10.6.18

Τραμπ εναντίον Τριντό (και όχι μόνο)…


Αποχωρώντας χθες από την συνάντηση των G-7 στον Καναδά, ο Ντόναλντ Τραμπ, με το γνωστό πομπώδες  ύφος του, απηύθυνε μια αυστηρή προειδοποίηση στους εμπορικούς εταίρους των ΗΠΑ, να μη τολμήσουν να επιβάλλουν αντίποινα μετά από την απόφασή του να επιβληθούν δασμοί στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου στη χώρα του.

 
Είναι λουλού...

Παρ’ όλες δε τις διαφορές με τους εταίρους του, δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει πως «η Αμερική έχει καταπληκτικές σχέσεις μαζί τους»!
«Αν όμως τολμήσουν να αντιδράσουν, αυτό θα είναι μεγάλο λάθος», είπε.
Στη συνέχεια έφυγε με προορισμό τη Σιγκαπούρη, και με ενδιάμεση στάση στη Σούδα για ανεφοδιασμό, όπου θα συναντηθεί με τον Βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιογκ Ουν…


Σε πρες κόνφερανς που έδωσε, τόνισε πως άσκησε έντονη πίεση στα κράτη των G-7 ώστε να καταργήσουν κάθε είδους δασμό, εμπόδιο, και επιδότηση στο μεταξύ τους εμπόριο, υπογραμμίζοντας σε υψηλούς τόνους ότι εδώ και χρόνια εκμεταλλεύονται την Αμερική, την οποία «όλοι ανεξαιρέτως κλέβουν».
Παράλληλα κατηγόρησε τον οικοδεσπότη της συνάντησης Καναδό πρωθυπουργό Τζάστιν Τριντό, ότι κακώς παριστάνει τον «αγανακτισμένο» και τον «θιγμένο», λέγοντας πως στην ουσία είναι «αδύναμος και ανειλικρινής».
Η επίθεση αυτή ήρθε μετά από την κριτική που του άσκησε ο Τριντό, λέγοντας σε συνέντευξή του πως «εμείς οι Καναδοί είμαστε ευγενείς και λογικοί, αλλά δεν θα επιτρέψουμε να μας πάρουν τον αέρα». Επίσης διαφώνησε κάθετα με το σκεπτικό του Τραμπ, ότι δηλαδή η επιβολή δασμών είχε να κάνει με ζητήματα εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ.
«Οι Καναδοί», είπε ο Τριντό, «συμπαραστάθηκαν με τον στρατό τους στους Αμερικάνους στρατιώτες, πολεμώντας  δίπλα τους σε μακρινές χώρες, από την εποχή του Α΄Π.Π, και τώρα έρχεται ο πρόεδρός τους και μας προσβάλλει».
Ο Τραμπ αντέδρασε άμεσα λέγοντας πως ο Τριντό φέρθηκε πολύ χλιαρά στη διάρκεια της συνάντησης, στην ουσία δεν ακούστηκε καν, και ότι είχε να πει για την Αμερική το είπε μόνο στους δημοσιογράφους, επαναλαμβάνοντας πως ο Καναδάς επιβάλλει μεγάλους δασμούς στα αμερικανικά προϊόντα που εισάγει, κι αυτό πρέπει να σταματήσει … χθες.
Τέλος, η  Αμερική, είπε, δεν θα υπογράψει κοινή δήλωση με τους υπόλοιπους έξι, και σε όποιον αρέσει...

S.A.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου