9.2.17

H Fraport δεν μπορεί να αναλάβει…



Μπορεί στέλεχος της Fraport να δήλωνε χτες ότι αναμένεται στις 15 Μαρτίου να αναλάβει την διαχείριση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων, όμως κάτι τέτοιο στην παρούσα φάση δεν είναι εφικτό, λόγω μη ολοκλήρωσης των μελετών.




Σύμφωνα με πληροφορίες του bankingnews, ο γερμανικός Όμιλος δεν έχει ολοκληρώσει ακόμη τις τεχνικές μελέτες (βρίσκονται στο στάδιο του σχεδιασμού), προκειμένου να προχωρήσει στην ανάληψη των 14 περιφερειακών αεροδρομίων.
Αν και τα μελετητικά γραφεία που έχουν αναλάβει το έργο δουλεύουν επί 24ωρου βάσης, εντούτοις ο όρκος των εργασιών είναι μεγάλος και πολλές φορές έχουν αναγκαστεί να αλλάξουν τις μελέτες, κάνοντας περικοπές κόστους, όχι ως προς τις εργασίες ασφάλειας των αεροδρομίων αλλά ως τις εργασίες ανακαίνισης των υπαρχόντων κτιρίων...



Την άποψη ότι η Fraport δεν θα μπορέσει, μέσα στο 2017, να αναλάβει τη διαχείριση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων της χώρας, εξέφρασε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Υπηρεσιών Πολιτικής Αεροπορίας (ΟΣΥΠΑ), Βασίλης Αλεβιζόπουλος. «Δεν θα πρέπει να περιμένει κανείς πως, το 2017, θα μπει η Fraport να λειτουργήσει τα αεροδρόμια. Ίσως ούτε το 2018», ανέφερε.
Όπως υποστήριξε ο κ. Αλεβιζόπουλος, «η γερμανική εταιρεία έχει δύο σοβαρά προβλήματα. Το πρώτο είναι ότι δεν είναι έτοιμη να λειτουργήσει τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια και το δεύτερο είναι τα οικονομικά της στοιχεία, καθώς, σύμφωνα με τους ισολογισμούς της, η εταιρεία έχει μία φθίνουσα πορεία, με σοβαρά οικονομικά προβλήματα, ενώ τα διαθέσιμά της δεν ξεπερνούν τα 200 εκατομμύρια ευρώ».
Πάντως πρόβλημα χρηματοδότησης δεν φαίνεται να υπάρχει καθώς η Fraport φαίνεται να έχει εξασφαλίσει ήδη χρηματοδότηση 600 εκατ. ευρώ από τις τρεις θεσμικές τράπεζες (EBRD, IFC και ΕΙΒ), ενώ το ποσό δεν αποκλείεται να αυξηθεί στα 750 εκατ. ευρώ, εφόσον αυτό κριθεί απαραίτητο. Ο δανεισμός θα εξαρτηθεί από το ύψος των ιδίων κεφαλαίων που θα αξιοποιήσουν οι δύο πλευρές. Στη συμφωνία δανειοδότησης της Fraport Greece αναμένεται να συμμετάσχουν και εμπορικές τράπεζες από την Ελλάδα.
Μόλις αναλάβει τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια η Fraport θα προχωρήσει στην επιδιόρθρωση των εγκαταστάσεων υγιεινής, στην απλοποίηση των διαδικασιών ελέγχου και παράδοσης αποσκευών καθώς και στην ανανέωση των πινακίδων σήμανσης.
Σε δεύτερη φάση σχεδιάζονται κατασκευαστικές εργασίες, όπως η επέκταση των τερματικών σταθμών των αεροδρομίων ενώ σε όλα τα αεροδρόμια θα επιδιωχθεί μεγαλύτερη εμπορική δραστηριότητα με καταστήματα εστίασης, ρουχισμού, ταξιδίου κ.α.

Ελένη Μπότα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου