11.1.13

Ανεπιθύμητες διαστημικές επισκέψεις.


Ο αστεροειδής Apophis, ο οποίος θεωρείται μια  μεγάλη απειλή για τον πλανήτη μας, και που προκάλεσε μεγάλη αγωνία πρόσφατα, είναι τελικά πολύ μεγαλύτερος από όσο πιστεύονταν.


Σύμφωνα λοιπόν με κάποιες τελευταίες φωτογραφίες, όπως αναφέρει το αστεροσκοπείο Herschel, ο αστεροειδής είναι τελικά 20% φαρδύτερος από όσο νομίζαμε.

Το ποσοστό αυτό μεταφράζεται σε μια αύξηση της τάξης του 75% στις εκτιμήσεις που είχαν μέχρι τώρα οι αστρονόμοι για τον όγκο και την μάζα του Apophis.
Ευτυχώς, το προχθεσινό του πέρασμα δεν έβλαψε την γη, και επιπλέον διαψεύσθηκαν οι φήμες ότι υπάρχει 2.7% πιθανότητα να μας κτυπήσει το 2029.
Παρ’ όλα αυτά οι επιστήμονες συνεχίζουν να μελετούν τον αστεροειδή, ο οποίος θα ξανακάνει ένα πέρασμα από την διαστημική γειτονιά μας το 2036.
Στην περίπτωση αυτή, υπάρχει μια πιθανότητα 1/200.000 να συγκρουστεί με τον πλανήτη μας.
Όπως λένε οι αστρονόμοι, υπάρχει ένα μικρό σημείο στο διάστημα, που το ονομάζουν κλειδαρότρυπα, από το οποίο αν περάσει ο αστεροειδής το 2029, τότε θα επιστρέψει για να χτυπήσει την γη στις 12 Απριλίου του 2036.
Η ενέργεια που μεταφέρει ο σκοτεινός αυτός και συγχρόνως ανεπιθύμητος  επισκέπτης είναι εκατό φορές μεγαλύτερη από το μεγαλύτερο πυρηνικό μας όπλο.
Και ενώ δεν χρειάζεται ιδιαίτερη ανησυχία, ομοίως δεν χρειάζεται να είμαστε και υπερβολικά καθησυχασμένοι, προειδοποιούν οι επιστήμονες.

S.A.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου