27.10.13

Κάποιοι δουλεύουν για τον… Κρίτωνα.



Κάναμε αμάν να ξεφορτωθούμε τον υποκριτικό συντηρητισμό.
Και λέω υποκριτικό, γιατί αποδείχτηκε πως οι θιασώτες του τα τελευταία 20 χρόνια, δεν ήταν καθόλου ενάρετοι.
Ο ένας είναι ισόβια στη φυλακή, ο άλλος με καταδίκες, έχασε τη θέση του και περιμένει κι άλλες δίκες.



Ο δε Άνθιμος ταπεινώθηκε όσο κανένας άλλος με τη νίκη του Μπουτάρη (λίγες μέρες μετά από τη δήλωσή του: "Όσο ζω εγώ ο Μπουτάρης δημαρχία δε θα δει").
Κι έτσι, ενώ η Θεσσαλονίκη γύρισε σελίδα και προσπαθεί να ξαναγίνει προοδευτική και κοσμοπολίτικη (η αύξηση του τουρισμού από το εξωτερικό ήταν και φέτος το κάτι άλλο), κι ενώ αυτοί που διοικούσαν τόσες δεκαετίες με το δόγμα "Πατρίς Θρησκεία Οικογένεια" είναι ισοβίως στη φυλακή ή έκπτωτοι ή πλήρως απαξιωμένοι και η Θεσσαλονίκη έπαψε να είναι το ανέκδοτο του φιλοχουντικού και φιλοβασιλικού μουτζαχεντινικού συντηρητισμού... ...εμφανίστηκε ο Τζιτζικώστας.



Γιος του Γεώργιου Τζιτζικώστα, γνωστού βουλευτή της ΝΔ στη Β' Θεσσαλονίκης τον οποίο ψήφιζαν όλοι οι φιλοχουντικοί και φιλοβασιλικοί της πόλης -στην κηδεία του πέταξε από το Λονδίνο και παραβρέθηκε ο τέως Βασιλιάς Κωνσταντίνος Γλύξμπουργκ- αντικατέστησε τον Παναγιώτη Ψωμιάδη ως Περιφερειάρχης.
Τα πρόσφατα γεγονότα είναι γνωστά.
Προσκαλώντας επισήμως τη Χρυσή Αυγή στις εκδηλώσεις για την 28η Οκτωβρίου εξέπληξε τους πάντες - σίγουρα όμως κέρδισε κάποια ψηφαλάκια χρυσαυγιτών, μη ξεχνάμε, έχουμε τοπικές εκλογές του χρόνου.
Ο Μπουτάρης αντέδρασε κι είπε ότι δεν ξέρει αν θα πάει στην παρέλαση, κι ο Τζιτζικώστας, σε μια δήλωση μηδαμινού ήθους είπε: "Ναι, ο Μπουτάρης προτιμάει άλλες παρελάσεις" (εννοώντας το Gay Pride της Θεσσαλονίκης, που έγινε υπό την αιγίδα του Δήμου Θεσσαλονίκης). Καλά κάνει και προτιμάει άλλες, λέω εγώ, και όχι μια στρατιωτική παρέλαση με τανκς χορηγίας του Βαρδινογιάννη και στην εξέδρα των επισήμων τους Χρυσαυγίτες.
Επίσης είπε: "Ο κ. Μπουτάρης προσπαθεί να κλέψει λίγα λεπτά δημοσιότητας, εκμεταλλευόμενος μέχρι και την Εθνική μας επέτειο κατά του φασισμού και του ναζισμού", στο οποίο κάποιος σχολίασε "Εγω παντως τον Τζιτζικωστα εμαθα σημερα. Τον Μπουταρη τον ηξερα.'
Στην γενική κατακραυγή που ακολούθησε, ο Τζιτζικώστας έβγαλε ανακοίνωση: "Σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο του Υπουργείου Εσωτερικών (ΦΕΚ Β' 1488/6-10-2006), η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας είναι υποχρεωμένη να αποστείλει προσκλήσεις για τον εορτασμό της Εθνικής Επετείου της 28ης Οκτωβρίου σε όλους τους βουλευτές, όλων των κομμάτων που εκπροσωπούνται στο Ελληνικό Κοινοβούλιο. Από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας δεν υπάρχει απολύτως καμία δυνατότητα να εφαρμοστεί κάτι διαφορετικό από αυτό που ορίζει ο νόμος".
Η επιμονή του λοιπόν, παρ' ό,τι ΟΛΑ τα κόμματα πλην Ανελ και Χρυσής Αυγής έδειξαν την ενόχλησή τους (ακόμα και το ίδιο του το κόμμα, η ΝΔ!) πηγάζει απ' την ανάγκη του για νομιμότητα.
Επειδή είναι σίγουρο ότι αν δεν έφτανε μια πρόσκληση στα χέρια των χρυσαυγιτών, κόκκινος συναγερμός θα χτυπούσε στις σειρήνες της πόλης, η αστυνομία θα περικύκλωνε την Περιφέρεια και ο κύριος Τζιτζικώστας θα συλλαμβάνονταν και θα οδηγούνταν με χειροπέδες στην ισόβια απομόνωση - για την φριχτή αυτή παρατυπία του: Να μην καλέσει τους χιτλερικούς ναζιστές στη γιορτή εναντίον του χιτλερικού ναζισμού!
Προσπαθώντας να τα μπαλώσει είπε σήμερα: «Πρέπει να σεβόμαστε τους νόμους, γιατί τότε ένας άλλος περιφερειάρχης -μακριά από έμενα αυτό- θα μπορούσε να μην καλέσει το ΠΑΣΟΚ στην παρέλαση γιατί θα μπορούσε να πει ότι είναι εγκληματική οργάνωση επειδή καταδικάστηκε ο Άκης Τσοχατζόπουλος και ως εκ τούτου δεν το καλώ».
Όσο μισητός και να μου είναι ο Τσοχατζόπουλος -άλλο θεσσαλονικιώτικο μπουμπούκι- ή αδιάφορο το Πασόκ, θα συμφωνήσω με αυτούς που κατηγόρησαν τον Τζιτζικώστα για *ακραία ανοησία*. (Έχει τέτοιο θράσος: αντικατέστησε τον Ψωμιάδη που καταδικάστηκε, στην πόλη που ο Παπαγεωργόπουλος είναι ισόβια -και οι δύο του κόμματός του, της ΝΔ-, και τώρα λέει τέτοιες ανοησίες!)
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου άδειασε τον περιφερειάρχη, σημειώνοντας τα εξής: «Όταν κάποιος κάνει μια γκάφα, το μόνο χειρότερο είναι να κάνει μια νέα γκάφα για να την καλύψει. Ο κ.Τζιτζικώστας οφείλει άμεσα να προβεί σε διορθωτική δήλωση».
Θεωρώ πως ο Τζιτζικώστας πρέπει να παραιτηθεί εδώ και τώρα.
Μετά την μερική εξάρθρωση της Χρυσής Αυγής, το να την νομιμοποιεί ο ίδιος με τέτοιο τρόπο καλώντας την στην εξέδρα των επισήμων στη γιορτή εναντίον του φασισμού αγγίζει τα όρια της τραγικής ειρωνείας.
Έκανε πρώτη φίρμα ξανά το κόμμα, και μας έβαλε όλους τους υπόλοιπους να τσακωνόμαστε παραμονές μιας ιστορικής γιορτής με τεράστιους συμβολισμούς.
Το ότι -όπως υποψιάζομαι- τα κάνει όλα αυτά απλώς για να μαζέψει ψήφους των χρυσαυγιτών και των "αντισυστημικών", τον κάνει επικίνδυνο και για την πόλη -την ξαναγυρίζει 20 χρόνια πίσω, στις σκοτεινές περιόδους της- αλλά και για την χώρα.

Άρης Δημοκίδης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου