25.3.13

Καπούτ για τον τραπεζικό τομέα της Κύπρου!


Τελικά, παρά τις ικεσίες του, παρά τις απειλές, και παρά τους εκβιασμούς, ο πρόεδρος της Κύπρου Ν. Αναστασιάδης δεν είχε άλλη επιλογή από το να αναδιπλωθεί, και  υποκύψει στους όρους των διεθνών δανειστών.
Νωρίς το πρωί της Δευτέρας, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης συμφώνησαν να διασώσουν την μικροσκοπική νησιωτική χώρα με €10 δισ.
Ως αντάλλαγμα, η κυπριακή κυβέρνηση συμφώνησε να μειώσει δραστικά τον υπερμεγέθη τραπεζικό της τομέα.
Όσοι καταθέτες (και πολλοί εξ αυτών Ρώσοι) έχουν περισσότερα από €100.000 σε κυπριακούς λογαριασμούς, θα χάσουν τώρα σημαντικό μέρος των χρημάτων τους.


Ο Αναστασιάδης λύγισε μετά από αρκετές μέρες αντίστασης.
Όπως είπε, «η συμφωνία είναι προς όφελος του κυπριακού λαού…».
Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών Μ. Σαρρής τόνισε πως η συμφωνία αποτρέπει μια καταστροφική έξοδο της Κύπρου από την ευρωζώνη. 


Σύμφωνα με τον Wolfgang Schäuble, «το αποτέλεσμα είναι πικρό για την Κύπρο, αλλά είναι αυτό το οποίο η Γερμανία πάντα υποστήριζε».
Η συμφωνία που επετεύχθη εστιάζει στις δυο μεγάλες χρεοκοπημένες τράπεζες της Κύπρου.
Η Λαϊκή (σε μεγάλο μέρος της κρατική) θα συρρικνωθεί.
Οι καταθέσεις άνω των €100.000 και στις δυο τράπεζες, που δεν έχουν την εγγύηση της ΕΕ, θα παγώσουν, και θα χρησιμοποιηθούν για να εξυπηρετηθούν τα χρέη της Λαϊκής, αλλά και για την ανακεφαλαιοποίηση της Τράπεζας της Κύπρου.
Η επιδρομή επί των ανασφάλιστων καταθέσεων (άνω των €100.000) αναμένεται να εξασφαλίσει περίπου €4.2 δισ.
Το ποσοστό της φορολόγησης δεν έγινε γνωστό, αφού θα συναποφασιστεί στις επόμενες εβδομάδες από την κυπριακή κυβέρνηση, και την τρόικα.
Οι τελικοί όροι της συμφωνίας θα ολοκληρωθούν περί τα μέσα του Απριλίου.
Πριν από αυτό, τα κοινοβούλια της Γερμανίας, της Φιλανδίας, και της Ολλανδίας θα πρέπει να εγκρίνουν την συμφωνία, την οποία τίποτα άλλο δεν μπορεί τώρα να μπλοκάρει.
Η κυπριακή βουλή δεν μπορεί πια να την ακυρώσει, αφού ήδη ψήφισε την αναδιάρθρωση των τραπεζών.
Η συμφωνία που ολοκληρώθηκε χθες την νύχτα, προκαλεί όμως ένα ερώτημα: Γιατί δεν έγινε πιο πριν;
Για την καθυστέρηση μάλλον φταίει η κυπριακή κυβέρνηση, που αρνήθηκε τις αρχικές προτάσεις της ΕΕ.
Ο Αναστασιάδης μάλλον ήθελε να γλιτώσει από το κούρεμα τους πλούσιους ξένους καταθέτες, σε μια προσπάθεια να διατηρήσει το καθεστώς της χώρας του ως ένα ακόμη διεθνές χρηματοπιστωτικό κέντρο.
Τώρα, όπως όλα δείχνουν, αυτό το κέντρο θα συρρικνωθεί στα φυσιολογικά μεγέθη της ΕΕ.
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες, και πιο ειδικά οι Γερμανοί, πέτυχαν αυτό που ήθελαν.
Αλλά δεν θα πρέπει να είναι περήφανοι.
Η αρχική επίθεση στους μικροκαταθέτες κλόνισε οριστικά την εμπιστοσύνη στην ευρωπαϊκή διαχείριση κρίσεων.
Η Κύπρος βρίσκεται  τώρα αντιμέτωπη με ένα πολύ σκοτεινό μέλλον.
Τις αμέσως επόμενες εβδομάδες θα αποτρέψει την φυγή κεφαλαίων, επιβάλλοντας αυστηρούς ελέγχους στις μεταφορές και συναλλαγές χρημάτων. Στη συνέχεια όμως θα μπει σε μια βαθιά ύφεση.
Όπως είπε ο Επίτροπος Olli Rehn: «το άμεσο μέλλον της Κύπρου θα είναι ιδιαίτερα δύσκολο», προσθέτοντας πως η Κομισιόν θα βοηθήσει τη χώρα να απορροφήσει κάπως το οικονομικό σοκ.
Αλλά ούτε και η βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους της Κύπρου είναι εξασφαλισμένη.
Η επικεφαλής του ΔΝΤ Christine Lagarde τόνισε πως η διάσωση διασφαλίζει πως το δημόσιο χρέος της Λευκωσίας θα είναι περίπου στο 100% του ΑΕΠ ως το 2020.
Η εμπειρία όμως από τις υπόλοιπες χώρες που επλήγησαν από την κρίση του ευρώ, μας δείχνει πως τέτοιου είδους προβλέψεις συνήθως πέφτουν έξω.

Απόδοση: S.A.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου