12.2.13

Πάμε για νέο Πάπα….


Ο Πάπας Βενέδικτος XVI είναι ο πρώτος ποντίφικας που δηλώνει παραίτηση από το 1294, οπότε σίγουρα υπάρχουν αρκετές απορίες ως προς το τι μέλλει γενέσθαι.


Η όλη διαδικασία όμως της διαδοχής του είναι απλή, και η συνηθισμένη.
Δεν αλλάζει τίποτα.
Αν εξαιρέσουμε την παραδοσιακή περίοδο πένθους, που τώρα δεν υπάρχει, όλα τα υπόλοιπα ακολουθούν το παραδοσιακό τυπικό.



Το παπικό κονκλάβιο θα συνέλθει μέσα σε 15-20 μέρες μετά την επίσημη παραίτηση.
Οι Καρδινάλιοι που έχουν δικαίωμα ψήφου, στην ομάδα των οποίων δεν θα συμμετέχει ο Βενέδικτος αφού πρέπει να είναι ηλικίας κάτω των 80 ετών ενώ ο ίδιος είναι 85, θα απομονωθούν στην Καπέλα Σιξτίνα.
Πριν μπουν σε απομόνωση θα ψαχθούν για τυχόν τηλεφωνικές συσκευές κλπ, και στο εξής δεν θα έχουν καμία επαφή με τον έξω κόσμο.
Κάθε πρωί θα γίνονται δυο ψηφοφορίες, όπως και κάθε απόγευμα. Τα ψηφοδέλτια θα καίγονται μετά από κάθε ψηφοφορία.
Σε περίπτωση που δεν καταφέρουν να εκλέξουν νέο Πάπα, βγαίνει μαύρος καπνός από την καμινάδα του ναού.
Όταν όμως τελικά εκλέξουν κάποιον, τότε βγαίνει λευκός καπνός, ενώ αρχίζουν να κτυπούν και οι καμπάνες.
Αυτή τη φορά, η εκλογή μπορεί να καθυστερήσει σε σχέση με τις προηγούμενες φορές, καθώς ο Βενέδικτος επανήλθε στον παλιό κανόνα που θέλει η εκλογή να στηρίζεται σε πλειοψηφία των 2/3.
Υπό τον Πάπα Ιωάννη Παύλο ΙΙ, αρκούσε μια απλή πλειοψηφία όταν η διαδικασία ξεπέρναγε τις 12 ημέρες.
Αν δηλαδή η εκλογή καθυστερήσει, μπορεί η καθολική εκκλησία να φτάσει στη περίοδο του Πάσχα ακέφαλη!
Παραδοσιακά όμως τα κονκλάβια διαρκούν λίγες μόνο μέρες.
Το μεγαλύτερο διάστημα που χρειάστηκε για να εκλεγεί Πάπας τους τελευταίους δυο αιώνες ήταν μόλις πέντε ημέρες.
Αυτή τη φορά υπάρχει και μια άλλη πρωτοτυπία, αφού οι ΗΠΑ θα συμμετάσχουν στην εκλογή περισσότερο από κάθε άλλη φορά, μια και το 10% του φετινού κονκλάβιου θα αποτελείται από Αμερικανούς.
Αυτό οφείλεται στον Βενέδικτο, που πέρσι χειροτόνησε τρεις νέους Αμερικανούς Καρδινάλιους, δίδοντας έτσι στην Αμερική την τρίτη μεγαλύτερη ομάδα ψήφων!
Μόλις εκλεγεί, ο νέος Πάπας θα παρουσιαστεί στους πιστούς στην πλατεία του Αγίου Πέτρου εκστομίζοντας τη φράση Habemus Papam (έχουμε Πάπα), και στη συνέχεια θα δώσει την πρώτη του ευλογία.
Όσον αφορά στον παραιτηθέντα, αυτός θα διατηρήσει τον τίτλο του επίτιμου Επισκόπου της Ρώμης.
Θεωρητικά, το κονκλάβιο μπορεί να εκλέξει οποιονδήποτε άρρενα που είναι βαπτισμένος Καθολικός, αλλά κάτι τέτοιο δεν έχει γίνει ποτέ, αφού από το 1378 η εκλογή Πάπα είθισται να γίνεται μεταξύ υποψηφίων  Καρδιναλίων.
Πάντως, η ξαφνική απόφαση του Βενέδικτου να παραιτηθεί έχει προκαλέσει πολλές απορίες και ουκ ολίγες θεωρίες συνωμοσίας.
Ιδού μερικές από αυτές:
Κάποιοι μιλάνε για ενοχές σε σχέση με το «ναζιστικό» του παρελθόν.
Ο ίδιος ο Πάπας έχει παραδεχτεί ότι αναγκάστηκε να εγγραφεί στη χιτλερική νεολαία, σε μια «σκοτεινή περίοδο» για τη χώρα του. Για αυτό και το  Atlantic Wire αποδίδει την απόφαση για παραίτηση σε «ναζιστικούς σκελετούς» στη ντουλάπα του.
Κάποιοι άλλοι μιλάνε για τα σκάνδαλα του σεξ που έχουν κλυδωνίσει τελευταία την καθολική εκκλησία.
Όπως λένε, ο Βενέδικτος ενέκρινε προσωπικά την παραπομπή σε θεραπευτές ενός κατηγορούμενου ιερωμένου για σεξουαλικές παρατυπίες, οπότε και παραιτείται στα πλαίσια του Mea Maxima Culpa
Κάποιοι αναφέρουν μια «αρχαία» προφητεία του Επισκόπου Μαλαχία  ο οποίος το 1140 είχε προφητεύσει πως ο 111ος Πάπας (ο επόμενος δηλαδή) θα είναι αυτός στη θητεία του οποίου θα καταρρεύσει η καθολική εκκλησία.
Το πιο πιθανό όμως είναι να πρόκειται απλά για πολιτικές  επιθυμίες του ίδιου του Μαλαχία.
Υπάρχουν κι αυτοί που αναφέρονται στο ενδεχόμενο μιας σοβαρής ασθένειας, θεωρώντας πως ο Βενέδικτος είναι πολύ πιο άρρωστος από όσο βγαίνει επίσημα προς τα έξω.
Τέλος, υπάρχει η άποψη πως όλα τα σκάνδαλα, ειδικά τα σεξουαλικά, που ταλαιπωρούν το Βατικανό, έχουν επιδεινώσει την υγεία αλλά και την ψυχολογία του Πάπα, με αποτέλεσμα να μην αντέχει άλλο στα ποιμαντικά του καθήκοντα.
Ποιος ξέρει τι απ όλα ισχύει;

S.A.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου