24.2.14

Ο Αλέξης, το πρωτογενές πλεόνασμα, και η ... Καιτάρα!



Είθισται εδώ και πολλές δεκαετίες στο εξωτερικό, και λίγο πιο πρόσφατα στην Ελλάδα, οι πολιτικοί να καθορίζουν τα πλάνα τους με βάση τις διάφορες δημοσκοπήσεις.



Οι δημοσκοπήσεις έχουν φτάσει σε τέτοιο σημείο επιρροής ως πολιτικό εργαλείο, και ως μπούσουλας, που υπάρχουν παραδείγματα Αμερικανών (κυρίως) πολιτικών που επιλέγουν ακόμη και το χρώμα της γραβάτας που θα φορέσουν με βάση τα αποτελέσματά τους.
Δηλαδή, οι δημοσκοπήσεις έχουν γίνει κάτι σαν καθημερινά δημοψηφίσματα, που φωτογραφίζουν την κοινή γνώμη, η οποία στη δημοκρατία κάνει κουμάντο.



Και πέρα από τις φανερές, υπάρχουν καθημερινά και δεκάδες κρυφές ή μυστικές (κατ’ ανάθεση) διενέργειες δημοσκοπήσεων επί παντός επιστητού που κρίνουν τις όποιες εξελίξεις.
Για παράδειγμα, ερωτάται το κοινό: Ποιος κάνει για περιφερειάρχης Γρεβενών;
Ο Μήτσος ο τεχνοκράτης, με τα 3 πτυχία, που δεν τον ξέρει ούτε η μάνα του, ή η Μπέμπα Μπούλα, που είναι παρουσιάστρια στο τάδε μεσημεριανάδικο;
Και ο σοφός λαός απαντάει: Μα σαφώς η Μπούλα.
Και έτσι πορευόμαστε ως δημοκρατική χώρα…
Αυτά για τους πολιτικούς.
Εγώ όμως έχω το δικό μου δημοσκοπικό εργαλείο, πολύ πιο έγκυρο, και με βάση το οποίο οσμίζομαι έγκαιρα τις εξελίξεις.
Την Καίτη ή όπως την φωνάζουμε όλοι, Καιτάρα.
Η οποία είναι συνάδελφός μου, μέχρι πρότινος πολιτικά αδιάφορη (πλην όμως ψηφοφόρος του Πασόκ), και εδώ και λίγα χρόνια παθιασμένη αγαναΧτίστρια, που από το πρωί μέχρι το βράδυ (ανάμεσα στις πασιέντζες) βρίζει την «χούντα του Σαμαρά», και προσεύχεται για τον ερχομό του άφθαρτου Τσίπρα, ο οποίος σύμφωνα με τις δικές της «αναλύσεις» και εκτιμήσεις, θα τα διορθώσει όλα πάραυτα, και η χώρα θα επανέλθει στην προτεραία της κατάσταση (προ του 2008) σε χρόνο ντε τε.
Η Καιτάρα βέβαια δεν είναι αριστερή, αφού οι απόψεις της πιο πολύ με αυτές του συγκαμένου μοιάζουν, για παράδειγμα θεωρεί ότι μας ψεκάζουν οι Μασόνοι, αλλά επειδή έχει όντως «ένστικτο» αποφάσισε έγκαιρα να δηλώσει τσιπρικιά, όπως τόσο καιρό που έκανε κουμάντο το Πασόκ δήλωνε παπανδρεϊκιά, για να επιβιώσει στη τούφα στην οποία έμαθε όλα αυτά τα χρόνια της εργασιακής της καριέρας…
Και για να μη χάσει τη σφραγίδα, με την οποία διασκεδάζει καθημερινά ταλαιπωρώντας τους ανυποψίαστους πολίτες που πέφτουν στα χέρια της.
Όποτε λοιπόν βλέπω την Καιτάρα ανήσυχη, να μπαινοβγαίνει αναστενάζοντας και να βαριανασαίνει, τρομάζω.
Διότι πάντα έχει δίκιο, αφού αμέσως μετά, παρακολουθώντας τις ειδήσεις, μαθαίνω για κάποιο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση σε σχέση με την οικονομία.
Διότι η κατά τα άλλη simple minded Καιτάρα έχει έμφυτο αισθητήριο, και αποτελεί το πιο έγκυρο βαρόμετρο των πολιτικών και οικονομικών εξελίξεων που έχω δει ποτέ.
Σαν έμπειρο κυνηγόσκυλο, που μυρίζει το θήραμα, αυτή μυρίζει αμέσως ότι βάζει σε κίνδυνο την προσωπική της βολή και περιουσία.
Για παράδειγμα, πριν από καιρό, τότε που έπαιζε 50/50 η χρεοκοπία μας και η επιστροφή στη δραχμή, κάθε τόσο η Καιτάρα έπαιρνε άδεια και επισκέπτονταν το εξοχικό της στη Χαλκιδική, δήθεν για ξεκούραση ή για εργασίες συντήρησης, ακόμη και εν μέσω του καταχείμωνου, όταν στη περιοχή εκείνη κατέβαιναν ακόμη και  πεινασμένοι λύκοι.
Στη πραγματικότητα όμως, όπως της ξέφυγε κάποτε, πήγαινε για συγκεκριμένους λόγους: Για να θάψει λίρες και ευρώ, για να κρύψει τσουβάλια με αλεύρι και ρύζι, κλπ.
Μόλις οσμίζονταν ότι δεν κινδυνεύουμε, άντε πάλι μέσα στα κρύα και στα χιόνια να πηγαίνει εκεί για «ριλάξ», αλλά στη πραγματικότητα για να ξεθάψει τα τσουβάλια με τα ευρώ, και να τα ξανατοποθετήσει σε προθεσμιακούς λογαριασμούς κλπ όπως έκανε χρόνια ολόκληρα, μόνο που πιο παλιά κατείχε και ομόλογα, ενώ τώρα όχι.
Εδώ λοιπόν και κάμποσους μήνες, η Καιτάρα έχει ηρεμήσει.
Συνεχίζει να δηλώνει τσιπρικιά, αλλά έχει κόψει τα πάνε έλα με τα βουνά και τα λαγκάδια.
Το πήρε απόφαση ότι όσο κι αν προσπαθεί ο Σύριζας, εμείς θα μείνουμε στο ευρώ, οπότε δεν έχει πια νόημα να ταλαιπωρείται με τσουβάλια και τενεκέδες.
Και για αυτό είμαι πεπεισμένος ότι η οικονομία μας πάει καλά.
Άσχετα με το τι λέει ή κάνει ο Στουρνάρας.
Εγώ την Καιτάρα εμπιστεύομαι.
Μάλιστα, μιλώντας προχθές μαζί της, μου υπογράμμισε την αισιοδοξία της ότι μια μελλοντική κυβέρνηση Σύριζα θα ήταν ότι πρέπει, αφού τελικά δεν θα παραλάβει καμένη γη, αλλά θα έχει και το πρωτογενές πλεόνασμα με το οποίο θα διαπραγματευτεί σκληρά με την ανάλγητη τρόικα, την οποία ο Αλέξης θα γονατίσει με το μπρίο του!
Όπα….
Το πλεόνασμα δηλαδή του χουνταίου Σαμαρά, τον οποίο η Καιτάρα βρίζει όπου κάτσει κι όπου σταθεί.
Και το οποίο, αμφισβητούσε ο Σύριζας, αλλά  τώρα είναι μάλλον το βασικό όπλο και διαπραγματευτικό  ατού του Τσε Παπάρα, απέναντι στους δανειστές μας.
Το λέει και η Καιτάρα.
Τόσο καλά…
Άρα τελικά, όλες οι θυσίες του ελληνικού λαού, και όλες οι κατάρες που τρώει ο Σαμαράς δυο σχεδόν χρόνια τώρα, γίνονται για χάρη του… Αλέξη!
Για να το πω πιο απλά, ο Σαμαράς δουλεύει για τον  μελλοντικό «πρωθυπουργό» Αλέξη.
Ο οποίος αν αναλάμβανε πριν από λίγο καιρό, θα τα έκανε θάλασσα.
Ενώ τώρα, έχει να πατήσει επάνω στα επιτεύγματα του Σαμαρά, και άρα να το παίξει εκ του ασφαλούς ηγέτης!
Δηλαδή, αν ο Σαμαράς συνεχίσει κι άλλο το συμμάζεμα της χώρας και της οικονομίας, κερδίζει πόντους ο  Αλέξης, αφού θα  μπορεί να σταθεί ως πρωθυπουργός μέχρι και 3-4 μήνες, μέχρι να φάει το πλεόνασμα, και να τα διαλύσει όλα, και να ψάχνει να βρει ελικόπτερο διαφυγής.
Άκου να δεις…
Και όλα αυτά τα αισιόδοξα για τη χώρα, και δευτερευόντως για τον Αλέξη, δεν τα έπιασα εγώ ο ξύπνιος από τις δικές μου αναλύσεις- εκτιμήσεις, ή από τα δελτία, τις εφημερίδες, τα ξένα ΜΜΕ,  και τα μπλογκς, αλλά από την…  Καιτάρα!
Που από μόνη της είναι ένα ολόκληρο think tank, που μπροστά του ακόμη και το περίφημο  Stratfor μοιάζει ολίγιστο.
Και που να αρχίσει η Καιτάρα να ασχολείται και με τις διεθνείς γεωπολιτικές εξελίξεις…. ποια Δούρου, ποιος Παπαχελάς,  ποιος Λυγερός, και ποιος Ζπίγκνιου Μπρεζίνσκι;
Καιτάρα να πούμε, και τα μυαλά στα κάγκελα….
Με τον Αλέξη να φωνάζει από μέσα του «Βάστα γερά Αντώνη»…
Άρα, για να το κλείσουμε, ο Σαμαράς τα πάει μια χαρά.
Το λέει και η Καιτάρα.

Strange Attractor

1 σχόλιο: