12.6.17

Αν παρέμενε ο Σαμαράς…



Δεν θα μπορούσε να το πει καλύτερα. Ίσως θα ήταν πιο αληθινός αν έλεγε «ανόητοι, δεν αφήσατε τον Σαμαρά να βγάλει τη χώρα από το τέλμα, πληρώστε τώρα». Όμως, ο Κλάους Ρέγκλινγκ το είπε πιο διπλωματικά: «Αν η κυβέρνηση με τον υπουργό Οικονομικών τον Βαρουφάκη δεν είχαν πάρει λάθος κατεύθυνση το 2015, η Ελλάδα θα στεκόταν ήδη στα δύο της πόδια».




Με απλά λόγια, αν δεν ερχόταν η καταστροφή του ΣΥΡΙΖΑ τώρα δεν θα μιλάγαμε για μνημόνια, μέτρα και χρέος...



Αυτά τονίζει σε συνέντευξή του στην γερμανική εφημερίδα Bild ο κ. Ρέγκλινγκ αλλά και για το ίδιο ζήτημα, αν δηλαδή η Ελλάδα μπορεί να διεκδικήσει έξοδο στις αγορές, σε άλλη συνέντευξή στη σλοβενική εφημερίδα «Delo» λέει: «Ναι, αν προχωρήσουμε τους επόμενους μήνες. Ελπίζω ότι θα πραγματοποιήσουμε τις εκταμιεύσεις του ESM τον Ιούνιο ή τις αρχές Ιουλίου, με βάση την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης. Επίσης, η Ελλάδα πρέπει να συνεχίσει να εφαρμόζει τις συμφωνηθείσες μεταρρυθμίσεις στο υπόλοιπο πρόγραμμα. Αν συμβαίνει αυτό, είμαι βέβαιος ότι η Ελλάδα θα μπορέσει να βγει στις αγορές ξανά αργότερα αυτό το έτος ή το 2018. Πρέπει να θυμόμαστε ότι η Ελλάδα ήταν ήδη σε θέση να το κάνει αυτό το 2014, όταν έγιναν ορατά τα πρώτα σημάδια βελτίωσης. Δυστυχώς, κατά το πρώτο εξάμηνο του 2015, η ελληνική κυβέρνηση κινήθηκε προς την αντίθετη κατεύθυνση και χάθηκαν πολλά κέρδη. Αυτός είναι ένας ακόμα λόγος για τον οποίο διαρκεί (σ.σ. Η κρίση) περισσότερο από ό,τι σε άλλες χώρες. Αλλά είμαι βέβαιος ότι εάν οι μεταρρυθμίσεις συνεχίσουν να εφαρμόζονται, η Ελλάδα μπορεί να επιστρέψει στην αγορά».
Σε ερώτημα για το αν είναι απαραίτητο το ΔΝΤ, ο επικεφαλής του ESM σημείωσε: «Όταν ξέσπασε η κρίση, οι Ευρωπαίοι χρειάζονταν επειγόντως την τεχνογνωσία και τα χρήματα του ταμείου. Σήμερα, οι Ευρωπαίοι θα μπορούσαν να επωμιστούν ένα πιθανό μελλοντικό πρόγραμμα διάσωσης χωρίς το ΔΝΤ. Αλλά αναμένω ότι το Ταμείο θα μετάσχει στο τρέχον πρόγραμμα».
«Αν η πρόταση Λαγκάρντ ανοίξει τον δρόμο για την εκταμίευση της επόμενης δόσης, τότε θα είναι μία καλή απόφαση. Περαιτέρω καθυστερήσεις θα είναι κακές για την Ελλάδα και τη νομισματική ένωση», σχολίασε αναφερόμενος στην πρόταση της Κριστίν Λαγκάρντ, να μετατεθεί η συζήτηση για το χρέος με συμμετοχή του ΔΝΤ αλλά χωρίς χρηματοδότηση.
Στο ερώτημα αν μπορεί να υπάρξει πολιτική συμφωνία για το ελληνικό χρέος, ο Κλάους Ρέγκλινγκ απαντά: «Όσον αφορά την πολιτική, συμφωνούμε επί του παρόντος τι πρέπει να γίνει. Όλοι δουλεύουμε στο πλαίσιο της συμφωνίας που επιτεύχθηκε το 2015 για το πρόγραμμα ESM. Όσον αφορά την ελάφρυνση του χρέους, φυσικά, η Ελλάδα θα ήθελε περισσότερη σιγουριά νωρίς. Ωστόσο, η Ευρωομάδα κατέστησε σαφή τον Μάιο του 2016 τον τρόπο που θέλουν να προχωρήσουν. Όλοι δεσμεύονται για αυτή τη συμφωνία».
Μια συνέντευξη όλη η αλήθεια. Αν δεν γίνονταν οι εκλογές του 2015 υπό την πίεση της εκλογής προέδρου της Δημοκρατίας, αν κρατούσε μερικούς μήνες η κυβέρνηση Σαμαρά η οικονομία θα έβγαινε από την κρίση, θα ήταν στις αγορές, δεν θα έχανε την ποσοτική χαλάρωση.
Η βουλιμία του Τσίπρα και της παρέας του για την εξουσία, η αίσθηση της αριστεράς ότι έχει άλλο σχέδιο και η τυχοδιωκτική συμπεριφορά κάποιων που θέλουν να χαρακτηρίζονται Έλληνες, έγειρε τη ζυγαριά προς την καταστροφή.
Αν εκείνες τις δραματικές ημέρες του Δεκέμβρη του 2014 ψηφιζόταν ο Σταύρος Δήμας για πρόεδρος της Δημοκρατίας, αν η ΔΗΜΑΡ και ο Κουβέλης δεν λειτουργούσαν προδοτικά, αν ο Καμμένος δεν ήταν τόσο άθλιος πολιτικά και αν ο Τσίπρας περίμενε τη σειρά του η Ελλάδα θα ήταν διαφορετική.
Εκείνο το έγκλημα πρέπει κάποτε να μας δώσει ένα μάθημα, να συνειδητοποιήσουμε επίσης ποιοι υπηρέτησαν την πατρίδα και ποιοι την πρόδωσαν, να τιμωρήσουμε τους εγκληματίες και να βάλουμε εκεί που πρέπει όσους έδωσαν το είναι τους και δεν υπολόγισαν πολιτικές καριέρες για να σωθεί η χώρα.
Στερνή μου γνώση να σε είχα πρώτα…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου