13.2.17

Φλερτάροντας με τον θάνατο…



Κυβερνητική πηγή χθες, κι ενώ από τις Βρυξέλλες έλεγαν ότι υπήρξε πρόοδος και μπορεί να επιστρέψουν οι Θεσμοί στην Αθήνα εντός της εβδομάδας, τόνιζε ότι δεν υπάρχει τέτοια προϋπόθεση. Κι ο λόγος ήταν, σύμφωνα με τα παπαγαλάκια που συνόδευαν τον Τσακαλώτο στις Βρυξέλλες, ότι δεν μπορεί να υπάρξει συμφωνία εξαιτίας των παράλογων απαιτήσεων του ΔΝΤ.




Προφανής η προσπάθεια της κυβέρνησης να διαχειριστεί μια ακόμη στρατηγική ήττα, που όμως είναι και ήττα της Ελλάδας και θα την πληρώσουν ακριβά οι πολίτες. Η αλήθεια είναι ότι η κυβέρνηση έχει συμφωνήσει… στα τέσσερα ένα πακέτο ιδιαίτερα επώδυνο και αυτό που επιχειρεί να κάνει είναι να βρει το «αμπαλάζ» για να το περάσει στη Βουλή και στην κοινωνία…


Μην ξεχνάμε ότι σήμερα (χθες) ο Τσίπρας βρίσκεται στην Κεντρική Επιτροπή για να κάνει μασάζ στα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που δυσφορούν για το νέο «γλέντι» που γίνεται από τους δανειστές.
Αρμόδιος κυβερνητικός αξιωματούχος διέρρεε το βράδυ της Παρασκευής ότι δεν θα δεχθεί η κυβέρνηση μείωση του αφορολόγητου κάτω από τα 6.000 ευρώ. Επομένως έχουν δεχθεί τα 6.000 ευρώ και πουλάνε στον κόσμο ότι έβαλαν… κόκκινη γραμμή και την πέτυχαν.
Αστειότητες. Ουκ ολίγοι υπουργοί και βουλευτές είπαν ότι δεν θα δεχθούν ένα τέτοιο μέτρο ενώ ο Τσακαλώτος τον περασμένο Απρίλιο είχε πει σε πανελλήνια μετάδοση ότι δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να υπογράψει την μείωση του αφορολόγητου όσο είναι υπουργός οικονομικών.
Τελικά τότε την υπέγραψε μειώνοντας την έκπτωση φόρου από τα 2.100 στα 1.900 ευρώ χαμηλώνοντας το αφορολόγητο όριο από τα 9.505 ευρώ στα 8.686 ευρώ. Τώρα έχει συμφωνήσει να πέσει στα 6.000 ευρώ, κάτι που σημαίνει ότι από εκεί και πάνω όλοι οι Έλληνες θα επιβαρυνθούν με ένα ετήσιο ποσό άνω των 800 ευρώ ο καθένας.
Αυτή η… κόκκινη γραμμή θα έπρεπε να κάνει τον υπουργό να τσακιστεί και να φύγει, όμως, που να βρεθεί λίγο φιλότιμο; Αφήστε δε που μπορεί να τον διώξει ο Τσίπρας, να τον θυσιάσει σαν «Ιφιγένεια» για να δείξει ότι ο Ευκλείδης φταίει για όλα.
Αλλά και ο «πατριώτης» Πάνος Καμμένος δήλωνε στις 24 Ιανουαρίου: «Δεν συμφωνούμε με τη μείωση του αφορολόγητου γιατί θα πλήξει τα χαμηλά και αδύναμα εισοδήματα». Τι έγινε τώρα; Θα καταπιεί τη γλώσσα του, όπως κάνει άλλωστε προκειμένου να μη χάσει το… κόκκινο χαλί και τα εμβατήρια.
Το ζήτημα είναι από πότε θα ισχύσει η μείωση του αφορολόγητου γιατί κάποιοι λένε ότι μπορεί να γίνει αυτό από το 2018 για να καλυφθεί η τρύπα που έχει βρεθεί.
Αυτό είναι ένα από τα μέτρα που έχουν αποδεχθεί και απλά ψάχνουν το όμορφο κουτί για να τα πασάρουν. Συνολικά, άνω των 3,6 δις ευρώ είναι τα νέα μέτρα που καλείται να λάβει η όποια κυβέρνηση στο πλαίσιο του μνημονίου plus που θα υπογράψει αργά ή γρήγορα ο Αλέξης.
Βεβαίως, έτσι λαοπλάνος που είναι μπορεί να πάει στη Βουλή και να πει: «Ελληνικέ λαέ, διαπραγματευτήκαμε σκληρά. Δεν πήγαμε ούτε ένα ευρώ κάτω από τα 6.000 ευρώ για το αφορολόγητο και δεν πήραμε ούτε ένα ευρώ επιπλέον μέτρα από τα 3,6 δις. Όλα να τα περιμένεις από ανθρώπους που δεν έχουν ούτε ντροπή, ούτε μπέσα.
Μέχρι τις 20 Φεβρουαρίου θα ακούσουμε πολλά. Ότι η κυβέρνηση παλεύει απέναντι στα θηρία, ότι αντιστέκεται στον παράλογο Τόμσεν, ότι δεν θα δεχθεί εξωφρενικές απαιτήσεις. Μη γελιέστε. Τα έχει συμφωνήσει όλα και τέλειωσε. Η εξουσία είναι καλή για να τη χάσουν έτσι ξαφνικά. Αυτό δε σημαίνει, όμως, ότι δεν θα γίνουν κάποια στιγμή, ακόμη και στο 2017 εκλογές. Όπως έλεγε έμπειρος οικονομικός παράγοντας: «Η κυβέρνηση θα εξαναγκαστεί σε παραίτηση όταν θα ξεκινήσει η συζήτηση για το νέο μνημόνιο, μετά τη λήξη του υπάρχοντος, δηλαδή μετά το 2018. Οι δανειστές θα βρουν χρηματοδοτική τρύπα μετά από την ολοκλήρωση του υπάρχοντος προγράμματος και θα απαιτήσουν κι άλλα μέτρα σε αντάλλαγμα για νέο δάνειο».
Δεν τελειώσαμε καθόλου, τώρα αρχίζουμε αλλά, όπως έχουμε ξαναγράψει: Τι τον νοιάζει τον Τσίπρα; Αυτός θα τα εφαρμόσει; Αυτός το πολύ να παίζει πρέφα με τον παππού Αλέκο ή να κάνει ταξιδάκια με την Περιστέρα. Σίγουρα χωρίς το πρωθυπουργικό αεροσκάφος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου