3.11.12

Να τι είναι το "μαζί τα φάγαμε"


Πολλές φορές έχω αναφερθεί στην περιβόητη φράση του Θεόδωρου Πάγκαλου, την οποία μετά βδελυγμίας απαξάπαντες αποκηρύσσονται και χλευάζουν, προσπαθώντας να της δώσω ένα παραβολικό χαρακτήρα για να βγει προς τα έξω η αλήθεια που κρύβει μέσα της περί της συλλογικής μας ευθύνης. Όπως λέω, μπορεί να μην "τα φάγαμε", άλλα στο τραπέζι ήμασταν όλοι, γιατί αυτό το τραπέζι ήταν η Ελληνική οικονομία. Η ευθύνη των περισσοτέρων έγκειται στο ότι, είτε χειροκροτούσαν τους φαταούλες συνδαιτυμόνες τους, είτε βολεύονταν με τα ψίχουλα που έπεφταν από το τραπέζι, είτε, ακόμα ακόμα, έκλεβαν κάνα μαχαιροπήρουνο, αφού, σου λέει, οι άλλοι τρώνε τον άμπακο.


Που κολλάει όλο αυτό σήμερα. Πρώτες πρωινές ώρες, πρώτο λεωφορείο της βάρδιας που περνάει μπροστά από περιοχή της Θεσσαλονίκης με ιδρύματα ευαγούς διασκέδασης. Ανεβαίνω στη στάση μετά από την ολονύχτια τζαμπαντάν (γιατί δεν παίζει αλλιώς για την πάρτη μου) κραιπάλη και μετράω τα ψιλά μου για να βγάλω εισιτήριο. Κομψευόμενες κοπελίτσες, τρέντουλες, μεσήλικες, το λεωφορείο είχε ήδη μισογεμίσει με ανθρώπους του... νυχτερινού μόχθου (το καταλάβαινες από την ενδυμασία).

4-5 στάσεις πιο πέρα από εκεί που επιβιβάστηκα, τσουπ, μια αρμαθιά κυρίων, έχοντες μια κάποια σωματική διάπλαση, επιβιβάζονται ντου-ηδόν και λένε τη μαγική φράση: "τα εισιτήριά σας παρακαλώ". Ελεγκτές του ΟΑΣΘ. Ευχάριστα εκπλησσόμενος, δίνω το εισιτήριό μου στον κοντινότερο, μου το σκίζει/επικυρώνει, λέμε την "καλημέρα" μας και τα "ευχαριστώ" μας σαν πολιτισμένοι άνθρωποι και τότε συνειδητοποιώ το θέαμα που έχανα.

Τα 3/4 του λεωφορείου δεν είχανε βγάλει εισιτήριο! Από τις κακαρίζουσες κοπελίτσες που με απογοήτευση άκουγαν τον ελεγκτή να τους λέει ότι το μηχάνημα έκδοσης μια χαρά λειτουργούσε όταν μπήκανε και τώρα απλά τα είχανε κλείσει, οπότε τους είχε κοπεί η λαλιά, συγνώμη, το κακάρισμα, στον εναλλακτικό "έτσι" με τις φόρμες που προσπαθούσε να κρατήσει το "καλά μωρέ" υφάκι του, ενώ μέσα του ίδρωνε και ξίδρωνε, καθώς έδινε το νούμερό του στους ελεγκτές για εξακρίβωση (μαγκιές στυλ "δεν έχω ταυτότητα" δεν περνάνε) και λάμβανε την αναπάντητη στο πανάκριβο smartphone του (γνωρίζουμε 2-3 πράγματα, και μεταχειρισμένο το συγκεκριμένο κρατάει μια χαρά αξία), μέχρι τις μεσήλικες κυρίες που προφανώς δεν είχανε διάθεση μετά τη διασκέδαση να απασχολούν το μυαλό τους με πεζά πράγματα όπως το να πληρώσουν για μια υπηρεσία που λάμβαναν.

Το κλου της υπόθεσης ήταν μια παρέα χάιδων (πολύ "χάι", αν με πιάνετε), οι οποίοι προσπάθησαν να πουλήσουν τσαμπουκά, με αποτέλεσμα και μια σπασμένη πόρτα στο λεωφορείο και νταβαντούρι επιτόπου με την αστυνομία και, φυσικά, καθυστέρηση του λεωφορείου. Οπότε κι εγώ, που είχα πληρώσει εισιτήριο, αναγκάστηκα να περπατήσω κάνα... χιλιόμετρο για να πάρω τη μετεπιβίβασή μου και να πάω σπίτι μου.

Προσέξτε τώρα. Δε μιλάμε για κάναν εργαζόμενο των 3 και 60 ή κάποιον άνεργο δεν-έχω-στον-ήλιο-μοίρα συμπολίτη μας. Μιλάμε για ανθρώπους που κατά 99% (βγάζω τις περιπτώσεις... κεράσματος) ξόδεψαν από 10 ευρώ μέχρι κι εγώ δεν ξέρω πόσο για αλκοόλ, σενιαρισμένοι και σημαιοστολισμένοι, κραδαίνοντας τα τσαντάκια τους και τις κινητάρες τους. Αυτοί οι άνθρωποι μην πληρώνοντας εισιτήριο, έχοντες όμως προφανώς την δυνατότητα, το μόνο σίγουρο είναι ότι συμβάλλουν στην αύξηση των κομίστρων, το οποίο επιβαρύνει και τους μη έχοντες.

Και σας ρωτώ? Αυτοί δεν "τα φάγανε μαζί"? Επειδή το κλέψιμο ήταν 80 λεπτά και όχι 80 εκατομμύρια? Ξαναλέω, άνθρωποι που ήταν στα μπουζούκια λίγη ώρα πριν, να με πάρει, και πουλούσαν μούρη! Νεαρός κόσμος που μόλις ξυπνήσει σήμερα θα λογκάρει στο facebook και με άπταιστα greeklish θα σχολιάζει κάτω από σαχλές φωτογραφίες πως του κλέβουν τα όνειρα!

100.000 συμπολίτες μας στη Θεσσαλονίκη καθημερινά, το 20% της κίνησης του οργανισμού, υπολογίζεται ότι δεν "χτυπάνε" εισιτήριο. Και, πραγματικά, θέλετε να βγάλουμε τους μισούς, ότι είναι μεροκαματιάρηδες ή άνθρωποι που τα βγάζουν δύσκολα πέρα? (Ναι, όλοι τα βγάζουμε πλέον δύσκολα πέρα, αλλά όχι τόσο δύσκολα ώστε να πληρώνουμε το καφεδάκι μας, αλλά όχι το εισιτήριο, σωστά?) Πάλι μιλάμε για 50.000 ανθρώπους που κάθε μέρα "τα τρώνε μαζί", κλέβοντας από εμάς του υπόλοιπους! Αν πάμε στα μαθηματικά μπακαλικού επιπέδου, 10% διαφυγή εσόδων για τον οργανισμό θα μπορούσε να μεταφραστεί εύκολα σε 10% τουλάχιστον μεγαλύτερη τιμή εισιτηρίων από αυτήν που θα μπορούσαμε να πληρώνουμε. Δεν ξέρω για εσάς, αλλά εμένα και τα 30-40 ευρώ το χρόνο (που εν τέλει είναι παραπάνω, αν υπολογίσεις και τις κρατικές ενισχύσεις) που μπορεί να σημαίνει αυτό το φαινόμενο δεν είναι λεφτά για πέταμα σε αυτούς που οδύρονται για την αναίδεια του Πάγκαλου, αλλά όχι για τη δικιά τους.

TopGunZ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου