29.12.17

Αριστούργημα ο «Καζαντζάκης» του Σμαραγδή!

Δεν ξέρω αν έχετε δει τη νέα ταινία του Γιάννη Σμαραγδή, αυτή που πραγματεύεται τη ζωή του Νίκου Καζαντζάκη. Αν όχι, να πάτε να τη δείτε οπωσδήποτε! Είναι καταπληκτική!



   
Eνα αριστούργημα είναι που θα μείνει χαραγμένο στο μυαλό μας για πολύ καιρό, μια εμβληματική ταινία που θα καθορίσει την ιστορία του κινηματογράφου και θα μπει στο πάνθεον των καλύτερων ταινιών. Ποια «Καζαμπλάνκα», ποιος «Νονός», ο «Καζαντζάκης» του Σμαραγδή ξεπέρασε τα πάντα…



Υποθέτω ότι τέτοιες κριτικές, σαν την παραπάνω, θέλει να διαβάζει ο Γιάννης Σμαραγδής για να μην τσαντίζεται και να μην δηλώνει σε εκπομπές ότι θα σύρει κριτικούς στα δικαστήρια. Πράγμα λογικό βέβαια, γιατί ο κύριος Σμαραγδής είναι ένας φοβερός σκηνοθέτης, ένας απ’ τους καλύτερους που έχουμε στην Ελλάδα. Που μάλιστα είχε και το σθένος να μείνει και να δουλέψει στη χώρα, όχι να την κάνει από εδώ, σαν τον άλλο τον Γιώργο Λάνθιμο ο οποίος είχε και το θράσος να δηλώσει ότι έπρεπε να φύγει απ’ την Ελλάδα για να προοδεύσει. Προδότη Λάνθιμε, που θα έλεγε και ο Κώστας Καζάκος.
Ο φοβερός σκηνοθέτης Γιάννης Σμαραγδής δήλωσε, που λέτε, στην εκπομπή της Χριστίνας Λαμπίρη, όπου βρέθηκε καλεσμένος, ότι θα κινηθεί νομικά εναντίον ορισμένων κριτικών που έγραψαν αρνητικά σχόλια για την ταινία «Καζαντζάκης». Κριτικοί οι οποίοι, όπως είπε, είναι ομάδα, τον χτυπάνε συντονισμένα και καθοδηγούνται από ένα σύστημα.
Λογικό. Γιατί προφανώς, δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να δεις την φανταστική ταινία του καταπληκτικού Γιάννη Σμαραγδή και να μη τη βρεις φανταστική. Είναι απίθανο να μη σ’ αρέσει ή να τη μισήσεις ακόμα και να γράψεις ότι είναι πατάτα και δεν βλέπεται ή ότι δεν θεωρείς τον ίδιο έναν αξιόλογο σκηνοθέτη. Κι άμα το κάνεις, το πιθανότερο είναι να είσαι βαλτός από ένα σύστημα που θέλει να τον χτυπήσει, να τον λιώσει, να τον εξαφανίσει. Και ναι, τότε σου αξίζει τιμωρία, κύριε βαλτέ κριτικέ.
Η αλήθεια είναι ότι στην Τέχνη έχεις δικαίωμα να πιστεύεις ό,τι θέλεις για τον εαυτό σου. Μπορείς να θεωρείς τον εαυτό σου φοβερό ζωγράφο, ποιητή, σκηνοθέτη, ηθοποιό. Κάνε το, με γεια σου με χαρά σου. Και ανεξαρτήτως του τι λένε οι κριτικοί για σένα, οι οποίοι φυσικά δεν είναι αλάνθαστοι και πολλές φορές έχει συμβεί να κράζουν και αδίκως δημιουργούς και δημιουργήματα, εσένα και την τέχνη σου θα σε κρίνει τελικά ο χρόνος και η ιστορία, που είναι και οι πιο δίκαιοι κριτές.
Πίστευε λοιπόν ότι είσαι καλός, αλλά το να θες να μηνύσεις όσους δεν πιστεύουν το ίδιο, και μάλιστα να τους θεωρείς συντονισμένη ομάδα εχθρών σου, είναι παράλογο. Ακόμα κι αν η κριτική τους είναι σκληρή, ακόμα κι αν σου λένε ότι «εκτέλεσες τον Καζαντζάκη» με την ταινία σου, δεν προσφεύγεις στη Δικαιοσύνη, θεωρώντας το ύβρη. Είναι αλαζονικό να αποκαλείς ύβρεις τις κακές κριτικές για το έργο σου.
Η δήλωσή του κυρίου Σμαραγδή ότι θα σύρει κριτικούς στα δικαστήρια είναι και μια απόδειξη ότι η σκέψη του είναι τόσο συμβατική, όσο και ο τρόπος που κάνει ταινίες. Είναι η συμβατική αντίδραση μιας ψοφοδεούς καλλιτεχνικής αυτοπεποίθησης. Φαντάσου τον Πικάσο να μοιράζει μηνύσεις σε όσους αμφισβητούσαν την καλλιτεχνική του ιδιοφυία.

Λίλα Σταμπούλογλου



ΥΓ. Φυσικά, η δήλωσή του Σμαραγδή έχει προκαλέσει κακό χαμό και στο τουίτερ. Ελπίζω να μην κάνει και στους τουιτεράδες που του κάνουν αρνητική κριτική μηνύσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου