26.4.14

Η Θεσσαλονίκη κερδίζει ξανά τους ξένους…



 «Thessaloniki-Love at first sight». «Έρωτας με την πρώτη ματιά» είναι ο τίτλος άρθρου που αναφέρεται στην επίσκεψη δημοσιογράφου από τη Ρωσία στη Θεσσαλονίκη,  μέρος του οποίου αναδημοσιεύεται στην ιστοσελίδα του Οργανισμού Τουρισμού Θεσσαλονίκης.




Η ελληνική παράδοση, οι γεμάτες καφετέριες, τα χαμόγελα, η ζωντάνια της πόλης, οι γεύσεις των ελληνικών προϊόντων που δοκίμασε, το φως της πόλης κέρδισαν την αγάπη της δημοσιογράφου από την Ρωσία που βρέθηκε στην Θεσσαλονίκη το Πάσχα του 2011.



Η αγάπη της για την πόλη είναι βέβαιο ότι θα «γεννήθηκε» καθώς περπατούσε, εκεί γύρω στην δύση του ηλίου, στο παραλιακό μέτωπο, από το λιμάνι μέχρι κάποιο σημείο της περιοχής του Ποσειδωνίου.
Ενός παραλιακού μετώπου πέντε χιλιομέτρων, που έχει πλέον παραδοθεί στο σύνολό του «μεταμορφωμένο» και ενιαίο στους κατοίκους και επισκέπτες της πόλης.
Μια πόλη που μετά από πέντε χρόνια, γνωρίζει και πάλι τουριστική ανάπτυξη, καθώς περισσότερες κατά περίπου 100.000 σε σχέση με το 2012 ήταν οι διανυκτερεύσεις, που καταγράφηκαν πέρυσι στα ξενοδοχεία της Θεσσαλονίκης, με το 2013 να αποτελεί το πρώτο έτος μετά το 2009, κατά το οποίο σταμάτησε η «ελεύθερη πτώση» στον αριθμό τους.
Οι Έλληνες επισκέπτες διατηρήθηκαν στην πρώτη θέση της λίστας των εθνικοτήτων των τουριστών που επισκέφτηκαν τη Θεσσαλονίκη.
Παρά την κρίση, ο αριθμός των διανυκτερεύσεών τους έφτασαν πέρυσι τις 952.599, αυξημένος κατά 10,02%. Ρώσοι, Τούρκοι, Ισραηλινοί και Ρουμάνοι στις πρώτες θέσεις, που αποτελούν και τις πολλά υποσχόμενες τουριστικές αγορές.
Τι είναι όμως αυτό που αναδεικνύει τη Θεσσαλονίκη σε δελεαστικό προορισμό; Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, που έγινε για λογαριασμό της Ένωσης Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης, σχεδόν ένας στους δύο τουρίστες απαντά «η προσωπικότητά της», το 36% «δείχνει» τους αρχαιολογικούς χώρους και το πολιτιστικό ενδιαφέρον, το 30% τη γαστρονομία, το 24% το εμπορικό της κέντρο και το 14% το εκτενές θαλάσσιο μέτωπο.
Εννέα στους δέκα Έλληνες και ξένους, που επισκέφτηκαν την πόλη τους τελευταίους μήνες, προτρέπουν: «Να επισκεφτείτε τη Θεσσαλονίκη. Είναι εξαιρετική πόλη, με ωραίους ανθρώπους, ενδιαφέροντα πολιτισμό και πολύ καλά εστιατόρια».
Είναι και η προτροπή του υπογράφοντος, που βρέθηκε στην Θεσσαλονίκη προκειμένου να δει την έκθεση «Η Ευρώπη της Ελλάδας. Αποικίες και νομίσματα από τη συλλογή της Alpha Bank», που παρουσιάζεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο της πόλης και θα διαρκέσει έως τις 19 Απριλίου 2015.

Αλέκος Λιδωρίκης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου