες διορισμένους.
Και σιγά-σιγά μετατράπηκε σε ένα είδος celebrity των παραπολιτικών στηλών. Κλασική περίπτωση προσωπικότητας που τα media «λατρεύουν να μισούν». Εμφανίστηκαν φωτογραφίες του έξω από τράπεζες στην Πλατεία Κολωνακίου. Ή στο γραφείο της Βουλής «να πίνει χυμό…» (ναι, η είδηση ήταν ότι πίνει χυμό!). Ή στην συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ. Τέλη Ιουνίου. Την εποχή που άλλες χρονιές θα βρισκόταν στο αγαπημένο του camping. Ή στην εκδήλωση για την Συνταγματική Αναθεώρηση έξω από τη Βουλή, να εποπτεύει τα πάντα. Στις 25 Ιουλίου! Ο άνθρωπος που έλεγε ότι η «καριέρα είναι χολέρα»!
Ομως όλες οι παραπάνω εμφανίσεις είχαν ένα κοινό χαρακτηριστικό: ο Νίκος Καρανίκας ήταν σκεπτικός και σοβαρός. Και αγέλαστος! Ποιος; Ο Καρανίκας! Που τον γνωρίσαμε να κάνει γκριμάτσες με ένα ποτήρι στο χερι ή να χορεύει πίσω από ένα μπαρ. Άσε το ντύσιμό του. Με στενά επαγγελματικά πουκάμισα και παντελόνια «γραφειου». Δηλαδή με σεβασμό στο ρόλο και στη θέση του, που μακάρι να διέθετε ο Παύλος Πολάκης π.χ. ή ο Γιώργος Κυρίτσης. Και συνέχεια να δουλεύει. Ακόμα και όταν έπινε χυμό… Σα να μην χωρούσε πια στο στερεότυπο του μποέμ αργόσχολου που μισεί την καριέρα. Ακόμα και οι παλιές του φωτογραφίες, αυτές στα μπαρ και στα κάμπινγκ, έμοιαζαν σιγά-σιγά παρωχημένες. Με άλλα λόγια, ο Νίκος Καρανίκας μέσα σε έξι μήνες έπαθε «την αρρώστια των executive» ή την «χολέρα» όπως θα το ονόμαζε ο παλιός του εαυτός; Τον «πλάνεψαν» οι χάρες της εξουσίας και άφησε το τσίπουρο για χάρη του laptop; Ή ήθελε απλώς κι εκείνος μια ευκαιρία για να αποδείξει ότι «μπορεί» κι αυτός. Στο κάτω-κάτω δεν έχει σημασία να είσαι ανορθόγραφος. Σημασία έχει να προσπαθείς να το βελτιώσεις, αντί να είσαι περήφανος για την άγνοιά σου. Και ο Νίκος Καρανίκας, σαφώς άρχισε να χρησιμοποιεί διορθωτή. Οι μόνοι που πρέπει να είναι απαρηγόρητοι από την «καρανίκεια» μεταστροφή είναι οι πρώην σύντροφοι. Αυτοί που υπερασπίστηκαν την επιλογή του από το Μαξίμου σαν θρίαμβο των παιδιών του «εναλλακτικού χώρου» που παίρνουν στα σοβαρά τους στίχους του Θηβαίου. Και που πίστεψαν ότι επιτέλους ήρθε η σειρά τους να τρίψουν το δικό τους lifestyle στα μούτρα των «Harvardιανών».
Ε, αυτοί πρέπει να ένιωσαν πιο προδομένοι από όλους. Το είδωλό τους, ο άνθρωπος που ενσάρκωνε τις ελπίδες τους ότι μπορούν τώρα που οι «δικοί τους» ήρθαν στα πράγματα, να βολευτούν χωρίς να χρειαστεί να αλλάξουν και να προδώσουν τις αρχές τους δουλεύοντας, τους διέψευσε. Ο Νίκος Καρανίκας πέρασε στην απέναντι όχθη. Έγινε ένας από τους «εχθρούς»! Και σα να μην έφτανε αυτό, δουλεύει full time! Σα να παίρνει μεταγραφή ο Ρονάλντο στην Μπαρτσελόνα…
Και το ακόμα χειρότερο: όσο περνάει ο καιρός, μοιάζει να είναι ένας από τους πιο σοβαρούς της «παρέας». Γιατί με τόσα που έχει κάνει η κυβέρνηση, πρέπει να είναι κάποιος πολύ καλός σύμβουλος στρατηγικού σχεδιασμού για να την κρατάει ακόμα όρθια.

Νίκος Ζαχαριάδης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου