13.12.12

Τι λένε οι ίδιοι οι Μάγια;


Πολύς κόσμος μιλάει για την προφητεία των Μάγια, που δήθεν θέλει τον πλανήτη μας να καταστρέφεται σε λίγες μόνο μέρες από σήμερα.
Ελάχιστοι όμως γνωρίζουν το τι ακριβώς λένε οι ίδιοι οι ιερείς των Μάγια για την περίφημη 21/12/12.

 
Στην πραγματικότητα, οι γέροντες σοφοί των Μάγια μιλάνε για κάτι πολύ διαφορετικό από αυτό που ακούμε να επαναλαμβάνεται διαρκώς.


Για παράδειγμα, ο αρχηγός του Εθνικού Συμβουλίου των γερόντων των Μάγια Wakatel Utiw, πνευματικός ηγέτης 13ης γενιάς, και φύλακας του ημερολογίου τους, μας λέει πως το τέλος του ημερολογίου δεν έχει καμία σχέση με το τέλος του κόσμου.
Παράλληλα, εξηγεί πως η ημερομηνία 21η Δεκεμβρίου του 2012, μπορεί να μην σημαίνει καν το τέλος ενός ημερολογιακού κύκλου.
Σε αντίθεση με αυτά που κυκλοφορούν, οι γέροντες των Μάγια δεν συμφωνούν με την 21/12/12 να σηματοδοτεί το τέλος του ημερολογίου τους.
Ένας νέος ήλιος αντιπροσωπεύει την απαρχή ενός νέου κύκλου μέτρησης στο ημερολογιακό τους σύστημα, διάρκειας περίπου 5.200 χρόνων, κάτι που λένε πως μπορεί ακόμη να αργήσει.
Υπάρχει και μια ταινία, με τίτλο Shift of the Ages, που περιγράφει λεπτομερώς τις ακριβείς προειδοποιήσεις των Μάγια.
Ο γέρων ιερέας των Μάγια Carlos Barrios, που έχει μελετήσει εξαντλητικά τα ημερολόγια, λέει πως «οι ανθρωπολόγοι επισκέπτονται τους ναούς, διαβάζουν τις επιγραφές, και στη συνέχεια φτιάχνουν δικές τους ιστορίες, αλλά δεν τις ερμηνεύουν σωστά. Όλα είναι στην φαντασία τους. Άλλοι πάλι φτιάχνουν προφητείες στο όνομα των Μάγια. Λένε πως ο κόσμος θα σταματήσει την 21/12/12, αλλά αυτό είναι ψέμα. Εμείς διαφωνούμε. Ο κόσμος δεν θα τελειώσει, αλλά θα αλλάξει».
Ο Leonzo Barreno, ιθαγενής της Γουατεμάλας, που έχει εκπαιδευτεί από τους ιερείς των Μάγια στο να ερμηνεύει τα ημερολόγια, ισχυρίζεται πως όσοι μιλούν για «αποκάλυψη», κάνουν λάθος ερμηνεία, και πως σύμφωνα με όσα έχει διδαχτεί, την 21η Δεκεμβρίου απλά θα ξεκινήσει ένας νέος ημερολογιακός κύκλος.
Υπάρχουν λέει δυο όψεις στο νόμισμα:
«Η μία έχει να κάνει με την αποκαλυπτική διάσταση που δίνεται στο ημερολόγιο. Η άλλη όμως είναι η πλευρά των Μάγια, την οποία σπάνια αναφέρουν τα ΜΜΕ, αφού ποτέ δεν ζητούν την γνώμη των Μάγια. Για εμάς, είναι μια επέτειος χαράς, και όχι καταστροφής. Τελειώνει ένας κύκλος, και ξεκινάει ένας άλλος», λέει.
Ο Ricardo Cajas, πρόεδρος της ομοσπονδίας των ιθαγενών της Γουατεμάλας, επίσης συμφωνεί με το ότι η συγκεκριμένη ημερομηνία δεν σηματοδοτεί μια καταστροφή της ανθρωπότητας, αλλά έχει να κάνει με την αλλαγή της ανθρώπινης συνείδησης.
Ο ιερομάντης των Μάγια Pedro Celestino Yac Noj, που ζει στη Κούβα, λέει: «Η 21/12 είναι ημερομηνία ευχαριστιών και ευγνωμοσύνης, και η 22/12 το καλωσόρισμα ενός νέου κύκλου, μιας νέας χαραυγής».
Ο ιερέας των Μάγια  Jose Manrique Esquive πιστεύει πως, αντί να σημαίνει το τέλος του κόσμου, η 21/12 θα αποτελέσει την μετάβαση προς μια πολύ καλύτερη εποχή για την ανθρωπότητα.
Ο Chile Pixtun, Μάγια από την Γουατεμάλα, έχει βαρεθεί  να ακούει ανοησίες για την επερχόμενη καταστροφή του κόσμου. Αυτές οι θεωρίες, λέει, πηγάζουν από δυτικές ιδέες, και όχι από τους Μάγια.
Βέβαια, αν όλα αυτά δεν είναι αρκετά για να μας πείσουν, ας θυμηθούμε πως πρόσφατα οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν και αρκετά ημερολόγια των Μάγια, που μετράνε χιλιάδες χρόνια πέραν της 21/12/12.
Εν κατακλείδι, σίγουρα υπάρχουν προφητείες προειδοποίησης από τους Μάγια, αλλά έχουν να κάνουν με την ανάγκη ελέγχου της περιβαλλοντικής μόλυνσης και των πολέμων. Τίποτα άλλο.
Τέλος, αν σκεφτούμε τις πάμπολλες φορές που διάφορες καταστροφολογικές προφητείες ήρθαν και έφυγαν, χωρίς αποτέλεσμα, παράλληλα με την ομολογία του Πάπα ότι εξαιτίας μιας λάθος πράξης, και ενός λάθος μαθηματικού υπολογισμού, σήμερα ζούμε στο 2016 μ.Χ. και όχι στο 2012, τότε μπορούμε να είμαστε λίγο πιο υποψιασμένοι απέναντι και στην προφητεία περί του τέλους του κόσμου την 21η Δεκεμβρίου φέτος.

S.A.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου