6.3.13

Αιωνία του η μνήμη.


Μετά τη δολοφονία του Καντάφι, και τον πρόσφατο χαμό του «λατρεμένου» ηγέτη της Βόρειας Κορέας (ξεχνάω το όνομά του), ένας ακόμη αμφιλεγόμενος ηγέτης είπε αντίο στα εγκόσμια.


Μιλάμε για τον «λαοπρόβλητο» Hugo Chavez, ο χθεσινός θάνατος του οποίου δημιουργεί σοβαρές διχογνωμίες όσον αφορά στο έργο και στη πολιτική παρακαταθήκη του.


Το ότι μπόρεσε να βγάλει από την φτώχια και τη εξαθλίωση εκατομμύρια ανθρώπων, σίγουρα θα μετρήσει υπέρ του.
Ότι και να ήταν, υπήρξε ένας από τους μεγαλύτερους σοσιαλιστές της Λατινικής Αμερικής, που στην ιστορία της, αν μη τι άλλο,  είχε μπόλικους τέτοιους.
Πολλοί είναι όμως αυτοί που μένουν κυρίως στην απαξίωση του Chavez για τους δημοκρατικούς θεσμούς, καθώς και στην οικονομική κακοδιαχείριση που τον χαρακτήριζε ως πολιτικό ηγέτη.
Σύμφωνα με το Atlantic, η Βενεζουέλα του Chavez ήταν μια σκέτη αντίφαση.
Μια δικτατορία, με έναν εκλεγμένο (!) μεγαλομανή στο επίκεντρο της.
Η λατρεία της προσωπικότητας που ο ίδιος καλλιέργησε σίγουρα θα έχει ως αποτέλεσμα εκατομμύρια συμπατριωτών του να τον θρηνήσουν με απόλυτη ειλικρίνεια, αλλά αυτό που θα μείνει στο τέλος είναι η εκμετάλλευση των λαϊκών παθών από πλευράς του, σε συνδυασμό με την αποσυναρμολόγηση της δημοκρατίας στη χώρα.
Όσον αφορά στο CNN, ο Chavez κατάφερε να φέρει στη διεθνή δημοσιότητα τα βάσανα των εκατομμυρίων εξαθλιωμένων κατοίκων της Λατινικής Αμερικής, κάτι που ανάγκασε και άλλους ηγέτες να τον μιμηθούν, χρησιμοποιώντας και αυτοί το λαϊκίστικο αντιδημοκρατικό ηγετικό του στυλ, που αφορούσε στην δίωξη των πολιτικών αντιπάλων, στον περιορισμό της ελευθερίας του τύπου, και στην υπονόμευση της δικαστικής εξουσίας.
Έτσι, σύμφωνα με το CNN, ο Chavez αφήνει πίσω του μια ήπειρο, στην οποία οι εναλλακτικές λύσεις στο δικό του κυβερνητικό μοντέλο φαίνονται σήμερα πιο ελκυστικές από ποτέ.
Το Daily Beast αναφέρει πως ο πρώην αλεξιπτωτιστής υπήρξε μια δηλητηριώδης επιρροή σε ολόκληρη την περιοχή, που πέρα από την παντελή απουσία σεβασμού προς την έννοια της δημοκρατίας, κατάφερε επίσης να εκτοξεύσει στα ύψη τους ρυθμούς και τους δείκτες των δολοφονιών στη Βενεζουέλα.
Η ηγεσία του, λέει το CNN, ήταν πέραν των νόμων, εκδικητική, και το μόνο που τον ενδιέφερε ήταν οι βραχυπρόθεσμες νίκες, αντί για τις μακροπρόθεσμες λύσεις.
Από την πλευρά της, η βρετανική Guardian θυμίζει πως τον Chavez τον λάτρευαν εκατομμύρια λατινοαμερικάνων επειδή κέρδιζε (όπως κέρδιζε) στις εκλογές, επειδή δαπανούσε μεγάλα ποσά υπέρ της δημόσιας υγείας και της δωρεάν παιδείας, επειδή επένδυε εκατομμύρια σε κοινωνικά προγράμματα, επειδή μείωσε την φτώχια, μοίρασε την εξουσία σε τοπικά επίπεδα, και κυρίως επειδή ύψωσε το ανάστημά του στους Αμερικανούς, και τόνωσε την εθνική περηφάνια, και όλα αυτά τα έκανε με μεγάλη χαρισματικότητα και λάμψη.
Δυστυχώς όμως, συνεχίζει η εφημερίδα, αφήνει πίσω του ερείπια, διαφθορά, και μια χώρα στα πρόθυρα της  πλήρους κατάρρευσης, παρά την μια ολόκληρη δεκαετία εσόδων που προηγήθηκε, επισημαίνοντας πως το πιο χαρακτηριστικό στοιχείο της ηγεσίας του που θα θυμόμαστε όλοι στο μέλλον δεν είναι η έχθρα του για την δημοκρατία, αλλά η διοικητική του ανεπάρκεια και η μνημειώδης κακοδιαχείριση.
Τέλος, η Los Angeles Times θυμίζει μερικές από τις πιο αξιομνημόνευτες «θεωρίες» του ηγέτη της Βενεζουέλας:
Το 2011 είχε πει πως ο πλανήτης Άρης διέθετε κάποτε ζωή, αλλά αυτή εξαφανίστηκε όταν τον επισκέφτηκε ο καπιταλισμός και ο ιμπεριαλισμός!
Μια άλλη φορά είχε πει ότι η Αμερική του προκάλεσε (και σε άλλους ηγέτες) τον καρκίνο του, κάτι που επαναλαμβάνει και σήμερα ο αντιπρόεδρος της Βενεζουέλας.
Η Αμερική (σύμφωνα πάντα με τον Chavez) προκάλεσε και τον μεγάλο σεισμό που διέλυσε κυριολεκτικά την Αϊτή πριν από μερικά χρόνια, χρησιμοποιώντας ένα απόρρητο υπέρ-όπλο!
Όσον αφορά στο Twitter, ο Chavez πίστευε πως  πρόκειται για εργαλείο της τρομοκρατίας, μέχρι που το δοκίμασε και στη συνέχεια έγινε φανατικός χρήστης του.
Τέλος, στη διάρκεια μιας ομιλίας του στην Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ το 2006, είχε αποκαλέσει τον τότε πρόεδρο των ΗΠΑ (George W. Bush) διάβολο, κάνοντας μάλιστα τον σταυρό του, και επιμένοντας πως γύρω του ακόμη μυρίζει θειάφι!
Αργότερα, σε κάποια άλλη ομιλία του, διευκρίνισε πως επιτέλους εξαφανίστηκε η μυρωδιά του θειαφιού χάρη στην έλευση του Ομπάμα…
Αιωνία του η μνήμη.

Strange Attractor

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου