12.11.16

Το προλεταριάτο του Τραμπ…



Κουταμάρες λέμε. Επιπόλαια «διαβάζουμε». Πρόχειρα «αναλύουμε». Παράδειγμα; Μα φυσικά ο θρίαμβος του Ντόναλντ Τραμπ!
Πως κι έτσι; Επειδή, λέει, είναι «αντισυστημικός». Μα τι σόι αντισυστημικός είναι αυτός; Ενας μαικήνας με πέντε, ίσως και περισσότερα, δισεκατομμύρια δολάρια!



Πως κι έτσι; Επειδή, λέει, πήγε κόντρα σε όλα και σε όλους. Ετσι φαίνεται. Ετσι δεν είναι. Το εξηγώ…



Είσαι, ας πούμε, εργάτης σε βιομηχανία παραγωγής αυτοκινήτων «Ford». Στις ΗΠΑ εννοείται. Μαθαίνεις ότι η διεύθυνση πρόκειται να «μετακινήσει» το εργοστάσιο προς το Μεξικό. Για φτηνότερο εργατικό. Και περικοπές εξόδων. Συμβαίνει. Και το παράδειγμα είναι πραγματικό!
Ο Τραμπ λοιπόν υπόσχονταν πως έτσι και κερδίσει τις εκλογές, θα κόψει τον πισινό της “Ford”. Πως; Αυξάνοντας του δασμούς. Δηλάδη κάθε εισαγώμενο αυτοκίνητο από Μεξικό θα «φορτώνεται» με δασμούς που θα αγγίζουν το 45% της αξίας κάθε οχήματος!
Αυτό το λένε «αντικίνητρο». Αν φύγεις τότε τα εισαγώμενα προιόντα σου θα κοστίζουν πανάκριβα. Επομένως ο προλεράτιος κάθε βιομηχανικής μονάδας στις ΗΠΑ μετατράπηκε σε ψηφοφόρο του Τραμπ. Για την ασφάλειά του. Για την επιβίωσή του Για το γάλα των παιδιών του. Τόσο απλό.
Και συνέβη το εξής οξύμωρο και παρανοικό. Οι προλετάριοι βιομηχανικών περιοχών που παραδοσιακά ψήφιζαν «Δημοκρατικούς» τώρα το έστριψαν και κατέληξαν στην «αγκαλιά» του Τραμπ!
Δηλαδή οι θεωρητικά και ταξικά αριστεροί εργάτες βρήκαν προστασία στην άκρα δεξιά του Ντόναλντ Τραμπ. Απίστευτο και όμως αληθινό!
Γιατί σε τελική ανάλυση, όπως το εξέλαβαν τα πλήθη της Αμερικανικής φτωχολογιάς, οι δύο μονομάχοι διέφεραν τρομερά. Η μεν Χίλαρι Κλίντον με την παγκοσμιοποίηση. Ο δε Τραμπ με τις ΗΠΑ. Η Χίλαρι με τις χρηματοπιστωτικές αγορές, τους καρχαρίες και το διεθνές κεφάλαιο. Ο Ντόναλντ με την αμερικανική βιομηχανία και εξ αντανακλάσεως με το προλεταριάτο! Αυτή είναι η κορυφαία αλλαγή που συντελέστηκε στις ΗΠΑ. Αυτό ήταν το διακύβευμα για τις μάζες των αμερικανών της εργασίας και των μικρονυκοκυραίων. Γι αυτό ο Τραμπ αναδείχθηκε σε μαχητή του ρατισμού. Γι αυτό εναντίον προσφύγων από το Μεξικό και αλλού!
Ετσι κάθε προλετάριος, απροστάτευτος από το σύστημα της παγκοσμιοποιημένης οικονομίας και ανοχύρωτος από την κοινωνική αναλγησία της Χίλαρι Κλίντον, μέσα στο αδιέξοδο του, το ριξε υπέρ Τραμπ. Υπέρ του ταξικού εχθρού του!
Για κάθε Αμερικανό εργαζόμενο που τρέμει από ανασφάλεια, που αγωνιά για το Αύριο, όλα τα υπόλοιπα είναι αδιάφορα. Και η εξωτερική πολιτική και οι γεωστρατηγικοί σχεδιασμοί και το Αιγαίο και η Τουρκία και η Ελλάδα και όλα. Μάλιστα οι εργάτες που δουλεύουν στην πολεμική βιομηχανία, εύχονται οι πωλήσεις να πολλαπλασιαστούν, δηλαδή οι τοπικοί πόλεμοι να κορυφωθούν! Καταλάβατε τις αντιθέσεις και τις αντιφάσεις;. Οχι; Ε τότε εκεί εκεί στην Γ ερασιτεχνική!
Και κάτι ακόμα. Σχετικά με την Μαρί Λεπέν. Η εκπρόσωπος της σοβαρής, ας πούμε, εκδοχής, του νεο-φασισμού. Κι αυτή πορεύεται με τα ίδια συνθήματα. Κι αυτή υπέρ της ανάπτυξης της Γαλλικής βιομηχανίας. Και αυτή υπέρ δασμών των εισαγώμενων προιόντων. Κι αυτή εναντίον γερμανικού ευρώ!
Και για να τελειώνω. Τα εκατομμύρια οπαδών του Χίτλερ, μέχρι το 1943, προέρχονταν από τις αστείρευτες δεξαμενές του προλεταριάτου. Η άνοδος του Αδόλφου στην εξουσία λειτούργησε ευεργετικά για την γερμανική οικονομία. Γι αυτό οι μάζες των υποστήριξαν.
Αμ τι νομίζατε; Δε δ χρημάτων, κα νευ τούτων οδν στι γενέσθαι τν δεόντων! 

Δημήτρης Δανίκας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου