12.9.17

Οι απατεώνες των Σκουριών…



Δεν γνωρίζω τι θα συμβεί τελικά με τις εργασίες της  Eldorado Gold στις Σκουριές. Και σίγουρα δεν πιστεύω πως πρόκειται για μια υπόθεση που μπορεί να κριθεί με όρους άσπρου/ μαύρου. Θεωρώ όμως πως όλη αυτή η ιστορία είναι εξαιρετικά χρήσιμη για την ανάδειξη (για πολλοστή φορά…) της πολιτικής ανηθικότητας που χαρακτηρίζει το μόρφωμα που ονομάζεται ΣΥΡΙΖΑ.




Όλοι θυμόμαστε πως προεκλογικά ο ΣΥΡΙΖΑ είχε κάνει παντιέρα την «αντίσταση» στις Σκουριές. Τα στελέχη του υποδαύλιζαν ουσιαστικά ακόμα και πράξεις ωμής βίας ενώ η οριστική ματαίωση των επιχειρήσεων της καναδικής εταιρείας είχε αποτελέσει ρητή δέσμευση. Δεν ήταν η πρώτη φορά. Ανάλογη στάση είχε τηρηθεί και στο «γαλατικό χωριό» της Κερατέας. Εκεί μάλιστα δεν ετίθετο καν θέμα περιβαλλοντικής καταστροφής. Απλώς οι κάτοικοι δεν γούσταραν σκουπίδια στην αυλή τους...



Φυσικά, όταν ο Τσίπρας ήρθε στα πράγματα όλα άλλαξαν. Είναι εύκολο να κράζεις όταν βρίσκεσαι στην απ’ έξω αλλά δύσκολο να πράξεις όταν είσαι η εξουσία. Ειδικά μετά την κωλοτούμπα του ’15 που ο Τσίπρας προσπαθεί να πείσει πως είναι υπέρ των επενδύσεων. Κάτι τέτοιο είπε άλλωστε και στην έκθεση Θεσσαλονίκης όταν εφηύρε τον όρο «Grinvest». Από την άλλη όμως ο ΣΥΡΙΖΑ όφειλε να ικανοποιήσει τους εμμονικούς οπαδούς του (δεν μιλάω για τους κατοίκους της περιοχής οι οποίοι ούτως ή άλλως έχουν πάψει πλέον –γιατί άραγε;- να αντιδρούν) που έβλεπαν στις Σκουριές μια νέα Χιροσίμα (ασχέτως αν την ίδια στιγμή προτιμούν τον λιγνίτη από τις ανεμογεννήτριες).
Τα σαΐνια της Κουμουνδούρου λοιπόν επέλεξαν μια μέση οδό: Χωρίς να παύσουν οι ίδιοι την εξόρυξη άρχισαν να βάζουν συνεχώς γραφειοκρατικά εμπόδια. Και όλο αυτό πασπαλισμένο με διάφορους «αφορισμούς»- παλιότερα του Πάνου Σκουρλέτη, χθες (μέσω Facebook) του Νίκου Καρανίκα. Κάποιες στιγμές  η E.G. αποφασίζει να τα βροντήξει όλα και να φύγει και τότε η κυβέρνηση κάνει πίσω διαιωνίζοντας μια νοσηρή κατάσταση.
Πρόκειται για την αιώνια συριζαίικη προσπάθεια να κερδηθεί χρόνος. Αορίστως. Αδιαφορώντας για το τελικό κόστος, Για την «λυπητερή» που αναπόφευκτα θα έρθει κάποια στιγμή. Κάπως έτσι άλλωστε δεν κυβερνιέται γενικότερα η Ελλάδα από τον Ιανουάριο του 2015 και μετά;

Θανάσης Χειμωνάς

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου