2.1.18

Ανήλικοι «επαναστάτες»…

Το 16χρονο κορίτσι που συνελήφθη από τις ισραηλινές αρχές επειδή χαστούκιζε και έσπρωχνε στρατιώτες, με το βίντεο του «κατορθώματός» της να γίνεται viral στο διαδίκτυο, αντιμετωπίζει τώρα 12 σοβαρές κατηγορίες, μεταξύ των οποίων απρόκλητη επίθεση, και υποκίνηση σε επεισόδια,  και κινδυνεύει με πολυετή φυλάκιση.




Το περιστατικό έγινε πριν από τα Χριστούγεννα, όταν η 16χρονη Ahed Tamimi μαζί με την μητέρα της Narimam Tamimi και τον 21χρονο ξάδερφό της Nur Tamimi επιτέθηκαν σε Ισραηλινούς στρατιώτες έξω από το σπίτι τους στην Δυτική Όχθη, την ώρα που εκείνοι προσπαθούσαν να εντοπίσουν Παλαιστίνιους που τους πετούσαν πέτρες και άλλα αντικείμενα…


Οι στρατιώτες δεν αντέδρασαν στην επίθεση του κοριτσιού, ούτε ανταπέδωσαν τα χτυπήματα και τις κλωτσιές, αλλά η κοπέλα κρατείται εδώ και δυο εβδομάδες με τον πατέρα της να καταγγέλλει την κυβέρνηση και να μιλάει για στημένη πολιτική σκευωρία. Όπως λέει, η κόρη του όρμησε στους στρατιώτες επειδή ήταν αγανακτισμένη από το γεγονός ότι ένας 15χρονος ξάδερφός της είχε δεχτεί βολή με λαστιχένια σφαίρα.
Εν τω μεταξύ, όπως προκύπτει, η 16χρονη «επαναστάτρια» αποτελεί γνώριμο πρόσωπο για τις αρχές αφού εδώ και αρκετά χρόνια συμμετέχει ενεργά σε διάφορες διαδηλώσεις (ειρηνικές και μη) εναντίον των Ισραηλινών.
Η σύλληψή της (μαζί με την μητέρα και τον ξάδερφό της) έχει προκαλέσει πάρα πολλές συζητήσεις για τον ρόλο των ανήλικων παιδιών στα κατά καιρούς επεισόδια εναντίον των αρχών της περιοχής, με τους Ισραηλινούς να επιμένουν ότι οι Παλαιστίνιοι τα εκμεταλλεύονται για τους σκοπούς τους. Μάλιστα, η εφημερίδα Ha'aretz προειδοποιεί πως η σύλληψη της νεαρής κοπέλας θα γίνει μπούμερανγκ για την κυβέρνηση, αφού θα την μετατρέψει σε «μάρτυρα» ή ακόμη και σε μια Παλαιστίνια Ιωάννα της Λωρραίνης!
Από την άλλη, οι πιο σκληροπυρηνικοί λένε ότι καλά να πάθει, και ότι κακώς οι στρατιώτες δεν την «πλάκωσαν στα χαστούκια», αφού κάτι τέτοιο ίσως να την έφερνε «στον ίσιο δρόμο», και ίσως να ήταν πιο αποτελεσματικό από το να συλληφθεί και να γίνει ηρωίδα.


S.A.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου