14.8.13

Τέρμα οι δημοσκοπήσεις;



Τα νέα είναι άσχημα για τους επαγγελματίες των δημοσκοπήσεων.
Όπως όλα δείχνουν, κινδυνεύουν να μείνουν άνεργοι, εξαιτίας του … Twitter!



Αυτό τουλάχιστον ισχυρίζεται ο κοινωνιολόγος Fabio Rojas, που προβλέπει ότι στο εγγύς μέλλον δεν θα υπάρχει πια αντικείμενο για τους δημοσκόπους με βάση μια έρευνα που ολοκλήρωσε πρόσφατα.


Σύμφωνα λοιπόν με την εν λόγω έρευνα, «οι συζητήσεις στο Twitter αποτελούν μια ασφαλή μέθοδο πρόβλεψης των εκλογικών αποτελεσμάτων».
Η ομάδα του εξέτασε δειγματοληπτικά 542.969 tweets που έγιναν πριν από τις εκλογές του αμερικανικού κογκρέσου το 2010.
Στις 404 από τις 406 εκλογικές μάχες που εξέτασαν, ο νικητής ήταν αυτός που είχε αναφερθεί τις περισσότερες φορές σε tweets!
Το αν οι αναφορές ήταν θετικές ή αρνητικές δεν έπαιζε κανέναν ρόλο.
Όπως λέει ο κοινωνιολόγος, «αν ο κόσμος μιλάει για σένα, ακόμη και αρνητικά, αυτό είναι μια ένδειξη ότι ως υποψήφιος οδεύεις προς τη νίκη».
Αν λοιπόν ισχύει κάτι τέτοιο, τότε πολλά θα αλλάξουν στον τρόπο πρόβλεψης των εκλογών, ειδικά σε χώρες όπου οι δημοσκοπήσεις είναι δύσκολες, ή απαγορεύονται.
Όπως φαίνεται, όσο θα υπάρχει διαδίκτυο, και ελεύθερη πρόσβαση σε αυτό, τόσο ο κόσμος θα μιλάει και θα εκφέρει άποψη, και προτιμήσεις.
Μια άλλη παράμετρος που προκύπτει είναι ότι έτσι δίνεται η δυνατότητα σε υποψήφιους με περιορισμένα μέσα (π.χ. χρήματα), να χρησιμοποιούν τα social media αντί να πληρώνουν για ακριβές δημοσκοπήσεις.
Το μόνο λοιπόν που θα χρειάζεται στο κοντινό μέλλον προκειμένου να προβλέπουμε με ακρίβεια τα εκλογικά αποτελέσματα, θα είναι ένα smartphone, και ένα απλό  application…
Τίποτα άλλο.
Ούτε καν ο Ευαγγελάτος…

Strange Attractor

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου