18.9.24

Η επίθεση των… βομβητών.

 Παγκόσμιο σοκ με τις ταυτόχρονες εκρήξεις ηλεκτρονικών βομβητών στον Λίβανο, που είχαν ως αποτέλεσμα τον θάνατο τουλάχιστον δέκα ατόμων, και τον τραυματισμό τριών και πλέον χιλιάδων άλλων.

 

Πολλά και τα ερωτήματα για τα αίτια των εκρήξεων, με κάποιους να μιλάνε για κακόβουλο λογισμικό που υπερθέρμανε τις μπαταρίες, και με την New York Times να αναφέρει πως μάλλον πρόκειται για καλά οργανωμένο σαμποτάζ των Ισραηλινών σε παρτίδα βομβητών, μέσα στους οποίους τοποθετήθηκε εκρηκτική ύλη...

 

Οι βομβητές λέγεται ότι προέρχονται από την Ταϊβάν, με την εταιρία εκεί να το διαψεύδει υποστηρίζοντας ότι ναι μεν δέχθηκε την παραγγελία κατασκευής τους, αλλά στη συνέχεια τους έδωσε εργολαβία σε ευρωπαϊκή εταιρία.

Όπως και να έχει, οι ειδικοί μιλάνε για μια-δυο ουγγιές εκρηκτικής ύλης, που τοποθετήθηκε δίπλα στις μπαταρίες των βομβητών πριν αυτοί εισαχθούν στον Λίβανο, μαζί με έναν διακόπτη που θα μπορούσε να πυροδοτήσει τα εκρηκτικά εξ αποστάσεως.

Πηγές της εφημερίδας μιλάνε για πυροδότηση των βομβητών από ένα μήνυμα που φαίνονταν να προέρχεται από την ηγεσία της Χεζμπολάχ, η οποία έσπευσε να ορκιστεί άμεση και σκληρή εκδίκηση για αυτή την «εγκληματική» ενέργεια των Ισραηλινών.

Μέχρι στιγμής όμως, το Ισραήλ δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για τις εκρήξεις.

Όπως αναφέρει ο πολιτικός αναλυτής Elijah J. Magnier στο πρακτορείο ΑΡ, κάποιοι εκ των επιζώντων ανέφεραν πως οι συγκεκριμένοι βομβητές λειτουργούσαν κανονικά εδώ και 6 περίπου μήνες, και οι μαχητές της Χεζμπολάχ τους χρησιμοποιούσαν αντί για κινητά τηλέφωνα, κατόπιν εντολής του ηγέτη τους Hassan Nasrallah, ο οποίος ανησυχούσε πως με τα κινητά ήταν εύκολος ο εντοπισμός τους από τη Μοσάντ.

Έτσι, για μια ακόμη φορά στην πρόσφατη ιστορία, το Ισραήλ απέδειξε ότι μπορεί να κάνει ότι θέλει για την άμυνά του, χωρίς να υπολογίζει αντιδράσεις κλπ.

Με ένα μόνο χτύπημα κατάφερε να εξουδετερώσει εκατοντάδες, αν όχι χιλιάδες, μαχητών της Χεζμπολάχ, στέλνοντας παντού το μήνυμα της στρατιωτικής και όχι μόνο παντοδυναμίας του.

Και όπως λένε οι αναλυτές, το συγκεκριμένο χτύπημα μπορεί να προκαλέσει μια πρωτοφανή κλιμάκωση των συγκρούσεων, μιας και απλοί μαχητές πιέζουν την ηγεσία της Χεζμπολάχ να προχωρήσει σε άμεση αντεπίθεση.

Από την πλευρά του, το CNN επικαλείται πηγές που υποστηρίζουν ότι η εν λόγω επίθεση έγινε επί τούτου από το Ισραήλ με σκοπό την πρόκληση χάους στις τάξεις της Χεζμπολάχ, έτσι ώστε να προχωρήσει στη συνέχεια σε μια εκτεταμένη στρατιωτική επίθεση εναντίον της.

Μάλιστα, όπως είπε προχθές ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, η ώρα της διπλωματίας με την Χεζμπολάχ πέρασε ανεπιστρεπτί.

Η «επίθεση των βομβητών», πέραν των νεκρών και τραυματισμένων μαχητών της ισλαμιστικής οργάνωσης, είχε και ως αποτέλεσμα να υπάρξουν πολλά αθώα θύματα, μεταξύ τους παιδιά και υπερήλικες.

Όπως σημειώνει το BBC, οι αναφορές από τα νοσοκομεία της Βηρυτού μιλάνε για εκατοντάδες τραυματίες, με σοβαρά τραύματα κυρίως στα χέρια, το πρόσωπο, και ειδικά τα μάτια. Πολλά θύματα έχουν χάσει τα δάχτυλά τους, λένε οι γιατροί.

Strange Attractor

ΥΓ- Εν τω μεταξύ, συναγερμός σήμανε χθες και  για έκρηξη που σημειώθηκε μέσα σε αεροσκάφος στο αεροδρόμιο Ηρακλείου.  Η έκρηξη σημειώθηκε λίγο πριν την απογείωσή του αεροπλάνου, το οποίο εκτελούσε δρομολόγιο από Ηράκλειο προς Αγγλία.

Σύμφωνα με πληροφορίες,  η έκρηξη προήλθε από ηλεκτρονικές συσκευές (power bank και ηλεκτρονικό τσιγάρο) που βρίσκονταν στο τσαντάκι μιας επιβάτιδας το οποίο βρισκόταν στο κάθισμα του αεροπλάνου.

Περίεργες συμπτώσεις, τις οποίες μάλλον θα διαλευκάνει η ανεξάρτητη Αρχή Πολιτικής Αεροπορίας (εκ του μακρόθεν από την Αθήνα) μιας και ο απελθών υπ. Μεταφορών κατάργησε τους κρατικούς ελέγχους στα αεροδρόμια εδώ και 4 χρόνια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου