19.3.13

Αν…..


Η «κερκόπορτα» άνοιξε…
Αν επιβαλλόταν haircut στις καταθέσεις των 5 χωρών που επλήγησαν από την κρίση θα εξοικονομούνταν περί τα 305 δισ. σύμφωνα με την Goldman Sachs!
Ποια είναι τα σενάρια για την Ελλάδα

 
Η ομολογουμένως αδικαιολόγητη απόφαση των Ευρωπαίων τα ξημερώματα του περασμένου Σαββάτου, να επιβάλλουν haircut στις καταθέσεις των κυπριακών τραπεζών, άνοιξε όπως φαίνεται την "κερκόπορτα" για ένα γενικευμένο haircut στις καταθέσεις των προβληματικών χωρών.



Ήδη η Goldman Sachs επεξεργάστηκε τρία σενάρια, δηλαδή 3 διαφορετικούς φορολογικούς συντελεστές για τις καταθέσεις σε Ελλάδα, Ιταλία, Πορτογαλία, Ιρλανδία και Ισπανία, ώστε να διαπιστωθεί το μέγεθος των εξοικονομήσεων. Μάλιστα, όπως διαπιστώνουμε, η λύση αυτή δεν έχει αρθεί από το τραπέζι, παρά τις αντιδράσεις στο κυπριακό ζήτημα, δεδομένης αφενός της απροθυμίας των Ευρωπαίων να δανείσουν τις αδύναμες χώρες, όπως άλλωστε και οι αγορές, και αφετέρου της κόπωσης των κυβερνήσεων για μεγαλύτερη λιτότητα.
Όπως διαφαίνεται στο παρακάτω πίνακα της Goldman Sachs, οι συνολικές καταθέσεις των πέντε χωρών (πλην της Κύπρου), φτάνουν τα 3,594 τρισ. ευρώ.
Εάν επιβληθεί φόρος 0,1% η εξοικονόμηση είναι μόλις 3,6 δισ. ευρώ, ενώ σε περίπτωση φόρου 1% το αποτέλεσμα είναι 35,9 δισ. ευρώ.
Ωστόσο, αν ο μεσοσταθμικός συντελεστής φτάσει στο 8,5%, τότε το αποτέλεσμα φτάνει στα 305,5 δισ. ευρώ, ή το 10% του ΑΕΠ των πέντε χωρών.
Ειδικά στην περίπτωση της Ελλάδας, η εξοικονόμηση από έναν παρόμοιο συντελεστή, όπως αυτόν της Κύπρου, δηλαδή 8,5%, μπορεί να αποδώσει 14,3 δισ. ευρώ, δηλαδή ποσό παρόμοιο με το πακέτο λιτότητας που εγκρίθηκε το περασμένο Φθινόπωρο από την Ελληνική Βουλή.
Εάν πάλι αυτός ο συντελεστής ανέλθει στο 10% τότε το ποσό θα αυξηθεί στα 16,9 δισ. ευρώ, κοντά στο 10% του ΑΕΠ της χώρας.
Είναι εμφανές ότι ασκήσεις επί χάρτου μπορεί να γίνονται, ωστόσο, τόσο η ελληνική όσο και οι άλλες κυβερνήσεις, βρίσκονται μεταξύ σφύρας και άκμονος.
Εάν ληφθεί υπόψιν ότι οι μεταρρυθμίσεις και η λιτότητα δεν αποδίδουν τα αναμενόμενα αποτελέσματα, οι αγορές δεν δανείζουν τις κυβερνήσεις και οι Ευρωπαίοι εταίροι έχουν φτάσει στα όρια των αντοχών τους, η λύση της φορολόγησης των καταθέσεων δεν αίρεται από τις διαπραγματεύσεις, ακόμη και αν μία τέτοια απόφαση μπορεί να προκαλέσει νέο κύμα σφοδρής χρηματοπιστωτικής κρίσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου