29.10.13

Ο Περιφερειάρχης…Τον Απόστολο Τζιτζικώστα τον γνώρισα πριν από εννέα χρόνια σε ένα χαλαρό κάλεσμα. Μας σύστησε μια κοινή φίλη.
Έκτοτε, εξαιρετικά τυπικός, μου έστελνε πάντα ευχές με sms στη γιορτή μου, από αυτές τις εθιμοτυπίας.
Από την αρχή σχημάτισα για κείνον την εντύπωση που έχω και σήμερα.
Μια εντύπωση βιασύνης.Γόνος αστικής πολιτικής οικογένειας της Θεσσαλονίκης που μοιραία θα είχε την ίδια πορεία στο χώρο της πολιτικής που του είχαν προκαθορίσει. 
Ο τριανταπεντάχρονος σήμερα Περιφερειάρχης, με το τυπικό βιογραφικό των νέων πολιτικών και τις λαμπρές σπουδές, γιος του τέως υπουργού της Νέας Δημοκρατίας Γιώργου και της Καίτης, που διευθύνει με επιτυχία εδώ και χρόνια μια από τις μεγάλες βιομηχανίες γάλατος στη Βόρεια Ελλάδα.Εξελέγη βουλευτής σε ηλικία μόλις 29 χρόνων, κερδίζοντας ένα μεγάλο μέρους των ψήφων ενός νεαρού συντηρητικού κοινού της πόλης που έψαχνε τα νέα, άφθαρτα πρόσωπα που θα το εξέφραζαν.
Στο πλαίσιο αυτό αναδείχτηκαν πρόσωπα όπως η Έλενα Ράπτη, η Τζελίνα Μακραντωνάκη, η Άννα Ευθυμίου, η Ανθή Σαλαγκούδη κ.α.
Ο Απόστολος μετά από δυο εκλογές στο κοινοβούλιο αποφάσισε να συνταχθεί στο πλευρό του αμφιλεγόμενου Παναγιώτη Ψωμιάδη παίρνοντας αποστάσεις πολύ γρήγορα, αφού εξελέγη, επιλέγοντας μετά να συγκρουστεί ανοιχτά μαζί του και δείχνοντας του τις πραγματικές προθέσεις του για την επόμενη μέρα της παύσης του. Στη μεγάλη κρίσιμη στιγμή κέρδισε την Περιφέρεια, κόντρα στον αδερφό του Παναγιώτη και εκλεκτό του, δηλώνοντας ευθαρσώς: «Όλα αυτά τα χρόνια διοικούσε η οικογενειοκρατία. Είχε εγκαθιδρυθεί ένα υπερσυγκεντρωτικό σύστημα, γύρω από συγκεκριμένα πρόσωπα, που λειτουργούσε με πολλούς αποκλεισμούς. Εγώ ο ίδιος, μολονότι αντιπεριφερειάρχης, αισθανόμουν αποκλεισμένος. Οι σχέσεις μου με τον Ψωμιάδη ήταν ανορθόδοξες. Δοκιμάστηκαν πολύ και ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα. Δέχθηκε προσωπικές επιθέσεις τις οποίες μπορώ να αντιληφθώ, αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορώ να δικαιολογήσω».
Στο τιμόνι της Περιφέρειας μάλιστα έδειξε αποφασιστικότητα απομακρύνοντας με κινήσεις τακτικής κάθε πιθανό αντίπαλο, από τον αδερφό του τέως μέχρι τον έτερο αντιπεριφερειάρχη κ. Τσαμασλή που σε ένα μείζον θέμα που προέκυψε για τις λαϊκές αγορές και τις δηλώσεις του δεν δίστασε να πει: ‘’Σας απαντώ ειλικρινώς ότι ο αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης δεν ήξερε τι έλεγε’’.
Έτσι καθάρισε με έναν ακόμα διεκδικητή του θρόνου.
Μια προσεκτική ματιά στο βίο του Περιφερειάρχη στη Θεσσαλονίκη τον τελευταίο χρόνο, πριν ξεσπάσει η ατυχέστατη για κείνον περιπέτεια με την παρέλαση, τη Χρυσή Αυγή, την κόντρα με το δήμαρχο, τις απίστευτες δηλώσεις του για το ΠΑΣΟΚ και τον εμφύλιο με το μισό και πλέον πολιτικό κόσμο, μας πείθει ότι προκαλεί τη μοίρα του.
Ένα χρόνο πριν, τέτοιες μέρες η απόφαση της περιφέρειας να επιστρέψει ο πεζόδρομος της Αγίας Σοφίας στην πρότερη κατάσταση του, ως κανονικός δρόμος με αυτοκίνητα, με απόφαση του κ. Τσαμασλή, και κόντρα στη βούληση της πόλης, βρίσκει δυστυχώς την περιφερειάρχη σύμμαχο.
Είναι η πρώτη φορά που συγκρούεται ανοιχτά με το θείο του δήμαρχο Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη για ένα θέμα που αφορά την πόλη.
Ακολουθεί η κόντρα για τον ποδηλατόδρομο της παραλίας και η απόφαση του Απόστολου να μην τον επιτρέψει να κατέβει στο οδόστρωμα που αποδείχτηκε ότι λειτουργεί μια χαρά κατά τη διάρκεια των έργων ανάπλαση της, ενώ τελευταίο παράδειγμα εξωφρενικής μικροπολιτικής διαμάχης αποτέλεσαν τα κοινόχρηστα ποδήλατα, καθώς η Περιφέρεια που ατυχώς εμπλέκεται λόγω των περίπλοκων νόμων και στο οδικό δίκτυο του δήμου, αποφάσισε την απόρριψη της απόφασης του δημοτικού συμβουλίου για την ανάπτυξη ενός συστήματος κοινόχρηστων ποδηλάτων! Παρακολουθώντας τον τρόπο που κινείται ο νέος Περιφερειάρχης τον τελευταίο χρόνο, τη μεθοδικότητα με την οποία έβγαλε από τη μέση τους αντιπάλους του εντός της περιφέρειας, τις ατελέσφορες κόντρες με τη δημοτική αρχή και τώρα την ιστορία με την παρέλαση μου δίνει την εντύπωση ενός ανθρώπου σχετικά αμετροεπή.
Είναι το νεαρό της ηλικίας του είναι  ταυτόχρονα προσόν και μειονέκτημα για το χειρισμό σοβαρών καταστάσεων;
Η πρόσφατη Ιστορία του δείχνει πως στη δική του περίπτωση η πλάστιγγα γέρνει εναντίον του.
Η αδυναμία του να καταλάβει πως μόνο με συνεργασίες θα προχωρήσει μπροστά μια λαβωμένη πόλη,  από τους προηγούμενους εκλεγμένους τοπικούς άρχοντας της δικής του παράταξης, δήμαρχο και περιφερειάρχη, ο άτσαλος και σχεδόν παιδαριώδης χειρισμός ζητημάτων, οι ανώφελες κόντρες, η υπέρφιλοδοξία, το μόνο που θα κάνουν στο λαμπρό βιογραφικό του θα είναι κακό.
Αν δεν θέλει να αποτελέσει μια ακόμα καμένη δάδα στον ουρανό των φερέλπιδων νέων πολιτικών θα πρέπει από δω και μπρος να αντιληφθεί απλά για ποιο λόγο τον ψήφισε ο κόσμος...

Γιώργος Τούλας

1 σχόλιο:

  1. Ε? Τι είναι η πόλη? Ενάντια στην παράδοση μιας κεντρικής αρτηρίας πίσω στην κυκλοφορία? Στην ακύρωση της γελοιωδέστερης οδικής παρέμβασης? Μην τρελαθούμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή