23.5.13

Ιώδιο και εγκυμοσύνη….


Αν είσαστε έγκυος,  μη ξεχάσετε να καταναλώνετε άφθονα ψάρια και γαλακτομικά.
Αποτελούν μια καλή πηγή ιωδίου, το οποίο είναι απαραίτητο για την πνευματική ανάπτυξη του εμβρύου.



Αυτό υποστηρίζουν οι επιστήμονες που διεξήγαγαν μια νέα μελέτη, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι οι παραπάνω τροφές είναι σημαντικές για την μελλοντική νοητική κατάσταση του παιδιού σας.


Οι ερευνητές εξέτασαν περισσότερες από χίλιες εγκύους, που αποτελούσαν μέρος ενός μακροχρόνιου ελέγχου υγείας, και ανακάλυψαν πως τα παιδιά όσων είχαν έλλειψη ιωδίου είχαν περισσότερες πιθανότητες να σκοράρουν χαμηλά σε προφορικά τεστ νοημοσύνης, και να μην μπορούν να αντεπεξέλθουν στην ανάγνωση στις ηλικίες 8 και 9.
Όπως αναφέρει ένας από τους επιστήμονες που έκαναν την έρευνα, «βρήκαμε μια διαφορά τριών βαθμών σε τεστ IQ μεταξύ των παιδιών που γεννήθηκαν από μητέρες με χαμηλά επίπεδα ιωδίου στη διάρκεια της εγκυμοσύνης, και αυτών που είχαν επαρκές ιώδιο μέσω των τροφών…».
Μάλιστα, όσο πιο μεγάλη έλλειψη ιωδίου υπήρχε, τόσο πιο χαμηλά ήταν τα αποτελέσματα του τεστ IQ.
Το ιώδιο αποτελεί βασικό συστατικό για την σωστή λειτουργία του θυροειδή, και βοηθά στην παραγωγή εκείνων των ορμονών που συντελούν στην εγκεφαλική ανάπτυξη του εμβρύου.
Υπάρχουν και άλλες μελέτες που καταλήγουν στο ότι η έλλειψη  ιωδίου βλάπτει τον εγκέφαλο, αλλά ελάχιστες είναι αυτές που εξέτασαν την συμβολή του στη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

S.A.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου