6.5.13

Η Ν.Δ. πρέπει να αλλάξει….


Σχεδόν δυο μήνες πριν από το πρώτο συνέδριο της ΝΔ, όπου ο Αντώνης Σαμαράς θα παρουσιαστεί ως Πρωθυπουργός, άρχισαν να καταστρώνονται τα πρώτα σχέδια. Είναι νωρίς;
Καθόλου, αν ληφθεί υπόψη ότι ο Πρωθυπουργός θέλει να μεταλλάξει πλήρως τη ΝΔ και ήδη έχουν αρχίσει να γίνονται οι σχετικές προετοιμασίες.




Ο Αντ. Σαμαράς θέλει να προσέλθει σε αυτό το συνέδριο υπό συνθήκες εντελώς διαφορετικές.
Για την ακρίβεια ο επικεφαλής του κυβερνώντος κόμματος θα επιδιώξει να επιβεβαιώσει την προσωπική ισχύ του χωρίς συγκρούσεις.
«Θα πάει στο επόμενο συνέδριο με νέα σύνθεση, ως επικεφαλής όσο το δυνατόν περισσότερων δυνάμεων και επιδίωξή του είναι να ηγηθεί όλης της παράταξης και σύντομα να αποδυναμωθούν τα διάφορα εκ δεξιών σχήματα» λένε όσοι γνωρίζουν τις παρασκηνιακές διεργασίες.
 


Όλα, όμως θα εξαρτηθούν από το κατά πόσο θα πάει καλά η προσπάθεια της κυβέρνησης, η οποία εάν αρχίσει και καταγράφει θετικά αποτελέσματα, θα αποδυναμωθεί, όπως εκτιμούν στο Μέγαρο Μαξίμου, η αντιμνημονιακή ρητορική.
Ο Αντ. Σαμαράς δίνει μεγάλη σημασία, όπως είναι λογικό, στην αποτελεσματικότητα του κυβερνητικού έργου και στην καταγραφή θετικών αποτελεσμάτων.
Άλλωστε γνωρίζει καλά ότι η πολιτική του και συνεπώς η παρουσία του στην ηγεσία δεν θα κριθεί στο προσεχές συνέδριο αλλά στις προσεχείς εκλογές.
Στην πράξη η πολιτική της «νέας σύνθεσης» των κομματικών δυνάμεων αποτελεί την τελική απόληξη της πολιτικής της «νέας συλλογικότητας», την οποία θέλει να εμφανίσει ο Πρωθυπουργός για να διαμορφώσει κλίμα ενότητας και συστράτευσης, γύρω από τον ίδιο και τη ΝΔ ως βασικό πυλώνα και σταθερά του συστήματος.
Όσο περνάει ο καιρός θα επιδιώκει να εντάσσει στον συσχετισμό δυνάμεων που στηρίζουν την ηγεσία του όλο και περισσότερα στελέχη και κυρίως εκείνους που δεν τον στήριξαν, ώστε να τονίσει στην πράξη την ενότητα και τη νέα συλλογικότητα.
Η πολιτική αυτή φαίνεται να εφαρμόζεται ήδη στο πλαίσιο της τρέχουσας κυβερνητικής λειτουργίας.
Πέραν της αυτονόητης άνεσης στην επικοινωνία με τους υπουργούς και τα κομματικά στελέχη που συνέβαλαν στην ανάδειξή του στην ηγεσία, ο Αντ. Σαμαράς έχει αναπτύξει σχέσεις και με άλλα στελέχη που ποτέ δεν ήταν κοντά του.
Η αλλαγή του κόμματος θα έρθει, μέσα από συνθέσεις και ανάθεση ρόλων σε όλους, χωρίς διακρίσεις, με βασικό στοιχείο τις ικανότητες και τα προσόντα.
Ο Πρωθυπουργός θέλει στο νέο κόμμα που θα στηθεί επί της ουσίας μετά το συνέδριο και θα αποτελεί τη μετεξέλιξη της ΝΔ, να πρωταγωνιστήσουν άνθρωποι της διπλανής πόρτας, νέα στελέχη με κατάρτιση και πολιτική παιδεία και όχι πρόσωπα του κομματικού σωλήνα.
Μέχρι τώρα αυτό ήταν δύσκολο, αλλά θα επιχειρηθεί να γίνει πράξη στο συνέδριο και αυτό είναι ένα μεγάλο στοίχημα για τον Αντ. Σαμαρά.
Διότι, από την πορεία της ΝΔ, θα κριθεί και η στάση των πολιτών έναντι του πολιτικού συστήματος.
Γι’ αυτό και παραμένει σταθερή η άποψη στο πρωθυπουργικό γραφείο: Η ΝΔ είναι καταδικασμένη να αλλάξει, διότι εάν δεν αλλάξει θα την καταπιεί η κρίση.

Μάρκος Αυρήλιος
Antinews 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου