28.3.14

Άνθρωπος: Αυτό το τέρας….



Όποιος πιστεύει στο μεγαλείο της ανθρώπινης παρουσίας, καλά θα κάνει να μη διαβάσει το άρθρο του George Monbiot στην βρετανική εφημερίδα Guardian, το οποίο έγραψε μετά τη συμμετοχή του σε ένα επιστημονικό συνέδριο της Οξφόρδης με θέμα τις επιπτώσεις του ανθρώπινου είδους στον πλανήτη.



Όπως γράφει, το τελικό συμπέρασμα είναι ότι ο άνθρωπος τα έκανε όλα μπάχαλο, από τότε που πρωτοεμφανίστηκε στη γη.


Με βάση, γράφει, τα διάφορα απολιθώματα που βρέθηκαν κατά καιρούς, η ανθρωπότητα έσβησε έναν ολόκληρο θαυμαστό κόσμο, αλλάζοντας ριζικά τον τρόπο λειτουργίας του περιβάλλοντος.
Για παράδειγμα, ο σύγχρονος άνθρωπος έφτασε στην Ευρώπη και στην Αυστραλία πριν από 40.000 περίπου χρόνια, και επειδή ανέπτυξε όρεξη για κρέας, κατάφερε να διαπρέψει στο κυνήγι εξ αποστάσεως, και άρα να ακολουθήσουν μαζικές εξαφανίσεις ζώων.
Τα αρνητικά αποτελέσματα της ανθρώπινης παρουσίας δεν περιορίζονται μόνο σε κάποια είδη της πανίδας, αλλά και στο περιβάλλον γενικότερα.
Όταν εξαφανίστηκαν τα μεγάλα χορτοφάγα ζώα, ακολούθησε έντονη βλάστηση, η οποία με τη σειρά της προκάλεσε μεγάλες και ανεξέλεγκτες δασικές πυρκαγιές, μεταμορφώνοντας το άλλοτε ισορροπημένο περιβάλλον σε έρημο και θαμνότοπους.
Κι αυτά όλα δεν συνέβησαν μόνο στο μακρινό παρελθόν, αλλά συμβαίνουν και σήμερα. Όπως για παράδειγμα η ραγδαία μείωση των αριθμών των ελεφάντων στην Ασία και στην Αφρική.
«Αυτό είμαστε»; αναρωτιέται ο αρθρογράφος… «ένα τέρας που δεν αφήνει τίποτα όρθιο στο πέρασμά του;… που σήμερα καταστρέφει τα πλάσματα της θάλασσας όπως κάποτε κατέστρεψε αυτά της ξηράς»;
Ίσως θα πρέπει επιτέλους, καταλήγει, να βάλουμε το μυαλό μας να δουλέψει όχι για τη καταστροφή αλλά για την άρνηση της εξελικτικής μας ιστορίας…
Αν και δεν φαίνεται  καθόλου αισιόδοξος για κάτι τέτοιο.

S.A.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου