1.1.13

Του "Αγίου Ανάμεσα"


Ας με συγχωρήσουν οι πιο ευλαβείς φίλοι για την ελαφρά ιεροσυλία του τίτλου, αλλά ταιριάζει άψογα στην παραφιλολογία που έχει ξεκινήσει από το πρωί σε σχέση με τα τριήμερα και τις αργίες του 2013. Τα αγαπημένα μαθηματικά του Έλληνα δηλαδή.


Για όσους δεν γνωρίζουν, Άγιος Ανάμεσα ονομάζονται χαϊδευτικά οι μέρες που τυγχάνουν ανάμεσα σε μεγάλες αργίες και Σαββατοκύριακα, μετατρέποντας (μετά την κατάλληλη άδεια από το αφεντικό ή τη σημαία) μια, κατά τα άλλα πιθανώς αδιάφορη, αργία σε τετραήμερο και πενταήμερο.

Έτσι, φέτος έχουμε δυο δυνατά τριήμερα στις δυο μεγάλες Εθνικές μας εορτές, με τις 25/3 και 28/10 να πέφτουν Δευτέρα (αν και εμάς τους Θεσσαλονικείς μας βολεύει το σκηνικό του 2011 με τον εορτασμό της απελευθέρωσης και του Αγίου Δημητρίου να πέφτει Τετάρτη), ενώ και ο Δεκαπενταύγουστος προσφέρεται για μια καλή επέκταση των θερινών βουτιών, πέφτοντας Πέμπτη (με την Παρασκευή να γιορτάζουμε του Αγίου Ανάμεσα που λέγαμε).

Το μεγάλο κόλπο γίνεται την περίοδο των Χριστουγέννων. Με Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά να πέφτουν Τετάρτη και τις δεύτερες μέρες να είναι για τους περισσότερους επίσης αργία (των Χριστουγέννων για όλους και της Πρωτοχρονιάς για όσους δούλεψαν Κυριακή) παίζουν δύο γεμάτα πενταήμερα (με τις αντίστοιχες Παρασκευές να γιορτάζουμε... καταλαβαίνετε τέλος πάντων). Αν και εδώ που τα λέμε, για την Πρωτοχρονιά του 2014 μιλάμε, οπότε μπαίνουμε στα χωράφια επόμενου έτους.

Η μόνη "χαμένη" αργία είναι η Πρωτομαγιά που πέφτει ντανγκ στη μέση της (εργάσιμης) εβδομάδας, ήτοι Τετάρτη.

Αυτά για όσους νεοέλληνες τιμάν όπως πρέπει τις Θρησκευτικές και Εθνικές μας επετείους.

TopGunZ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου