27.3.13

Τα ίδια με την Κύπρο κάνει καιρό τώρα και η Αμερική.

Οι Αμερικάνοι πολίτες σοκαρίστηκαν με τα τεκταινόμενα στη Κύπρο, και πολλοί εξ αυτών απόρησαν για το πώς είναι δυνατό οι καταθέσεις να φορολογούνται.

 
Αρκετοί μάλιστα αναρωτήθηκαν αν το ίδιο πράγμα μπορεί να συμβεί ποτέ και στις ΗΠΑ, το προπύργιο του φιλελευθερισμού και του καπιταλισμού.


Και όμως μπορεί, αναφέρει σε άρθρο του στο  Real Clear Politics ο Thomas Sowell, που όπως λέει «η αμερικανική κυβέρνηση σίγουρα δεν πρόκειται να βάλει χέρι στις καταθέσεις εν ψυχρώ, αλλά έχει στη διάθεσή της πολύ πιο εξελιγμένες μεθόδους για να το κάνει. Έχει τον τρόπο δηλαδή να αρπάξει όλες αυτές τις οικονομίες που βάζουμε στην άκρη…».
Η μεγάλη διαφορά μεταξύ της Αμερικής και της Κύπρου είναι το γεγονός ότι η πρώτη μπορεί ανά πάσα στιγμή να τυπώσει φρέσκο χρήμα. Ειδικά όταν έχει ανάγκες.
Και αυτό κάνει κάθε τόσο.
Πρόκειται ουσιαστικά για την περίφημη «ποσοτική χαλάρωση» δια της οποίας η Federal Reserve δημιουργεί χρήμα από το τίποτα, προκαλώντας παράλληλα πληθωρισμό.
«Έτσι, οι τιμές των ειδών ανεβαίνουν, και το νέο χρήμα αγοράζει όσα αγαθά θα αγόραζαν και τα χρήματα που είχαμε στην άκρη… κάτι που σημαίνει ότι ενώ δεν πειράχτηκαν οι καταθέσεις, εν τούτοις αξίζουν πολύ λιγότερο».
Υπάρχει λοιπόν διαφορά με την Κύπρο;
Μάλλον όχι

Strange Attractor

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου