11.5.20

Όλα παίζονται…


Βλέποντας τηλεόραση σήμερα το πρωί, με πλάνα εκατοντάδων ανθρώπων να συνωστίζονται έξω από τη ΔΕΗ, και χιλιάδες άλλους να «χαίρονται» τον ήλιο στις παραλίες χθες, ο ένας πάνω στον άλλο, αυτό που μου ήρθε στο μυαλό είναι πως αν τυχόν βλέπουν τα ίδια πλάνα οι Τσιόδρας και Νικ Χαρντ… την έχουμε βάψει.
Τα κεφάλια ξανά μέσα. 



Βέβαια, αυτό θα εξαρτηθεί από τον αριθμό των κρουσμάτων που θα προκύψουν σε 10-14 μέρες από την χαλάρωση των μέτρων, αλλά αν κρίνω από αυτά που βλέπω, τότε θα είναι αργά.
Διότι αν όντως ένας «μολυσμένος»  μπορεί να μεταδώσει τον ιό σε άλλους 300 (όπως λένε οι ειδικοί) τότε την βάψαμε αδέρφια.
Δεν θα χρειαστούν 0ι 10-14 μέρες για να διαταχθεί νέο lockdown…


Όπως συνέβη και στη Νότιο Κορέα, η οποία τα πήγε γενικώς καλά, και σήμερα, μετά τη χαλάρωση των μέτρων απομόνωσης ξανάκλεισε πάνω από 2.000 νυχτερινά καταστήματα στην πρωτεύουσα Σεούλ λόγω του νέου κύματος κρουσμάτων που προέκυψε, και που όπως αποδείχθηκε οφείλονταν σε έναν 29χρονο ο οποίος επισκέφθηκε 3 μπαρ πριν εξεταστεί κα βρεθεί θετικός στον κοροναϊό.
Άρα, κάτι ανάλογο προβλέπω και για τα καθ’ ημάς.
Πώς να συγκρατήσεις έναν 20χρονο ή ακόμη και 25χρονο, την άνοιξη;
Φαντάζει αδύνατο.
Πάντως η κατάσταση δείχνει να παραμένει σοβαρή σε παγκόσμιο επίπεδο.
Μέχρι σήμερα έχουν μολυνθεί από τον ιό πάνω από 4 εκατομμύρια άνθρωποι σε ολόκληρο τον πλανήτη, ενώ σύμφωνα με το πανεπιστήμιο Johns Hopkins, οι θάνατοι αγγίζουν τις 275.000, και κάθε μέρα αυξάνονται.
Στην Αμερική, που λόγω της αμφιλεγόμενης πολιτικής του Τραμπ όσον αφορά στην αντιμετώπιση της πανδημίας υπάρχουν δυσανάλογα πολλοί νεκροί, ο αριθμός τους θα μπορούσε να είναι κατά 90% μειωμένος σύμφωνα με έρευνα που έκανε το Imperial College του Λονδίνου, αν οι Αμερικάνοι είχαν εφαρμόσει μέτρα απομόνωσης από την 2 Μαρτίου… Φευ.
Όσον αφορά στο Η.Β. που έχει και τον μεγαλύτερο αριθμό νεκρών στην Ευρώπη (σχεδόν 32.000), τα νέα κρούσματα συνεχίζονται αμείωτα.
«Η μάχη είναι χαμένη από χέρι» δηλώνει η βρετανική αστυνομία, που έχει σηκώσει ψηλά τα χέρια, αδυνατώντας να ελέγξει τα πλήθη που έσπευσαν αυτές τις μέρες στις παραλίες του Μπράιτον, ή μετακινούνταν άσκοπα πεζή, αλλά και εποχούμενοι.
Είναι κρίμα να χαθεί η πρόοδος που πετύχαμε, λέει η κυβέρνηση, επισημαίνοντας σε κάθε τόνο την αναγκαιότητα της αυτοσυγκράτησης στις μετακινήσεις και στις επαφές του κοινού.
Είναι αμαρτία να χαθούν όλα μόνο και μόνο επειδή βγήκε ο ήλιος, δηλώνουν κυβερνητικοί αξιωματούχοι.
Όσον αφορά στον Βρετανό πρωθυπουργό, που είδε τον χάρο με τα μάτια του, έχοντας νοσηλευτεί σε εντατική μονάδα, φοβάται ένα δεύτερο πιο ισχυρό κύμα κρουσμάτων, κάτι που θεωρούν σίγουρο και οι ειδικοί λοιμωξιολόγοι καθώς όλες σχεδόν οι χώρες της Ευρώπης αρχίζουν να χαλαρώνουν τα μέτρα που πήραν, έγκαιρα ή όψιμα.
Εν τω μεταξύ στις ΗΠΑ, το FDA έχει εγκρίνει την παραγωγή του φαρμάκου Remdesivir για τους πάσχοντες από τον κοροναϊό, με μόνο (και σημαντικό) ερωτηματικό τώρα το ποιο θα είναι το κόστος του;



Η εταιρία Gilead Sciences που το παρασκευάζει ακόμη το σκέφτεται. Όλα θα εξαρτηθούν, λέει, από την αποτελεσματικότητά του. Κάτι που επίσης θα κρίνει και την τιμολόγηση ανάλογων φαρμάκων που θα κυκλοφορήσουν αργότερα, από άλλες φαρμακευτικές εταιρίες.
Σύμφωνα με το Institute for Clinical and Economic Review, έναν ερευνητικό όμιλο που παρέχει συμβουλές στην κοστολόγηση φαρμάκων, το Remdesivir μπορεί να κοστίζει ως και $4.500 για μια πλήρη θεραπεία 10 ημερών, αν όντως αποδειχθεί πως σώζει ζωές.
Αν όμως είναι λιγότερο αποτελεσματικό, αν δηλαδή επισπεύδει την ανάρρωση, χωρίς απαραίτητα να αποτρέπει τους θανάτους, τότε ίσως κοστίσει γύρω στα $400 η κάθε θεραπεία του.
Τέλος, όπως λένε οι ερευνητές του ινστιτούτου, το εν λόγω φάρμακο, θαυματουργό η μη, θα μπορούσε να διατίθεται ακόμη και με $10 ανά θεραπεία, εφόσον η εταιρία που το παρασκευάζει θελήσει να βάλει στην άκρη τα όποια κέρδη, και απλά περιοριστεί στο να καλύψει τα έξοδα της παρασκευής του.
Όπως ρωτάει το Reuters, «Τι θα επιλέξει η Gilead; Τα εταιρικά κέρδη ή το δημόσιο καλό»;
Από την άλλη, η οργάνωση Public Citizen υποστηρίζει πως το εν λόγω φάρμακο θα πρέπει να διατεθεί στην χαμηλότερη τιμή ($10) υπενθυμίζοντας πως η Gilead αρχικά το είχε εξελίξει και παράξει  για την αντιμετώπιση της ηπατίτιδας C και έχει ήδη βγάλει δισεκατομμύρια…
Όλα αυτά όμως θα φανούν στο εγγύς μέλλον.
Το βασικό τώρα (ειδικά για εμάς) είναι το τι θα γίνει με τα κρούσματα τις επόμενες μέρες.
Θα αυξηθούν, και άρα θα ξανακλειδωθούμε στα σπίτια μας, με την οικονομία να πηγαίνει κατά διαόλου, ή θα παραμείνουν ελάχιστα και μειούμενα με αποτέλεσμα να χαρούμε (συγκρατημένα) το καλοκαίρι, αλλά και να ορθοποδήσει (όσο γίνεται) η ελληνική οικονομία;
Συντονιζόμαστε λοιπόν στα χείλη του Τσιόδρα, και ελπίζουμε για το καλύτερο.
Αλλιώς είμαστε για τα κλάματα.
Και εκτός από τους ειδικούς, ελπίζουμε και σε εκείνον τον (διαχρονικό) θεό της Ελλάδας που λέγαμε, που κάθε τόσο βάζει το χεράκι του και μας γλιτώνει από του χάρου τα δόντια…
Διότι αν περιμέναμε από τους επαγγελματίες πολιτικάντηδες (ευτυχώς όχι όλους), ζήτω που καήκαμε… διότι την ώρα που μιλάμε τα σχέδια ισλαμοποίησης της χώρας συνεχίζονται, το ίδιο και οι αποφυλακίσεις σκληρών εγκληματιών, το ίδιο και η κερδοσκοπία στην πλάτη της Ελλάδας από πλευράς 400 και βάλε ΜΚΟ (που ακόμη καταγράφονται), ενώ υλοποιούνται εν κρυπτώ και διάφορα σκοτεινά σχέδια εξυπηρέτησης ιδιωτικών επιχειρηματικών συμφερόντων στις αερομεταφορές και αλλού, αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία, που θα συζητηθεί εκτενέστερα οσονούπω.
Αυτό που προέχει τώρα είναι να μην αυξηθούν τα κρούσματα, διότι καλοκαίρι στην Ελλάδα με τους ανθρώπους κλειδαμπαρωμένους δεν λέει.

Strange Attractor

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου