17.5.13

Φως στην άκρη του τούνελ…


Μπορεί η κοινωνία να μην το αισθάνεται ακόμα, μπορεί εργαζόμενοι και επιχειρήσεις να υποφέρουν από την ανεργία οι μεν, από την έλλειψη επαρκούς χρηματοδότησης οι δε, αλλά είναι φανερό ότι κάτι έχει αρχίσει να κινείται στην ελληνική οικονομία.



Οι θυσίες τριών χρόνων δείχνουν να αποδίδουν τους πρώτους καρπούς, έστω και αν δεν μπορούμε να τους γευτούμε ακόμα.
Η αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας  κατά μία βαθμίδα από τη Fitch αντανακλά σίγουρα αυτήν την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στα δημόσια οικονομικά. Σε συνδυασμό μάλιστα με την απόφαση του Eurogroup να προχωρήσει στην εκταμίευση των δύο δόσεων, χωρίς ουσιαστικά νέα αξιολόγηση από την τρόικα τον Ιούνιο δείχνουν ότι η προσπάθεια που καταβάλλουμε έχει αρχίσει να αναγνωρίζεται.



Είχαν προηγηθεί μια σειρά θετικά σχόλια, τόσο από μέσα ενημέρωσης, όσο και από διεθνείς αναλυτές, που επεσήμαναν ότι κάτι έχει αρχίσει να αλλάζει στην Ελλάδα. Είναι γεγονός επίσης, ότι παρά τις όποιες επιμέρους κοινωνικές και πολιτικές αντιδράσεις, τείνει να διαμορφωθεί στη χώρα ένα κλίμα κοινωνικής και πολιτικής σταθερότητας.
Και ως γνωστόν η οικονομία δεν είναι μόνο στατιστικές και αριθμοί αλλά είναι και ψυχολογία.
Ο κίνδυνος εξόδου από την ευρωζώνη δείχνει να έχει  εξαλειφθεί, η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών προχωρά σύμφωνα με το σχεδιασμό, ενώ οι πρώτες ελληνικές επιχειρήσεις, έστω και δειλά, έχουν αρχίσει να δανείζονται απευθείας από τις αγορές.
Όσο λοιπόν αυτό το κλίμα σταθερότητας διατηρείται και επεκτείνεται, τόσο αυξάνονται και οι πιθανότητες να μπει επιτέλους ένα φρένο στην ύφεση.
Προφανώς ο δρόμος δεν είναι εύκολος.
Περιθώρια για παλινδρομήσεις και λαϊκίστικες υποχωρήσεις δεν υπάρχουν.
Η κυβέρνηση οφείλει να αξιοποιήσει στο έπακρο αυτό το θετικό κλίμα που διαμορφώνεται, να ανασυντάξει τις δυνάμεις της και να προχωρήσει με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα στις αναγκαίες τομές και μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη η χώρα.
Το απαιτούν οι εκατοντάδες χιλιάδες άνεργοι, οι επιχειρήσεις  που φυτοζωούν, οι εργαζόμενοι που μετά βίας καταφέρνουν να τα βγάλουν πέρα.
Αρκετά πληρώσαμε τις καθυστερήσεις, τις ανεπάρκειες και τις μικροκομματικές τακτικές.
Οι πολίτες δικαιούνται τουλάχιστον να αρχίζουν να ελπίζουν ότι το φως στο τούνελ δεν θα είναι και πάλι μια οφθαλμαπάτη...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου