2.11.17

Περί του Ουζμπέκου δολοφόνου-τρομοκράτη…

Ο Ντόναλντ Τραμπ ήθελε να τον περάσουν από στρατοδικείο, και να τον στείλουν στο Γκουαντάναμο πριν τον εκτελέσουν, αλλά τελικά ο  Sayfullo Saipov, ο Ουζμπέκος μετανάστης που σκότωσε 8 αθώους πέφτοντας επάνω τους με νοικιασμένο φορτηγό, θα δικαστεί σε κανονικό ποινικό δικαστήριο, ενώ χθες παρουσιάστηκε με αναπηρική καρέκλα σε δικαστήριο της Νέας Υόρκης όπου του απαγγέλθηκαν βαριές κατηγορίες, που μπορούν να επιφέρουν ακόμη και την θανατική ποινή.




Προς το παρόν έχει κριθεί προφυλακιστέος χωρίς εγγύηση. Αν βέβαια ήταν στην Ελλάδα, το πολύ πολύ να τον κατηγορούσαν για πρόκληση τροχαίου δυστυχήματος, και να κυκλοφορούσε ελεύθερος κι ωραίος. Κι αν τυχόν κατά λάθος έμπαινε φυλακή, θα φρόντιζε ο νόμος Παρασκευόπουλου να τον βγάλει έξω για να συνεχίσει το θεάρεστο έργο του…



Οι κατηγορίες εις βάρος του είναι ανθρωποκτονίες από πρόθεση, παροχή στήριξης και πόρων σε ξένη τρομοκρατική οργάνωση, άσκηση βίας, και καταστροφή οχημάτων.
Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο 29χρονος από το Ουζμπεκιστάν, ο οποίος ήρθε στις ΗΠΑ το 2010,  εμπνεύστηκε από διάφορα βίντεο του ISIS, ενώ στην κατοχή του βρέθηκε κινητό τηλέφωνο με προπαγάνδα του Ισλαμικού Κράτους. Μάλιστα, μέσα στο φορτηγό με το οποίο σκότωσε τα θύματά του βρέθηκε κι ένα σημείωμα με την φράση «Ζήτω ο ISIS».
Μια άλλη ενδιαφέρουσα εξέλιξη είναι ότι ο δολοφόνος απαίτησε από τις αρχές να αναρτήσουν μια σημαία του ISIS στο δωμάτιο του νοσοκομείου όπου βρίσκεται φρουρούμενος!
Σύμφωνα πάντα με το κατηγορητήριο, ο Saipov (φορτηγατζής στο επάγγελμα) παραδέχθηκε ότι σχεδίαζε την επίθεση εδώ και ένα χρόνο, και αποφάσισε να χρησιμοποιήσει φορτηγό πριν από 2 μόλις μήνες. Επέλεξε μάλιστα την μέρα του Halloween, για να έχει περισσότερα θύματα περαστικούς στη διάθεσή του.
Όπως αναφέρει το FBI, ο τρομοκράτης έψαχνε εδώ και καιρό στο διαδίκτυο για να βρει πληροφορίες για την Νέα Υόρκη κατά την περίοδο του Halloween, και νοίκιασε το μοιραίο φορτηγό την 22η Οκτωβρίου για να κάνει πρόβες.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος των ΗΠΑ τον χαρακτηρίζει «ζώο», ενώ τα βάζει και με το σύστημα απονομής δικαιοσύνης της χώρας του αποκαλώντας το «ανέκδοτο»! Όπως λέει, αντί να χάνουμε χρόνο και χρήμα με δίκες που θα σέρνονται για καιρό, αυτό που χρειαζόμαστε είναι μια «σύντομη και ισχυρή απονομή δικαιοσύνης».
Εν τω μεταξύ, όπως αποκαλύφτηκε, πράκτορες του Homeland Security είχαν ανακρίνει τον Saipov το 2015, όταν είχε χαρακτηριστεί ως «σύνδεσμος» δυο υπόπτων τρομοκρατίας που είχαν έρθει στις ΗΠΑ από «χώρες που συνιστούν απειλή». Δεν βρέθηκαν στοιχεία εναντίον του, οπότε και οι έρευνες σταμάτησαν.
Σήμερα, όπως λένε οι ανακριτές του, ο Saipov δηλώνει ευτυχισμένος και περήφανος για την πράξη του, όμως όπως αναφέρει ένας οδηγός φορτηγών από το Οχάιο, που τον ήξερε από παλιά, «ήταν δυστυχισμένος με τη ζωή του» και συνεχώς μάλωνε με τους πάντες, ακόμη και με την οικογένειά του. Όπως λέει, λόγω των συνεχών κλήσεων που δέχονταν για παραβάσεις, οι ασφαλιστικές εταιρίες έπαψαν να καλύπτουν το φορτηγό του, ενώ στη συνέχεια δεν μπορούσε να βρει δουλειά ούτε ως οδηγός σε εταιρίες μεταφορών. Το κερασάκι στην τούρτα ήταν όταν πέρυσι κάηκε ο κινητήρας του φορτηγού του, οδηγώντας τον σε πλήρη απόγνωση…
Τα υπόλοιπα είναι γνωστά.


Strange Attractor

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου