28.11.13

Ξυπνάτε ρε….



Η είδηση ήταν πραγματικά ανατριχιαστική: «Παρασκευή 22.11.2013. Πλατεία Αμερικής, παράδρομος Σκαλιστήρη, φούρνος γειτονιάς: ένα παλικάρι 16 χρονών (όπως αποδείχθηκε αργότερα) μπαίνει μέσα και ευγενικά ζητάει από τον φούρναρη κάτι να φάει γιατί έχει μέρες. Ο φούρναρης σπεύδει να του δώσει τις δύο τελευταίες τυρόπιτες. Το παιδί κάθεται στο κατώφλι και με βουλιμία τρώει και τις δύο. Δευτερόλεπτα μετά αφήνει εκεί στο κατώφλι του φούρνου την τελευταία του πνοή.




Είχε πολλές μέρες τελικά να φάει και ο εξασθενημένος του οργανισμός δεν άντεξε.
Συγνώμη, αν σας χαλάω το Σαββατοκύριακο, αλλά ο νεκρός 16άχρονος από την πείνα δεν θα μάθει ποτέ τι σημαίνει το πρωτογενές πλεόνασμα του τεχνοκράτη.
Αλλά και δεν θα βρείτε την ιστορία του σε κανένα ΜΜΕ. Όπως και δεν διαβάζουμε τις τραγικές ιστορίες εκατοντάδων χιλιάδων Ελλήνων….»




Διαβάσαμε όλοι μας στο φιλόξενο ελληνικό ίντερνετ και η καρδιά μας σφίχτηκε. Βέβαια, κάτι ακροδεξιοί νεοφιλελεύθεροι ανθέλληνες άπιστοι Θωμάδες (όπως εγώ) βάλθηκαν να αποδείξουν πως η «είδηση» αυτή ήταν μια χονδροειδέστατη μούφα.
Ένα από τα βασικά όπλα κατά τις εξάπλωσης της Ε.Δ.Μ. (Ελληνικής Διαδικτυακής Μαλακίας) είναι η μαγική λέξη «διασταύρωση».
Όταν π.χ. διαβάζεις στο site Epanastatesellhnesxypnatereee.org πως η Γερμανία σκοπεύει να χρησιμοποιήσει χημικά όπλα σε βάρος των Ελλήνων για να μοσχοπουλήσει μάσκες οξυγόνου Made In Germany καλό είναι να το ψάξεις σε δύο-τρία ελαφρώς πιο αξιόπιστα site για να δεις αν όντως ισχύει.
Μεγάλη σημασία δε, έχει αν η πληροφορία είναι ενυπόγραφη.
Αν ας πούμε την βρείτε στο CNN.com και σε δέκα διαφορετικές εκδοχές από συντάκτες που από κάτω βάζουν φαρδιά πλατειά την τζίφρα τους τότε, πιθανότατα ισχύει…
Αντίθετα, η «είδηση» για τον χαμό του κακόμοιρου 16χρονου πεινασμένου αποτελούσε την επιτομή της μούφα-είδησης.
Καταρχήν όλη αυτή η εξωφρενική ιστορία βασιζόταν σε ένα ανώνυμο (πως λέμε «Ανώνυμος ο Έλλην»;) στάτους στο Facebook.
Φυσικά, κανείς δεν γνωρίζει αν αυτό το στάτους όντως υπήρξε, μέσα σε χρόνο dt όμως κάθε επαναστατικό μπλογκ που σέβεται τον εαυτό του το είχε δημοσιεύσει και κάθε ατίθασος φεϊσμπουκάς το είχε ποστάρει με μαύρες πλερέζες στον «τοίχο» του.
Από κάτω διάβαζες απολαυστικά σχόλια- ένα κράμα από κατάρες και οιμωγές για το καημένο το αγγελούδι που εγκατέλειψε τόσο άδικα τον μάταιο τούτο κόσμο.
Αν δε κάνας εγκάθετος τολμούσε να αμφισβητήσει την εγκυρότητα της ιστοριούλας δεχόταν τον διαδικτυακό λιντσάρισμα του όχλου ή (στην καλύτερη) σχόλια του τύπου «Τι σημασία έχει αν είναι αλήθεια;»
Ας εξετάσουμε όμως βήμα βήμα το συγκλονιστικό αυτό γεγονός.
Ενας 16χρονος («όπως αποδείχτηκε αργότερα»-sic) μπουκάρει σαν κύριος σε ένα τυροπιτάδικο της οδού Σκαλιστήρη η οποία, λέει, αποτελεί παράδρομο της Πλατείας Αμερικής.
Ζητάει δύο τυρόπιτες επειδή είναι πένης και πεινασμένος και ο φούρναρης προθυμότατα του τις παραχωρεί τζαμπέ.
Ο 16άρης τις χλαπακιάζει και τα τινάζει ακαριαία από την πείνα.
Τώρα, γιατρός δεν είμαι αλλά γνωρίζω πως για να πεθάνει ένας άνθρωπος από πείνα χρειάζονται εβδομάδες, βλέπε μήνες.
Στα τελευταία του δε, είναι σκελετωμένος, ενδεχομένως και τυφλός.
Αν λοιπόν ο τυροπιτάς έβλεπε να μπαίνει παραπαίοντας στο μαγαζί του ένα παιδί της Μπιάφρα το πιο πιθανό θα ήταν να φωνάξει αμέσως γιατρό πριν ψάξει να βρει τι του έχει απομείνει στο στοκ.
Ερωτώ σας δε: Αααν υποθέσουμε πως το γεγονός είναι αυθεντικό, πως διαπιστώθηκε πως το παιδί πέθανε από την πείνα;
Έσκασε μύτη επί τόπου ιατροδικαστής ο οποίος, αφού ανακοίνωσε την αιτία θανάτου στους περίοικοι, τους ζήτησε να αποσιωπήσουν («δεν θα βρείτε την ιστορία του σε κανένα ΜΜΕ») το γεγονός ;
Τέλος, επειδή πρόκειται για μια περιοχή που ψιλογνωρίζω και το όνομα Σκαλιστήρη δεν μου έλεγε τίποτα, σκέφτηκα να βάλω την εν λόγω οδό στο gps του κινητού μου να δω κατά που πέφτει.
Μου έβγαλε πως απέχει δέκα λεπτά με τα πόδια από την Πλατεία Αμερικής.
Ο μεγάλος συγγραφέας Γουστάβος Φλωμπέρ όταν ήθελε να περιγράψει π.χ. μια διαδρομή ανάμεσα στο Παρίσι και την Λυών έπαιρνε το τρένο ο ίδιος για να εξασφαλίσει την ακρίβεια των περιγραφών του.
Ο ανώνυμος Έλληνας συγγραφέας μούφα- ειδήσεων δεν μπαίνει καν στον κόπο να γκουγκλάρει που βρίσκεται η οδός Σκαλιστήρη…
Φυσικά, ο εμπνευστής της μακάβριας (και επικίνδυνης) αυτής μπαρούφας φρόντισε να καλύψει τα νώτα του. Η είδηση είναι πρακτικά αδύνατο να διαψευσθεί αφού δεν δίνει καμία πληροφορία για τον «νεκρό» (Το –εξαιρετικό site ellinikahoaxes.blogspot.gr διευκρινίζει πάντως πως το αστυνομικό τμήμα της περιοχής ξεκαθάρισε ότι δεν αναφέρθηκε ποτέ κανένα τέτοιο περιστατικό).
Άλλωστε, είπαμε: «Δεν θα βρείτε την ιστορία του σε κανένα ΜΜΕ».
Βεβαίως και δεν θα την βρούμε. Γιατί ποτέ δεν συνέβη.
Ζούμε μια εποχή δύσκολη, την πιο δύσκολη των τελευταίων σαράντα χρόνων.
Η κρίση έχει αγγίξει όλους του Έλληνες και έχει οδηγήσει πολλούς στην φτώχεια και την απελπισία.
Οι εικόνες φτωχών, αστέγων ακόμα και μικρών παιδιών που ψάχνουν στα σκουπίδια έχουν πολλαπλασιαστεί δραματικά.
Αυτό όμως είναι ένα θέμα.
Η διασπορά γελοιοτήτων και επικίνδυνων φημών που στόχο έχουν (στην καλύτερη) κάποια παραπάνω κλικ, λάικ ή σέαρ ή (στην χειρότερη) «να βγει ο κόσμος στους δρόμους» είναι ένα άλλο.
Εμένα πάντως δεν με φοβίζουν αυτοί που είναι τόσο αφελείς ώστε να πιστεύουν ό,τι παρλαπίπα τους σερβίρουν.
Με τρομοκρατούν αυτοί που είναι τόσο αδίστακτοι που είναι έτοιμοι να πιστέψουν ό,τι παρλαπίπα τους βολεύει…

Θανάσης Χειμωνάς

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου