8.11.17

Οδηγούμαστε στα άκρα…

Αν ισχύει αυτό που έλεγε ο Νίκος Πουλαντζάς πως το κράτος αποτελεί έκφραση των οικονομικών και κοινωνικών συσχετισμών μιας κοινωνίας, τότε είναι εύλογο τι σηματοδοτεί το νεοελληνικό κράτος των μιζαδόρων, των οκνηρών και των συνδικαλιστών.





Όχι οι Έλληνες δεν είναι εκ φύσεως τεμπέληδες, διεφθαρμένοι και κλέφτες... Το ελληνικό κράτος των κομμάτων, των συνδικαλιστών και των συντεχνιών προσπαθεί να τους κάνει όλους διεφθαρμένους, τεμπέληδες και κλέφτες. Δηλαδή, καθ’ ομοίωσιν...



Είναι γνωστό πως η Ελλάδα παρουσιάζει τη μεγαλύτερη φοροδιαφυγή και διαφθορά στην Ευρώπη. Οι μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων είναι κατά 30% υψηλότεροι από αυτούς του ιδιωτικού τομέα. Επίσης η ανταποδοτικότητα του ελληνικού δημοσίου είναι η χαμηλότερη στον ανεπτυγμένο και αναπτυσσόμενο κόσμο. Τουτέστιν τα κόμματα με τους πελάτες έχουν καθίσει στο σβέρκο της χώρας. Μοιραία ο ιδιωτικός τομέας είναι καχεκτικός και επιβιώνουν κυρίως οι διαπλεκόμενοι με το δημόσιο.
Αυτό συμβαίνει γιατί όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις εδώ και πολλές δεκαετίες τιμωρούν τους έντιμους και ειλικρινείς φορολογούμενους και επιβραβεύουν τους φοροφυγάδες και τους "φοροφαγάδες”.
Η κυβέρνηση της "παλαβής” Αριστεράς του ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί την ισχυρότερη αιχμή του συνδικαλιστικού και συντεχνιακού παρακράτους και ως εκ τούτου οδηγεί τα πράγματα στα άκρα.
Οι κ. Χουλιαράκης και Τσακαλώτος το παραδέχθηκαν ανοιχτά την περασμένη εβδομάδα στη Βουλή. Ο κ. Χουλιαράκης είπε συγκεκριμένα: "Η αλήθεια είναι ότι η φορολογική επιβάρυνση για το 2017 και 2018 είναι μεγάλη για τους έντιμους και συνεπείς φορολογούμενους, τη μεσαία τάξη και τους ελεύθερους επαγγελματίες... Είναι συνειδητή επιλογή που πήρε η κυβέρνηση για να στηρίξει τα πιο ευάλωτα στρώματα και τις οικογένειες με ανέργους κλπ. Αυτό οι προηγούμενες κυβερνήσεις δεν το έκαναν"...
Η οικονομική πολιτική που ακολούθησε η κυβέρνηση είναι η εξίσωση προς τα κάτω μέσω της φορολογίας και των εισφορών. Ισοπέδωσε όσους είχαν εισόδημα 15-20.000 το χρόνο στον ιδιωτικό τομέα για να συντηρήσει τους μισθούς του δημόσιου τομέα άθικτους και να μοιράσει και φέτος επιδόματα στους συνταξιούχους. Η ραγδαία μείωση της φοροδοτικής ικανότητας όσων παράγουν στον ιδιωτικό τομέα όμως έχει ημερομηνία λήξης σε αυτήν την αντιαναπτυξιακή κοντόφθαλμη πολιτική.
Όταν όσοι εργάζονται σκληρά και είχαν εισόδημα 20-30.000 πέσουν λόγω φορολογίας και εισφορών κάτω από τα 10.000 ευρώ, δεν θα έχουν κίνητρο να εργάζονται για 30.000 ευρώ αλλά για 10.000 και οι φόροι και εισφορές που καταβάλλουν θα μειωθούν.
Όταν μειώνονται οι αμοιβές όσων έχουν υψηλότερες ικανότητες μειώνονται αυτόματα και οι αμοιβές όσων έχουν χαμηλότερες ή καθόλου ικανότητες.
Βρισκόμαστε ήδη σε ένα σπιράλ μείωσης εισοδημάτων χωρίς τέλος. Μοιραία οι φόροι και οι εισφορές θα μειωθούν και θα μειώσουν τα επιδόματα, τις συντάξεις και τους μισθούς του δημοσίου. Ήδη, από το 2016 τα εισοδήματα συρρικνώθηκαν κατά 2,5 δισ. ευρώ. Το στοιχείο αυτό καταμαρτυρεί την εικονική πραγματικότητα της μείωσης της ανεργίας για την οποία πανηγυρίζει η κυβέρνηση.
Το 2016 μισθωτοί, συνταξιούχοι, ελεύθεροι επαγγελματίες και ιδιοκτήτες ακινήτων δήλωσαν συνολικά στην εφορία εισοδήματα ύψους 72,5 δισ. ευρώ από 75,01 δισ. ευρώ. Η υπερφορολόγηση οδήγησε σε αύξηση της φοροδιαφυγής και διακοπή της δραστηριότητας για δεκάδες χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες και χιλιάδες επιχειρήσεις.
Η ενίσχυση των άκρων...
Αυτό το οικονομικό μοντέλο μοιάζει με τη γάτα που γλύφει τη λίμα για να μαζέψει το αίμα που χάνει και συνεχώς χάνει περισσότερο αίμα, μέχρι που πεθαίνει...
Η διάλυση της μεσαίας τάξης η οποία παίζει εξισορροπητικό ρόλο στην κοινωνία πέρα από την οικονομική εξαθλίωση του γενικού πληθυσμού έχει και κοινωνικές και πολιτικές επιπτώσεις. Αυξάνει την εγκληματικότητα και τις κοινωνικές και πολιτικές συγκρούσεις... και ενισχύει τα άκρα του πολιτικού σκηνικού. Ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ, οι ΑΝΕΛ και η ΧΑ αποτελούν απόδειξη γι’ αυτό.
Η γενίκευση της φτωχοποίησης από τον ΣΥΡΙΖΑ θα οδηγήσει αυτήν την τάση που ξεκίνησε το 2010 σε νέα ύψη, μετά την προσωρινή ανακοπή λόγω της σύγχυσης που προκάλεσε η "κωλοτούμπα” του 2015...


Κώστας Στούπας 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου