10.1.13

Πλατεία Ομονοίας ή … πλατεία Ταχρίρ;


Η πλατεία Ομονοίας ήταν κάποτε η καρδιά του εμπορίου της Αθήνας, ενώ τώρα έχει μεταβληθεί σε ένα  εθνικό σύμβολο απελπισίας και κοινωνικής κατάρρευσης, περιτριγυρισμένη από εγκαταλελειμμένα κτήρια,  άδεια καταστήματα, ναρκομανείς και πόρνες.


Την θλιβερή όψη της πλατείας Ομονοίας καταγράφει σήμερα η
Wall Street Journal σε ένα εκτενές ρεπορτάζ όπου δίπλα στις εικόνες τις υποβάθμισης έρχονται να προστεθούν και οι καταγγελίες μεταναστών ότι οι αστυνομικοί τους κλέβουν χρήματα και κινητά.

Οι μετανάστες  ζουν μέσα σε άθλιες συνθήκες και συχνά έχουν προβλήματα με την αστυνομία. «Τις προάλλες ένας αστυνομικός μου άδειασε ένα κουτί γάλα στο κεφάλι», λέει ο Τανίμ, ο οποίος ήταν ξενοδοχοϋπάλληλος στο Μπαγκλαντές. «Δεν υπάρχουν δουλειές, έχουμε προβλήματα με την αστυνομία. Αν ήξερα την πραγματική κατάσταση δεν θα ερχόμουν ποτέ».
Το δημοσίευμα περιγράφει την πλατεία ως παρακμιακή αρένα συγκρούσεων μεταξύ ακροδεξιών και παράνομων μεταναστών ενώ θλιβερές είναι και πάλι οι καταγγελλόμενες αστυνομικές αυθαιρεσίες εις βάρος μεταναστών.
Η WSJ παραθέτει δηλώσεις του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, Χρήστου Μανούρα, ο οποίος αναφέρει: «Κύριο μέλημά μας είναι ο σεβασμός των ανθρωπίνων και των πολιτικών δικαιωμάτων των ανθρώπων στην Ελλάδα, ανεξαρτήτου χρώματος. Δεν έχουμε το μαγικό ραβδί να το κουνήσουμε και να γίνουν όλα, παντού και πάντα σωστά. Αλλά έχει σημειωθεί πρόοδος στο ζήτημα της παράνομης μετανάστευσης. Η εισροή έχει μειωθεί», πρόσθεσε ο κ.Μανούρας.
Σύμφωνα με την αστυνομία από τον Αύγουστο έχουν σταματήσει και ελέγξει περισσότερους από 65.000 μετανάστες και έχουν συλλάβει περίπου 4.000 που δεν είχαν τα απαιτούμενα έγγραφα. Περισσότεροι από 6.000 έχουν επαναπροωθηθεί στις χώρες καταγωγής τους.
«Είναι επικίνδυνο. Φοβόμαστε τις ασθένειες», είπε ένας 19χρονος αστυνομικός από τη βόρεια Ελλάδα, που βρίσκεται εδώ και τέσσερις μήνες στην Αθήνα. «Σοκαρίστηκα. Δεν είχα δει πριν παρόμοιες καταστάσεις. Η χρήση ναρκωτικών είναι τρομερή», προσθέτει.
"Ήταν η δική μας
  Times Square, και τώρα μοιάζει με τη Βαγδάτη", αναφέρει ο Γιάννης Πολίτης, ιδιοκτήτης ενός μικρού ξενοδοχείου κοντά στην Ομόνοια.
Για τους Αθηναίους και τους άλλους Έλληνες, ο θάνατος της Ομόνοιας, της οποίας τα καταστήματα, οι καφετέριες και τα ξενοδοχεία υπήρξαν εμβληματικά κατά την περίοδο της οικονομικής ανόδου τη δεκαετία του '60, έχει το ψυχολογικό τίμημά του.
Η οικονομική εφημερίδα γνωρίζει τη διάσημη πλατεία στους Αμερικανούς και την επανασυστήνει σε όσους έτυχε να την επισκεφθούν στο παρελθόν, όπως είναι σήμερα. «Η πλατεία, το όνομα της οποίας σημαίνει αρμονία στα ελληνικά, όπως και οι γύρω περιοχές, έχει ρημάξει από τη βαθιά οικονομική κρίση της χώρας, την πλημμύρα παράνομων μεταναστών και τα σκληρά μέτρα λιτότητας», μιας κυβέρνησης που «έχει υπονομεύσει την ικανότητά της» να αντιμετωπίσει την κρίση.
Η πλατεία Ομονοίας ήταν παραδοσιακός τόπος συνάντησης για όσους επισκέπτονταν την Αθήνα από άλλα μέρη της Ελλάδας. Σήμερα, το βάθος της αστικής αποσύνθεσης δείχνει το περίπλοκο των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, υπογραμμίζει το δημοσίευμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου