19.6.13

Κρατική ή δημόσια;



Η λειτουργία της τηλεόρασης και ραδιοφωνίας είναι θέμα δημοσίου συμφέροντος.
Το Σύνταγμα δεν προβλέπει κάποια διαφορά για όσα πρέπει να χαρακτηρίζουν την εκπομπή προγράμματος και ειδήσεων, αναλόγως με τη μετοχική σύνθεση της εταιρείας.
Άρα, η ΕΡΤ/ΝΕΡΙΤ δεν διέφερε και δεν θα διαφέρει από τα Mega, AΝΤ1, ΣΚΑΪ, Alpha, Star κ.λπ., ως προς τους κανόνες λειτουργίας.
Η διαφορά βρίσκεται μόνον στην ιδιοκτησία και είναι, προφανώς, πολύ σημαντική.
Γι’ αυτό χρειαζόμαστε μια πραγματική δημόσια τηλεόραση.



Η συνταγματική πρόβλεψη ισχύει για όλους όσοι χρησιμοποιούν δημόσια συχνότητα. Συγκεκριμένα, η δεύτερη παράγραφος του 15ου άρθρου του Συντάγματος ορίζει πως «Η ραδιοφωνία και η τηλεόραση υπάγονται στον άμεσο έλεγχο του κράτους». Ολη η ραδιοφωνία και όλη η τηλεόραση (Ρ/Τ). Εξηγείται μάλιστα και το περιεχόμενο του «άμεσου ελέγχου». Σκοπός είναι «η αντικειμενική και με ίσους όρους μετάδοση πληροφοριών και ειδήσεων, καθώς και προϊόντων λόγου και τέχνης».



Άρα, η δημοκρατία υπηρετείται όταν όσες Ρ/Τ λειτουργούν, τηρούν τον ως άνω κανόνα και δεν προϋποθέτει τη λειτουργία κρατικής Ρ/Τ.
Πάντοτε κατά το Σύνταγμα, «η ποιοτική στάθμη των προγραμμάτων», όπως και «η κοινωνική αποστολή της Ρ/Τ», αλλά και «η πολιτιστική ανάπτυξη της χώρας» ή «ο σεβασμός της αξίας του ανθρώπου», προϋποθέτουν την τήρηση των κανόνων από όλους.
Η δημοκρατική τάξη δεν τηρείται επειδή θα έχουμε μια κρατική επιχείρηση που θα κάνει όσα λέγει το Σύνταγμα, ενώ οι ιδιώτες μπορούν να κάνουν «ό,τι γουστάρουν»!
Αποτελεί υποκρισία πρώτης τάξεως η άποψη, υποστηριζόμενη από πολλούς, σήμερα, μετά την απίστευτη αποκοτιά Σαμαρά, σύμφωνα με την οποία όλα αυτά είχαν τηρηθεί μέχρι το βράδυ της 11ης Ιουνίου.
Όπως σημείωνε η επιτροπή Αλιβιζάτου, το έτοιμο σχέδιο της οποίας μπορεί να εφαρμοσθεί άμεσα, «ζητούμενο για τη δημόσια ραδιοτηλεόραση στην Ελλάδα είναι η μετατροπή της ΕΡΤ-Α.Ε. από κυβερνητική και κρατική σε δημόσια».
Η πραγματική δυσκολία -και η δικαιολόγηση της χειρονομίας Σαμαρά- είναι ότι η υπόθεση με την ΕΡΤ δείχνει το σχήμα των δύσκολων πραγμάτων που έχουμε μπροστά μας.
Το κράτος, πρώτο, και πάμπολλες ιδιωτικές επιχειρήσεις, πρέπει να αλλάξουν το μοντέλο διοίκησης που είχαν υιοθετήσει τα χρόνια της χρηματικής ευφορίας.
Η λιτότητα δεν πρέπει να είναι μια τιμωρία επί του εισοδήματος των πλέον στριμωγμένων συμπολιτών μας.
Πρέπει να διαπνέει τις πράξεις των διοικήσεων και των μάνατζερ, κρινόμενη μόνον εκ του αποτελέσματος.
Πίσω από την ΕΡΤ κρύβονται δεκάδες ίσως και εκατοντάδες εξίσου δύσκολες περιπτώσεις αναδιάρθρωσης και αλλαγής νοοτροπίας.
Πρέπει να επιτύχουμε πριν πέσει μαύρο στις προοπτικές της χώρας.

Μπάμπης Παπαδημητρίου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου