4.3.14

Η σκληρή ζωή των αρχαίων μονομάχων…



Το 2011 ανακαλύφτηκε κοντά στη Βιέννη ένα άριστα διατηρημένο «σχολείο» στο οποίο εκπαιδεύονταν οι μονομάχοι της ρωμαϊκής εποχής.
Ένα ludus gladiatorius.



Από τότε μέχρι σήμερα, οι ειδικοί επιστήμονες το μελετούν ενδελεχώς, και το χαρτογραφούν χρησιμοποιώντας ραντάρ και δορυφόρους.


Πρόσφατα δημοσιοποίησαν τα συμπεράσματά τους, και τα οποία περιγράφουν τη ζωή των μονομάχων της αρχαίας Ρώμης ως ιδιαίτερα σκληρή.
Οι μονομάχοι ήταν πανάκριβα περιουσιακά στοιχεία, και πολύτιμοι σκλάβοι, μέσα στα πλαίσια μιας μεγάλης μπίζνας της εποχής.
Κάτι ανάλογο με τον σημερινό επαγγελματικό αθλητισμό, χωρίς κανένα από τα προνόμιά του.
Η σχολή στο Carnuntum, λεεί ο επικεφαλής των επιστημόνων Wolfgang Neubauer, ήταν κυριολεκτικά μια φυλακή. Οι μονομάχοι ήταν φυλακισμένοι, και ζούσαν σε μικρά κελιά, μέσα σε ένα κλειστό φρούριο με μόνο μια φυλασσόμενη έξοδο από αυτό.
Τα κελιά που το καθένα φιλοξενούσε από δυο μονομάχους ήταν ελάχιστα μέτρα σε εμβαδόν.
Η σχολή είχε δυο ορόφους, διέθετε θερμαινόμενες αίθουσες εκπαίδευσης και υδραυλικά συστήματα, και σε αυτήν «φοιτούσαν» τουλάχιστον 82 μονομάχοι.
Πάντως, σε αντίθεση με την ταινία «Ο Μονομάχος», οι πραγματικοί μονομάχοι δεν ταξίδευαν παντού, σαν περιφερόμενος θίασος.
Παράλληλα, δεν ήταν συχνό φαινόμενο ο θάνατός τους, αφού θεωρούνταν ιδιαίτερα πολύτιμοι για το κύκλωμα που τους εκμεταλλεύονταν.
Μάλιστα, οι βασικοί τους εκπαιδευτές ήταν οι ίδιοι βετεράνοι μονομάχοι, που είχαν επιζήσει, και οι οποίοι διέμεναν κι αυτοί μέσα στο φρούριο – σχολείο.
Θάνατοι βέβαια σημειώνονταν πολλοί μέσα στις αρένες, κυρίως ατόμων που συμμετείχαν αλλά που ήταν ερασιτέχνες, χωρίς την ειδική εκπαίδευση των «επαγγελματιών» μονομάχων.

S.A.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου