15.5.13

Τελικά, πειράζει το αλάτι;


Το αλάτι που καταναλώνουμε θα πρέπει να μειωθεί, αλλά όχι και πάρα πολύ.
Αυτό είναι το συμπέρασμα μιας νέας επιστημονικής έρευνας, που διεξήχθη από το ιδιαίτερα έγκυρο Institute of Medicine των ΗΠΑ.



Σύμφωνα λοιπόν με την μελέτη, αυτοί που ακολουθούν τις συμβατικές συμβουλές των καρδιολόγων, αλλά και την επίσημη θέση της αμερικανικής καρδιολογικής εταιρίας (American Heart Association), περιορίζοντας την ημερήσια κατανάλωση άλατος σε μόλις 1.500 χιλιοστόγραμμα, ή αλλιώς μισή κουταλιά (τσαγιού), μάλλον κάνουν κακό στην υγεία τους!



Οι επίσημες διατροφικές οδηγίες (στην Αμερική) συστήνουν κατανάλωση αλατιού μέχρι 2.300 μιλιγκράμ την ημέρα, αλλά η πρόσφατη μελέτη του Institute of Medicine δεν βρήκε κανένα όφελος που να προκύπτει από περαιτέρω μείωση αυτής της δοσολογίας.
Όπως αναφέρει ο επικεφαλής επιστήμονας της ομάδας που πραγματοποίησε την έρευνα, «δεν λέμε ότι δεν πρέπει να μειωθεί η κατανάλωση αλατιού, απλά δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι υπάρχει όφελος από την μείωση κάτω από τα 2.300 χιλιοστόγραμμα  την ημέρα…».
Πριν όμως «ξεσαλώσετε» με το αλάτι, να θυμόσαστε ότι ακόμη κι αυτή η τελευταία έρευνα αποκάλυψε πως οι περισσότεροι Αμερικανοί ήδη καταναλώνουν υπερβολική ποσότητα αλατιού, δηλαδή περίπου 3.400 μιλιγκράμ την ημέρα.
Και αυτή η ποσότητα θα πρέπει οπωσδήποτε να μειωθεί.
Από την πλευρά της, η αμερικανική Καρδιολογική Εταιρία απορρίπτει τα νέα ευρήματα, και συνεχίζει να επιμένει ότι η μέγιστη επιτρεπτή ποσότητα αλατιού ανά ημέρα παραμένουν τα 1.500 μιλιγκράμ.

S.A.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου