21.1.17

Ο Τραμπ ξεκίνησε να υπογράφει νέους νόμους…



Οι πρώτες μέρες του Τραμπ ως πρόεδρος των ΗΠΑ θα είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένες και γεμάτες. Υπάρχει μια ολόκληρη σειρά νομοθετικών δράσεων που θα πρέπει να ολοκληρώσει.



Για παράδειγμα, όπως αναφέρει το AP, η πρώτη μέρα θα είναι αυτή που ο Τραμπ θα ανακοινώσει και επίσημα την απόσυρση των ΗΠΑ από την εμπορική συμφωνία Trans-Pacific Partnership, ενώ είναι πιθανό να ανακοινώσει και την έναρξη της επαναδιαπραγμάτευσης  με το Μεξικό και τον Καναδά, των όρων συμμετοχής της χώρας του στην περίφημη NAFTA…


Το Reuters προβλέπει αρκετά προεδρικά διατάγματα (executive orders) να εκδίδονται τις πρώτες μέρες, όπως π.χ. αυτό που θα έχει να κάνει με το χτίσιμο τείχους-φράκτη στα σύνορα με το Μεξικό, και τον αυστηρό περιορισμό της μετανάστευσης Λατινοαμερικανών που αιτούνται άσυλο στις ΗΠΑ.
Το CNN από την πλευρά του επικαλείται ανώτατες πηγές από το Καπιτώλιο, σύμφωνα με τις οποίες μια από τις πρώτες αποφάσεις του νέου προέδρου θα έχουν να κάνουν με το σύστημα υγείας Obamacare, το οποίο δεν πολυσυμπαθεί ο Τραμπ.
Το  Hill προβλέπει δραματικές περικοπές δαπανών, και αναφέρει πέντε υπουργεία που μάλλον θα υποστούν σοκ από τις περικοπές αυτές: Εμπορίου, Ενέργειας, Μεταφορών, Δικαιοσύνης, και το υπουργείο Εξωτερικών. Πάντως, όπως αναφέρει, υπάρχουν πληροφορίες πως ο Τραμπ ήδη υπέγραψε  μια σειρά από νομοσχέδια αμέσως μόλις ορκίστηκε. Το πρώτο αφορούσε στην έγκριση νόμου του κογκρέσου, που επιτρέπει στον στρατηγό James Mattis να οριστεί υπουργός Άμυνας. Τα άλλα έχουν να κάνουν με τον ορισμό μιας μέρας ως «εθνική μέρα του πατριωτισμού», και την επισημοποίηση του νέου υπουργικού συμβουλίου. Αυτά ως τη Δευτέρα, αφού σύμφωνα με την Washington Post ο Τραμπ δήλωσε πως το σαββατοκύριακο απλά θα ξεκουραστεί.
Αν πιστέψουμε όμως το AP, ο νεοεκλεγείς πρόεδρος ξεκίνησε την θητεία του στο οβάλ γραφείο υπογράφοντας ήδη ένα προεδρικό διάταγμα, που σύμφωνα με τον επιτελάρχη του Λευκού Οίκου Reince Priebus, στοχεύει στην ελαχιστοποίηση των οικονομικών βαρών που αφορούν στο σύστημα υγείας ObamaCare. Δηλαδή περικοπές δαπανών. Στο διάταγμα μάλιστα αναφέρεται πως ο Τραμπ σκοπεύει να ακυρώσει το εν λόγω σύστημα υγείας πολύ σύντομα. Στο μεταξύ, επιτρέπεται στο υπουργείο Υγείας και σε άλλες ομοσπονδιακές αρμόδιες υπηρεσίες να καθυστερήσουν την εφαρμογή του ObamaCare όπου αυτό χρειάζεται προκειμένου να μην επιβαρυνθούν οικονομικά οι πολιτείες, οι οικογένειες, τα ασφαλιστικά ταμεία, και οι πολίτες γενικότερα. Σε αυτό συμπεριλαμβάνεται και η αυστηρή τιμωρία που προβλέπεται για όποιον είναι ανασφάλιστος.
Σε αυτό το σημείο όμως, δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο το κατά πόσο αποτελεσματικό θα είναι το νέο προεδρικό διάταγμα, αφού σύμφωνα με τον Priebus οι υπηρεσίες δεν θα πρέπει να εκδώσουν οποιαδήποτε εγκύκλιο αν δεν αυτή δεν εγκριθεί πρώτα από κάποιον που θα ορίσει ο Τραμπ. Αυτό σημαίνει πως κάποιοι κανονισμοί που είχαν εγκριθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση τώρα παγώνουν. Παράλληλα παγώνουν και κάποιοι άλλοι κανονισμοί που ήταν έτοιμοι προς εφαρμογή.

S.A.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου