31.10.17

Οι πρωτόγνωρες εξελίξεις στην Ισπανία…

Εκτός από την Βρετανία με το Brexit, ή την Ελλάδα με το περίφημο δημοψήφισμα του ντόπιου Τσε το 2015, πρόσφατα και η Ισπανία αποφάσισε να κάνει άλμα στο κενό, μόνο που στη δική της περίπτωση οι (περιφερειακές) κάλπες αποδείχθηκαν έωλες, με την κεντρική κυβέρνηση της χώρας να διατηρεί την νηφαλιότητά της, επιδεικνύοντας μάλιστα την  πυγμή της. Βλέπετε εκεί δεν υπάρχουν Στρατούληδες, Λαφαζάνηδες, και το κακό συναπάντημα, ή όπου υπάρχουν απομονώνονται.



Γι αυτό και σήμερα ο διάσημος πλέον αποσχιστής πρόεδρος της Καταλονίας, σενιόρ Πούτζεμον, την έκανε με πηδηματάκια για το εξωτερικό (συγκεκριμένα το Βέλγιο), παρέα με άλλα μέλη του υπουργικού του συμβουλίου, που ονειρεύονταν μεγαλεία και ανεξαρτησία, αλλά τους προέκυψαν διωγμοί και εξορία. Κάποιοι όμως λένε πως επίτηδες έφυγε ο Πούτζεμον, ο οποίος όχι μόνο δεν αισθάνεται κυνηγημένος αλλά είναι έτοιμος, λένε,  να σηκώσει το λάβαρο της ελευθερίας και της επανάστασης από τις Βρυξέλλες, συστήνοντας εκεί «εξόριστη κυβέρνηση»! Άλλοι, πιο προσγειωμένοι, ισχυρίζονται πως πήγε εκεί απλά για να ζητήσει άσυλο, αφού φοβάται τα υγρά κελιά…




Γιατί όμως την κοπάνησαν οι «επαναστάτες»; Διότι ο Γενικός Εισαγγελέας της Ισπανίας τους άσκησε ποινική δίωξη για στάση, πρόκληση σε εξέγερση, και ατασθαλίες στη διαχείριση του δημόσιου ταμείου της Καταλονίας. Βαριές κατηγορίες, που δείχνουν το μέγεθος της αποφασιστικότητας της Μαδρίτης να διατηρήσει την χώρα ενιαία.
Από την πλευρά τους, οι συνεργάτες του Πούτζεμον αναφέρουν την περίπτωση ενός άλλου Καταλανού ηγέτη, του Josep Tarradellas, που στη διάρκεια της δικτατορίας του Φράνκο ήταν αυτοεξόριστος στο Παρίσι, «διοικώντας» από μακριά την Περιφέρειά τους. Αφήνοντας δηλαδή να εννοηθεί ότι και η κυβέρνηση Ραχόι είναι μια σύγχρονη χούντα (αλά Φράνκο).
Εν τω μεταξύ η Μαδρίτη έθεσε σε ισχύ το άρθρο 155 του ισπανικού Συντάγματος, ώστε να ξεφορτωθεί τον αποσχιστή πρόεδρο της Καταλονίας και να αναλάβει η ίδια την απευθείας διοίκησή της, προκηρύσσοντας και τοπικές εκλογές για τον επόμενο μήνα.  Αυτό σημαίνει ότι η Μαδρίτη θα ελέγχει πλέον το καταλανικό δημόσιο, την αστυνομία, και κυρίως τα δημοσιονομικά της, που δεν είναι καθόλου ευκαταφρόνητα. Το δε Ανώτατο Δικαστήριο ήδη διεξάγει έρευνες τόσο εναντίον των Καταλανών αποσχιστών πολιτικών που την έκαναν, όσο και εναντίον μελών του καταλανικού κοινοβουλίου για τον  κομβικό ρόλο τους στο στρώσιμο του δρόμου για την απόσχιση. Ρόλος που οδήγησε σε μια «σοβαρή θεσμική κρίση» με ανυπολόγιστες συνέπειες,  όπως λένε οι δικαστικές αρχές της Μαδρίτης.
Να σημειωθεί ότι οι εν λόγω κατηγορίες (εξέγερση, κλπ) που έχουν απαγγελθεί εναντίον των πρωταίτιων, συνοδεύονται από ποινές φυλάκισης έως και 30 χρόνια.
Τέλος, παρά τις εκκλήσεις του «κρυμμένου» Πούτζεμον προς τον λαό του να αντισταθεί στην «καταστολή» και στις απειλές της Μαδρίτης, την οποία κατηγορεί για πραξικόπημα εναντίον της Καταλονίας, οι 200.000 συνολικά δημόσιοι υπάλληλοι της εν λόγω περιφέρειας πήγαν κανονικά στις δουλειές τους χθες, υπακούοντας στις εντολές του υπουργού Εσωτερικών της Ισπανίας ο οποίος τους υπενθύμισε το καθήκον τους «να υπηρετούν το κράτος, να υπακούουν στις εντολές του, να διασφαλίζουν την νομιμότητα, και να σέβονται το Σύνταγμα».
Όλοι εν αναμονή λοιπόν, για να δούμε που θα καταλήξει αυτή η περιπέτεια της Ισπανίας, που σαν μην της έφτανε η οικονομική κρίση, της προέκυψαν και εν δυνάμει αποσχιστές επαναστάτες…


Strange Attractor

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου