2.2.13

Ο Στάλιν ζει…


Από σήμερα, η ρωσική ιστορική πόλη Volgograd θα ξαναλέγεται  Stalingrad… προσωρινά!

 
Το δημοτικό συμβούλιο της πόλης αποφάσισε ομόφωνα να αλλάξει το όνομά της, για έξι μέρες το χρόνο, προκειμένου να τιμάται η ηρωική της αντίσταση στη διάρκεια του Β’ Π.Π.


Σήμερα είναι η 70η επέτειος της ήττας που γνώρισαν οι  Ναζί το 1943 στη συγκεκριμένη πόλη, η οποία για μια εβδομάδα θα ονομάζεται επίσημα «ηρωικό Stalingrad».
Σύμφωνα με την εφημερίδα New York Times, εδώ και καιρό υπάρχει μια διάχυτη νοσταλγία για τον Στάλιν, αλλά και την ΕΣΣΔ σε ολόκληρη τη Ρωσία.
Πέρσι, μόλις το 22% των Ρώσων πίστευαν πως ο Στάλιν έπαιξε αρνητικό ρόλο στην ιστορία της χώρας τους, ενώ το 1998 το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 60%.
Παρ’ όλη όμως  τη νοσταλγία, υπάρχουν πολλοί στο Volgograd που δεν συμφωνούν με την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου.
Όπως λένε, ο Στάλιν ήταν ένας σκληρός δικτάτορας.
Από την άλλη όμως, το ίδιο αυταρχικός ηγέτης ήταν και ο Πέτρος, αλλά συνεχίζει να υπάρχει η Αγία Πετρούπολη.
Σήμερα αναμένεται να επισκεφτεί το ηρωικό Stalingrad και ο Βλαδίμηρος Πούτιν, προκειμένου να συμμετάσχει στις εκδηλώσεις, και εκεί τον περιμένει μια ομάδα από βετεράνους του πολέμου, οι οποίοι θα του απευθύνουν επίσημο αίτημα για την μόνιμη επαναφορά του ονόματος  Stalingrad για την πόλη τους.
Πάντως, μια και μιλάμε για τον Στάλιν, υπάρχει ένα πολύ ενδιαφέρον βιογραφικό βιβλίο του Simon Sebag Montefiore με τον τίτλο Young Stalin.
Αναφέρεται κυρίως στα πρώτα χρόνια του μετέπειτα δικτάτορα, όταν ήταν ένας ακόμη νεαρός τραμπούκος από την Γεωργία, πριν συμμετάσχει ενεργά στην επανάσταση των Μπολσεβίκων.
Πόσοι άραγε γνωρίζουν ότι ο Josef Djugashvili (Στάλιν) ήταν σπουδαστής σε ιερατική σχολή, και προορίζονταν για παπάς;
Ή ότι ο μπαμπάς του του είχε βρει δουλειά σε εργοστάσιο που έφτιαχνε παπούτσια;
Στη συνέχεια βέβαια τα παράτησε όλα αυτά, και ως επαναστάτης συμμετείχε σε δεκάδες ληστείες, χρησιμοποίησε δεκάδες ψευδώνυμα, έγραφε ποιήματα, και άλλα πολλά ενδιαφέροντα…
Αν λοιπόν ο νεαρός Djugashvili άκουγε τον μπαμπά του, η παγκόσμια ιστορία θα ήταν πολύ διαφορετική.
Το ίδιο και αν συνέχιζε τις σπουδές του για να γίνει ιερέας…

S.A.
New York Times 

ΥΓ- Βέβαια, για μια άλλη άποψη δείτε και αυτό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου