5.12.13

Ο χιουμορίστας κ. Δραγασάκης…



Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και υπεύθυνος για την οικονομική πολιτική του κόμματος, Γιάννης Δραγασάκης, έχει προφανώς αίσθηση χιούμορ.
Αυτό αποκάλυψε σε πρόσφατη ομιλία του στη Βουλή όταν ανέφερε ότι το κόμμα του θα προτείνει στους ευρωπαίους εταίρους ότι η αποπληρωμή του χρέους θα πρέπει να συνοδεύεται από ρήτρα ανάπτυξης με παράλληλο μορατόριουμ στις μεταρρυθμίσεις.




Με άλλα λόγια και σε απλά Ελληνικά η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ όταν έρθει στην εξουσία προς τους Ευρωπαίους πιστωτές και το ΔΝΤ θα είναι η εξής: «Δεν πρόκειται να σας δώσουμε δεκάρα ούτε πρόκειται να κάνουμε καμία μεταρρύθμιση αν δεν υπάρξει ανάπτυξη».




Όπως λοιπόν ο «νεαρός» Μαρξ της «γερμανικής Ιδεολογίας» αντέστρεψε τον Χέγκελ -τον «έβαλε να στέκεται στο κεφάλι του»- έτσι και ο όχι τόσο νεαρός κ. Δραγασάκης αντέστρεψε την πολιτική των δανειστών: Οι μεταρρυθμίσεις δεν είναι προϋπόθεση της ανάπτυξης αλλά η ανάπτυξη προϋπόθεση των μεταρρυθμίσεων!
Που σε ακόμα πιο απλά Ελληνικά σημαίνει: Οι μεταρρυθμίσεις δεν είναι αναγκαίες. Διότι αν μπορεί να επιτευχθεί ανάπτυξη χωρίς μεταρρυθμίσεις τότε ποιος, βρε αδελφέ, τις χρειάζεται; Let the party begin!
Επειδή ίσως δεν είναι προφανές το χιούμορ του κ. Δραγασάκη, ιδού ένα ανάλογο παράδειγμα:
Eχεις έναν γιο, τον Αντώνη, ο οπoίος δεν μελετά, με συνέπεια να έχει αρνητικές σχολικές επιδόσεις.
Εσύ του προτείνεις ότι θα συνεχίσεις να πληρώνεις τα έξοδα διατροφής του -και δεν θα τον στείλεις στη φάμπρικα να βγάζει το μεροκάματο- υπό την προϋπόθεση ότι θα αρχίσει να μελετά.
Τότε αυτός σου αντιπροτείνει: «Μπαμπά, εγώ έχω την εξής ιδέα: Θα συνεχίσεις να με ντύνεις και να με ταϊζεις μέχρι να βελτιωθούν οι επιδόσεις μου. Μέχρι τότε, όμως, θα βάλω μορατόριουμ στη μελέτη. Μετά όταν βελτιωθούν οι βαθμοί μου στο σχολείο τότε θα αρχίσω να μελετάω».
Δεν θα λέγατε λοιπόν ότι ο Αντώνης, το καμάρι των ματιών σας, έχει χιούμορ;
Και δεν θα λέγατε επίσης ότι το χιούμορ του εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ θυμίζει πολύ το χιούμορ του Αντώνη;
Δυστυχώς δεν πιστεύω όμως ότι θα υπάρξουν πολλοί που θα κατανοήσουν το χιoύμορ του κ. Δραγασάκη.
Δεν πιστεύω με άλλα λόγια ότι θα υπάρξουν πολλοί που θα θεωρήσουν ότι το μορατόριουμ στις μεταρρυθμίσεις -δηλαδή, μία πολιτική προσλήψεων στο δημόσιο, γιγάντωσης των προνομίων των συντεχνιών, κατάργησης του ανταγωνισμού, αύξησης της φορολογίας κ.λπ. κ.λπ.- θα οδηγήσει στην ανάπτυξη.
Ούτε καν θα το θεωρήσουν ένα χαριτωμένο αστείο.
Όχι απλά δεν πρόκειται να βρει fans μεταξύ των αγέλαστων Προτεσταντών του Βορρά ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά ούτε καν μεταξύ των χαζοχαρούμενων «γουρουνακιών» της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Διότι ενώ τα άλλα «γουρουνάκια» σιγά-σιγά εγκαταλείπουν τη λάσπη εμείς κάθε ημέρα βουτάμε όλο και περισσότερο μέσα σε αυτήν.
Στην ουσία, αυτό το οπoίο κάνουμε τα τελευταία 4 χρόνια είναι να ακολουθούμε πιστά το «αστείο» του κ. Δραγασάκη δηλαδή να πιστεύουμε ότι το μορατόριουμ στις μεταρρυθμίσεις οδηγεί στην ανάπτυξη και να βρίζουμε την τρόικα επειδή αρνείται να το δεχθεί.

Τάκης Μίχας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου