19.1.18

Ένα ιστορικό αυτοκίνητο στο σφυρί…

Έχει χαρακτηρισθεί ως το πλέον ιστορικά σημαντικότερο αυτοκίνητο που έχει βγει ποτέ στο σφυρί. Μιλάμε για την Super Mercedes, μοντέλο 1939, που ανήκε στον Αδόλφο Χίτλερ.




Σύμφωνα με τους ειδικούς μόνο τέσσερις παρόμοιες Mercedes-Benz 770K Grosser είχαν κατασκευαστεί, και αυτή που δημοπρατήθηκε χθες στην Αριζόνα των ΗΠΑ ήταν η ίδια με την οποία ο Χίτλερ περιόδευε στην Γερμανία, και μέσα από την οποία χαιρετούσε τα πλήθη την μέρα που η χώρα του κατέκτησε την Γαλλία…



Οι διοργανωτές της δημοπρασίας Worldwide Auctioneers ζήτησαν από τους υποψήφιους αγοραστές να δείξουν επιείκεια ως προς το αυτοκίνητο αφού, όπως λένε, «αυτό δεν επέλεξε τον ιδιοκτήτη του, και εν πάση περιπτώσει το συγκεκριμένο σπάνιο μοντέλο αποτελεί παράδειγμα για την αυτοκίνηση όσον αφορά στο υψηλότατο επίπεδο σχεδιασμού και μηχανικής που το χαρακτηρίζει», ελπίζοντα να πιάσει τουλάχιστον  $14 εκατομμύρια.
Πράγματι, το συγκεκριμένο αμάξι είναι μοναδικό, διαθέτοντας υπερτροφοδοτούμενο κινητήρα 7.7. λίτρων, ικανό να φτάσει ταχύτητες πάνω από 150 χλμ/ω, ενώ διαθέτει αλεξίσφαιρα παράθυρα και θωρακισμένες πόρτες, κλπ.
Όπως αναφέρει η Deutsche Welle, ο Χίτλερ το χρησιμοποιούσε από το 1939 ως το 1941, αλλά στη συνέχεια στάλθηκε για επισκευές και έκτοτε αγνοούνταν. Αυτό που είναι σίγουρο είναι πως το βρήκαν οι Αμερικάνοι στρατονόμοι, οι οποίοι το χρησιμοποιούσαν στην απελευθερωμένη Γαλλία, και στη συνέχεια το έστειλαν στις ΗΠΑ όπου επί πολλά χρόνια συμμετείχε σε παρελάσεις βετεράνων του Β’ΠΠ.
Το 1976 ανασκευάσθηκε εξ ολοκλήρου και εκτέθηκε στο μουσείο αυτοκινήτων αντίκες στο Σικάγο, ενώ αργότερα πουλήθηκε σε ιδιοκτήτη καζίνο του Λας Βέγκας. Το 2004 το αγόρασε ένας «ανώνυμος» Ευρωπαίος συλλέκτης, και τέλος το 2009 πέρασε στα χέρια Ρώσου μεγιστάνα ολιγάρχη.
Δυστυχώς όμως, παρά την μεγάλη ιστορία πίσω από το αυτοκίνητο, στην χθεσινή δημοπρασία δεν μπόρεσε να πιάσει την τιμή που ζητούσε ο ιδιοκτήτης του, αφού η καλύτερη προσφορά ήταν μόλις $7 εκατομμύρια, που όμως κρίθηκε χαμηλή.
Αν ανήκε στον δικό μας Μπένι, είμαι σίγουρος ότι δεν θα το έχανε ποτέ από τα χέρια του, αφού ούτε οι Αμερικάνοι δεν θα μπορούσαν να του το πάρουν. Πάντως, πλάκα πλάκα, είναι μια μοναδική ευκαιρία για επικοινωνιακή νίκη της Χ.Α. Να κάνουν έρανο (λέμε τώρα) και να το αγοράσουν για να περιοδεύει σε αυτό στα ορεινά χωριά της Πελοποννήσου ο Κασιδιάρης, ή η κόρη Μιχαλολιάκου…


S.A.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου