1.10.18

Τι έγινε στα Σκόπια ρε παιδιά;


Το είδαμε και αυτό. Οι «γυφτοσκοπιανοί», οι «πορτοφολάδες», αυτοί που τα προηγούμενα χρόνια είχαν γεμίσει την πρωτεύουσά τους με κιτς αγάλματα και μνημεία, μέχρι και του Κλίντον, ομνύοντας στη Δύση, και που θα πίστευε κανείς ότι είναι έτοιμοι να δώσουν ακόμη και κ..ο για να ενταχθούν πλήρως επιτέλους στην αναπτυγμένη και πλούσια  Ευρώπη… έδειξαν με την ψήφο τους, ή μάλλον την αποχή τους, ότι τελικά δεν είναι και τόσο «ξενομανείς», ούτε κάνουν αμάν για να μπουν στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ.




Έδειξαν δηλαδή ότι προτιμούν να παραμείνουν ο φτωχός Βαλκάνιος συγγενής, αρκεί να διατηρήσουν την εθνική τους αξιοπρέπεια, όπως τουλάχιστον την αντιλαμβάνονται οι ίδιοι, μετά από δεκαετίες προπαγάνδας και παραπληροφόρησης.
Έτσι τώρα η γειτονική μας χώρα μπήκε σε ένα σπιράλ πολιτικής κρίσης, με αποτέλεσμα η πολυπόθητη ένταξή της στους δυτικούς και ευρωπαϊκούς θεσμούς να πάει πίσω, ίσως και χρόνια…



Και με τον Ζάεφ, που ώρες ώρες μου μοιάζει σαν ένας βλαχομπαρόκ συγγενής του δικού μας «γελαστού παιδιού», ίδια κοψιά έχουν, να το φυσάει και να μη κρυώνει, αφού και η δική του πολιτική καριέρα κλυδωνίζεται… κρίμα, κι είναι τόσο νέος.
Οι ψήφοι λοιπόν εμετρήθησαν, και εβρέθησαν ελλιπείς, αφού μόλις το 37% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων προσήλθε στις κάλπες, προκειμένου να αποφασιστεί από τον σοφό σκοπιανό λαό αν θέλει η χώρα να ονομασθεί Βόρεια Μακεδονία, με αντάλλαγμα την άρση του βέτο της Ελλάδας για την συμμετοχή της στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ.
Και δευτερευόντως, για το  αν θα κάνει το χατίρι του δικού μας Κοτζιά, που σήμερα μάλλον και αυτός το φυσάει και δεν κρυώνει.
Βέβαια, το αποτέλεσμα ήταν σοβιετικού τύπου, με το ΝΑΙ να πιάνει 91%, και με πολλούς (ειδικά συριζαίους) να εύχονται ο Ζάεφ να μιμηθεί τον δικό μας, και να κάνει μια μεγαλοπρεπή κωλοτούμπα, προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για την μείωση των εδώ συντάξεων, μπας και οι μελανιασμένοι Έλληνες, που δεν φημίζονται για την ανιδιοτέλειά τους, ξεχάσουν την καταστροφή που μας έφερε ο Αλέξης και δώσουν σε αυτόν και την συμμορία του μια παράταση ζωής, αφού μόνο έτσι οι μισοί και βάλε από τους συριζανέλ βουλευτές δεν θα επιστρέψουν στην αεργία…
Πάντως, παρά την μεγάλη αποχή, ο Ζάεφ μίλησε για «επιτυχία της δημοκρατίας, και για μια ευρωπαϊκή Μακεδονία»… ελπίζοντας προφανώς από μέσα του πως θα τον επισκεφτεί ο δικός μας για να του μεταφέρει την τεχνογνωσία κυβιστήσεων στα δημοψηφίσματα, για τα οποία θα μείνει διάσημος στην ιστορία.   

Παράλληλα, άφησε να εννοηθεί ότι θα προκηρύξει πρόωρες εκλογές για τον Νοέμβριο, αν δεν καταφέρει να κερδίσει τα 2/3 της βουλής που χρειάζεται προκειμένου να υλοποιηθεί η συμφωνία των Πρεσπών του περασμένου Ιούνη.
Όσον αφορά το Μαξίμου, υπάρχει βαθιά στενοχώρια μαθαίνω, με τον Καρανίκα να ξενυχτάει ψάχνοντας να βρει νέο στρατηγικό βηματισμό για να συμβουλέψει τον Αλέξη, τον οποίο έχουν, λέει, με βαλεριάνες και κομπρέσες.
Από την πλευρά του, το υπουργείο Εξωτερικών, του Κοτζιά ντε, έσπευσε να ανακοινώσει ότι το κλίμα εθνικισμού και καχυποψίας, που επικράτησε στα Σκόπια εξαιτίας των fake news και του σκληρού φανατισμού, δεν το επιτρέπει να ερμηνεύσει νηφάλια το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος… ή κάπως έτσι.
Η αλήθεια είναι ότι παρά το γεγονός ότι οι αντίπαλοι της συμφωνίας, οι υποστηρικτές του ΟΧΙ δηλαδή, δεν έκαναν και καμιά σοβαρή εκστρατεία, εντούτοις τα πάθη στη γειτονική χώρα ήταν σε πλήρη έξαψη, κάτι που τελικά μεταφράστηκε σε αποχή από τις κάλπες. Σε μποϊκοτάζ δηλαδή της συμφωνίας, ακόμη και από φιλοδυτικούς Σκοπιανούς, που την θεώρησαν ως ένα είδος ξεπουλήματος στους … Έλληνες!
Σε αυτό συνετέλεσε τα μάλα και η στάση της Ρωσίας όλο αυτό το διάστημα, η οποία σύμφωνα με πολλούς αναλυτές πλημμύρισε το διαδίκτυο με «ψευδείς ειδήσεις» και προπαγάνδα κατά της συμφωνίας, αφού το τελευταίο πράγμα που θέλανε οι ομόδοξοί μας ήταν να ενισχυθεί το ΝΑΤΟ, και η Δύση στα Βαλκάνια, έστω συμβολικά.
Μέχρι και χούλιγκανς των γηπέδων, λένε κάποιοι, πως επιστράτευσε η Μόσχα προκειμένου να δημιουργήσουν επεισόδια κατά της πολιτικής Ζάεφ-Κοτζιά.
Μέχρι και τον Δραχμαζάνη θα επιστράτευε το ξανθό γένος, αλλά το πρόλαβε η κρατική ασφάλεια, που τον μπουζούριασε τον καψερό…
Και για του λόγου το αληθές να θυμηθούμε πως και η Αθήνα απέλασε τον περασμένο Ιούλιο τέσσερις Ρώσους διπλωμάτες, εξαιτίας των υποτιθέμενων υπόγειων δράσεών τους κατά της συμφωνίας.
Εν κατακλείδι τι έγινε; Έχασαν τα Σκόπια μια μοναδική ευκαιρία για να μπουν στο κλαμπ των δυτικών ισχυρών χωρών, κερδίζοντας παράλληλα το δικαίωμα να ονομάζονται (Βόρεια) Μακεδονία, όπως διακαώς επιθυμούσαν, εκτός του σύριζα, και όλοι σχεδόν οι μεγάλοι και μικροί ηγέτες της Δύσης, χάνοντας μια «μικρή» μάχη απέναντι στους Ρώσους;
Ή μήπως κέρδισε τελικά η λογική, που στα καθ’ ημάς, για όσους συνεχίζει να τους απασχολεί το «μακεδονικό», μεταφράζεται στο «η Μακεδονία είναι μία, και είναι ελληνική»; Απομένει να το δούμε.
Όπως και να έχει, το χθεσινοβραδινό αποτέλεσμα σηματοδοτεί ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις τόσο στη γείτονα χώρα, όσο και στη δική μας, με τον Αλέξη να έχει χάσει ένα βασικό του άσσο, τον Κοτζιά να αποδομείται παντελώς, τον συγκυβερνήτη του Μπάνο να κερδίζει πολύτιμο χρόνο πελαγοδρομώντας, μέχρι να αποφασίσει τι στάση θα ακολουθήσει προκειμένου να μην επιστρέψει στο 0,0001%, και τη Νέα Δημοκρατία να ανασυντάσσεται, και να παίρνει προσωρινή ανάσα, αφού όλα δείχνουν πως η καυτή πατάτα θα καταλήξει τελικά στα δικά της χέρια, αλλά σε εύθετο χρόνο, όταν θα μπορεί να τη διαχειριστεί με μεγαλύτερη ευκολία.

Strange Attractor

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου