17.11.18

Ήρωες, ή απλά ψυχασθενείς εγκληματίες πολέμου;


Τη δεκαετία του 1970, με τη λήξη του πολέμου του Βιετνάμ, η αμερικανική κοινωνία, και ιδιαίτερα η νεολαία, ήταν σφόδρα αντιπολεμική, φανατικά υπέρ της ειρήνης, και μάλιστα η γενικευμένη εναντίωση στον στρατό είχε φτάσει σε τέτοιο σημείο ώστε οι Αμερικανοί υποδέχονταν τους μπαρουτοκαπνισμένους στρατιώτες που επέστρεφαν από τα μέτωπα του Βιετνάμ με διαδηλώσεις, βρισιές, και χαρακτηρίζοντάς τους baby killers.
Στο μυαλό του μέσου Αμερικανού ο κάθε στρατιώτης, ασχέτως ευθυνών, είχε ταυτιστεί με τα όποια εγκλήματα πολέμου διαπράττονταν στο Βιετνάμ.





Όλη αυτή η αντιπολεμική ατμόσφαιρα και κουλτούρα, που εκφράστηκε και από το κίνημα των χίπις,  απεικονίστηκε με ακρίβεια στις ταινίες της εποχής, που σχεδόν όλες προσπαθούσαν να περάσουν αντιπολεμικά και αντιστρατιωτικά μηνύματα.
Στις επόμενες δεκαετίες όμως, όλα αυτά άλλαξαν, και από το 1991 και μετά, με όλες τις εμπλοκές των ΗΠΑ σε πολέμους στη Μ. Ανατολή και αλλού, η πλειονότητα των Αμερικανών ξανάγινε σφόδρα πατριωτική, ενώ τα μέλη των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ χαίρουν ιδιαίτερης εκτίμησης και θαυμασμού από σύμπασα την αμερικανική κοινωνία.
Και πιο πολύ απ’ όλους, η ελίτ των ελίτ,  τα μέλη των Navy Seals. Των κομάντο δηλαδή του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού, ή αλλιώς τους επίλεκτους ΟΥΚάδες των ΗΠΑ, τους οποίους προσπαθεί να μιμηθεί κι ο δικός μας υπ.ΕΘ.Α. ο οποίος αρέσκεται να ντύνεται σαν εκείνους.…



Με τις σημερινές ταινίες του Χόλυγουντ να τους εξυμνούν ως σούπερ ήρωες, αποδίδοντάς τους υπερφυσικές ιδιότητες.
Seals λοιπόν… με την ιδιαίτερα σκληρή εκπαίδευση, την οποία ελάχιστοι καταφέρνουν να τελειώσουν, και η οποία τους μετατρέπει σε απόλυτες πολεμικές μηχανές, σε σύγχρονους Σπαρτιάτες, και σε ινδάλματα στα μάτια ενός ακραίως πατριωτικού πλέον λαού, που τους θαυμάζει όσο τίποτα άλλο.
Και πολύ καλά κάνει, αφού για να γίνει κανείς Seal όντως προϋποθέτει μεγάλη δύναμη, σωματική και ψυχική, μεγάλες αντοχές, πολύ θάρρος, αυστηρή πειθαρχία, αυξημένη αίσθηση πατριωτισμού, θυσίες, και άλλα πολλά ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, που δεν διαθέτει ο μέσος άνθρωπος.
Είναι όμως έτσι τα πράγματα; Είναι οι Seals ήρωες, ή είναι και αυτοί… εγκληματίες πολέμου;
Πάρτε για παράδειγμα τον Edward Gallagher, παρασημοφορημένο υπαξιωματικό του εκλεκτού αυτού σώματος. Που κατά τη σύζυγό του είναι ένας γενναίος ήρωας. Ψύχραιμος, γεννημένος ηγέτης, εκπαιδευμένος ως νοσοκόμος και ως ελεύθερος σκοπευτής, που μπαίνει σε φλεγόμενα κτίρια την ώρα που άλλοι τρέχουν να βγουν, και άλλα πολλά.
Σύμφωνα όμως με άλλες μαρτυρίες, ο Gallagher, που έχει υπηρετήσει εθελοντικά  8  φορές (!) σε μάχιμες θητείες (combat tours), στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν, δεν είναι παρά ένας ψυχοπαθής εγκληματίας πολέμου, που πυροβολούσε αδιακρίτως εναντίον αμάχων, ποζάροντας για σέλφι με το πτώμα ενός εφήβου τον οποίο είχε πριν από λίγο μαχαιρώσει.



Ο εν λόγω «ήρωας», που επέστρεψε από την τελευταία του πολεμική θητεία τον περασμένο Μάιο, κατηγορείται σήμερα για 14 κακουργήματα, μεταξύ των οποίων φόνοι, επιθέσεις, παρακώλυση δικαιοσύνης, και … εμπόριο ναρκωτικών!
Σύμφωνα με τους εισαγγελείς της υπόθεσης, με βάση τις θηριωδίες τις οποίες διέπραξε,  το ναυτοδικείο θα πρέπει να αποφασίσει τον ισόβιο εγκλεισμό του σε φυλακή, ή τουλάχιστον σε κάποιο ψυχιατρικό ίδρυμα. Για τέτοιο επικίνδυνο «φρούτο» μιλάμε.
Όπως λένε συνάδελφοί του στις καταθέσεις τους, ο Gallagher ήταν ακραίος, και μεταξύ πολλών άλλων θηριωδιών,  κάποτε πυροβόλησε και σκότωσε μπροστά τους μια κοπέλα κι έναν ηλικιωμένο άνδρα, ενώ άλλες φορές δεν δίσταζε να πυροβολεί για πλάκα εναντίον πλήθους αμάχων.
Κάποιοι μάλιστα προχώρησαν ακόμη και στο σαμποτάζ, προκαλώντας τεχνητή βλάβη στο τουφέκι του, έτσι ώστε αυτό να μην σκοπεύει σωστά, μήπως και σωθούν κάποιες αθώες ψυχές αμάχων τους οποίους ο Gallagher πυροβολούσε για πλάκα.
Τον κατηγορούν επίσης για εκφοβισμό συναδέλφων του, προκειμένου να μην τον καρφώσουν.
Σύμφωνα όμως με τον συνήγορο υπεράσπισής του, όλα αυτά είναι ψέματα, που τα λένε επειδή ο Gallagher ήταν αυστηρός διοικητής, και τους «έτρεχε».
Πέρα όμως από αυτή την υπόθεση που εξελίσσεται  σήμερα στα δικαστήρια, υπάρχει μια ακόμη παρόμοια, με κατηγορούμενους δυο ακόμη μέλη των περιβόητων Seals, και δυο πεζοναύτες, που το 2017 φέρονται να δολοφόνησαν έναν άλλο στρατιώτη, συνάδελφό τους, μέλος των εξίσου σκληροτράχηλων «πρασινοσκούφηδων», στο μακρινό Μαλί.
Οι κατηγορίες που αντιμετωπίζουν είναι φόνος εκ προμελέτης, συνωμοσία, σύσταση συμμορίας, παρακώληση δικαιοσύνης, ανθρωποκτονία, και ληστεία.
Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, οι τέσσερις κομάντο τον Ιούνιο του  2017 μπήκαν κρυφά στο διαμέρισμα του λοχία των Green Berets Logan Melgar σε χώρο της πρεσβείας, τον έδεσαν, τον φίμωσαν, και στη συνέχεια τον στραγγάλισαν, ενώ λήστεψαν την κατοικία του.
Στη συνέχεια, οι δυο «βατραχάνθρωποι» τρόμαξαν και προσπάθησαν να σώσουν το θύμα τους κάνοντας του τεχνητή αναπνοή, ενώ άνοιξαν και τρύπα στο λαιμό του για να μπει οξυγόνο, πλην όμως μάταια. Στη συνέχεια τον μετέφεραν κρυφά σε νοσοκομείο, όπου απλά διαπιστώθηκε ο θάνατός του.
Αργότερα, προσπάθησαν να καλύψουν τα ίχνη τους και να παραπλανήσουν τις αρχές, φτάνοντας στο σημείο να «απολυμάνουν» τα διαμερίσματά τους ώστε να μην υπάρχουν ίχνη αλκοόλ και ναρκωτικών.  

Όπως λένε τα ρεπορτάζ, ο Melgar, που συμμετείχε σε μια εξαμελή ομάδα συλλογής πληροφοριών, είχε μαλώσει με τους Seals, αμφισβητώντας τον επαγγελματισμό τους.
Κι αυτό διότι σύμφωνα με μαρτυρίες, οι Seals φέρονταν ανεξέλεγκτα, έφερναν στα διαμερίσματά τους πόρνες, έκαναν ναρκωτικά, και έκλεβαν χρήματα από την υπηρεσία τους, τα οποία ήταν για πληρωμές πληροφοριοδοτών.
Οι τέσσερις συνεννοήθηκαν και συμφώνησαν να «τελειώνουν» με τον Melgar, και γι αυτό διέρρηξαν το σπίτι του τα χαράματα της μοιραίας μέρας, μάλλον όμως χωρίς την πρόθεση να τον σκοτώσουν.
Έτσι έχει λοιπόν η κατάσταση με τους σύγχρονες ήρωες, τους λατρευτούς κομάντο της Αμερικής, που όμως ίσως να μην είναι όλοι τους ήρωες τελικά, αλλά απλά κάποιοι ψυχοπαθείς με καλή εκπαίδευση,  και με μοντέρνα όπλα…

Strange Attractor

Δείτε επίσης εδώ  και  εδώ

1 σχόλιο:

  1. Άντε και ο Gallagher είναι τρελός. Στον τίτλο χρησιμοποιείται πληθυντικός που παραπέμπει στο σύνολο των στρατιωτών. Όμως στο άρθρο παρακάτω διαβάζουμε πως οι συμπολεμιστές του τον σαμπόταραν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή