23.5.14

Mια σύνοψη της πρώτης Κυριακής των εκλογών…



Φαίνεται πως από την οργή έχουμε αρχίσει να περνούμε στην αδιαφορία.
Αυτό μαρτυρά η τεράστια αποχή: Ο κόσμος προτίμησε την ηλιοθεραπεία από το να δώσει ώθηση στις δυνάμεις της "αλλαγής και της προόδου".
Εφησυχασμός φυσικά δεν επιτρέπεται, διότι, εάν οι ψηφοφόροι επιθυμούν να στείλουν κάποιο μήνυμα, αυτό κάλλιστα μπορεί να γίνει την προσεχή Κυριακή, που θ' ακουστεί πανευρωπαϊκά!




Δεδομένο πάντως είναι πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν τραβάει, και η σημειακή επιτυχία του μάλλον οφείλεται στην υπερσυγκέντρωση ΔΥ και άλλων κρατικοδίαιτων στην Αττική, παρά σε μαζικό ρεύμα υπέρ του.
Αν το πράγμα δεν τους πάει καλά την ερχόμενη Κυριακή, σχεδόν βέβαιη πρέπει να θεωρείται η μεταξύ τους φαγωμάρα.
Πάντως αναρωτιέμαι πως θα λειτουργούσε η κοινή γνώμη αν δεν είχε ανακοινωθεί το πρωτογενές πλεόνασμα και δεν είχαν γίνει τόσες δηλώσεις περί βέβαιης παραμονής μας στο ευρώ.
Οι ψηφοφόροι, όπως άλλωστε και οι βουλευτές, έχουν αρχίσει να χαλαρώνουν ενώ δεν έχει κριθεί τίποτε ακόμη.
Η κοινωνία δε φοβάται πια το μαστίγιο, ζητά καρότο.
Ευρωπαϊκό καρότο…


Μέμφονται ορισμένοι τον Σαμαρά για τις επιλογές του σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
Πέραν του ότι οι λεγόμενοι...πρωτοκλασάτοι έκλασαν μέντες μπροστά σε Μπουταρη και Καμίνη, το αποτέλεσμα του Σπηλιωτόπουλου επηρεάστηκε αρνητικά από την ανταρσία του ανεκδιήγητου Κακλαμάνη, ο δε Καλαφάτης τα πήγε αξιοπρεπέστατα.
Φαίνεται πως η τρίτη θέση Κουμουτσάκου δεν προκαλεί αντιδράσεις, και μάλλον η μόνη άστοχη κίνηση που μπορεί να χρεωθεί είναι η μη στήριξη στον Τζιτζικώστα.
Αν ο ΑΣ επεδίωξε μ'αυτην να στείλει κάποιο μήνυμα, δυστυχώς δεν του πέρασε... Πάντως, ειδικά για την περίπτωση Τζιτζικώστα, θα ήταν  ιδιαίτερα ενδιαφέρον αν ο Ιωαννίδης έκανε μια δήλωση έμμεσης "παραίτησης" από τον δεύτερο γύρο. Αυτό θα ήταν επίδειξη μεγαθυμίας, ρεαλισμού, και θα ξαναέβαφε γαλάζιο τον τζαναμπέτη περιφερειάρχη.
Όλα τα παραπάνω θα μπορούσαν να δοθούν σαν απάντηση σε παλιούς ΝΔτες, ειδικά καραμανλικους και ντορικους, που γκρινιάζουν για τις άστοχες τάχα επιλογές , με μια ακόμη επισήμανση: ο ΑΣ δεν είναι απόλυτος μονάρχης.
Εκτός από μια κοινοβουλευτική ομάδα γεμάτη πολιτικάντηδες, πρέπει να κρατά μέσα στον παιχνίδι και τον κυβερνητικό εταίρο.
Εν’ όψη της πιθανότατης συντριβής Βενιζέλου την ερχόμενη Κυριακή, ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ έπρεπε να έχει κάτι να επιδείξει στα στελέχη του και τους εναπομένοντες ψηφοφόρους του, κι αυτό ήταν οι δυο μεγάλη δήμοι, και η Κρήτη.
Ο Κουβέλης καμαρώνει για τα αποτελέσματα της κεντροαριστεράς, πράγμα που κάνει αντίστοιχα κι ο Καμμένος για την λαϊκή δεξιά, όμως η ευστάθεια των ισχυρισμών τους μένει ν'αποδειχθεί κι αυτή στις 26.
Η επιτυχία της ΧΑ σε συγκεκριμένες περιοχές φανερώνει πως το ζήτημα μάλλον αφορά την ενόχληση μεγάλου μέρους της κοινωνίας αποτους μετανάστες και τους Ρομά, παρά βαθύτερα αίτια.
Είναι χαρακτηριστικό το ανύπαρκτο ποσοστό της στην "πολεμοχαρή" Κρήτη, ενώ χαμηλά έγραψε και στις παραμεθόριες Ήπειρο, ανατολικό Αιγαίο και Θράκη (σημειωτέον πως στα δυο τελευταία κατοικούν πολλοί μόνιμοι στρατιωτικοί, η περιοχή είναι είσοδος λαθρομεταναστών, και φυσικά υπάρχουν και οι μειονότητες).
Η διαχείριση Δένδια σίγουρα λειτουργεί θετικά, όμως πρέπει να υπάρξει ουσιαστική ευρωπαϊκή στήριξη, είτε με παραπάνω πόρους, είτε με σοβαρότερη παρουσία προσωπικού και μέσων, είτε με εγκατάσταση μεταναστών και στις βόρειες χώρες.
Πάντως πρέπει να επισημανθεί και η επίδραση αφρόνων ιερέων στην εξέλιξη του φαινομένου. 
Όσο για τους Μπεους και Μωράληδες, κακώς ξαναπέφτει η κοινωνία από τα σύννεφα.
Όταν το κεντρικό κράτος αδυνατίζει, γιγαντώνονται οι νονοί, συγκρουόμενοι μα και διαπλεκόμενοι με την διεφθαρμένη διοίκηση.
Γινόταν στο παρελθόν, γίνεται και σήμερα στον τρίτο κόσμο και στην ανατολική Ευρώπη, αναβιώνει τώρα και στην σύγχρονη Ελλάδα.
Αν θέλουμε αντιληφτούμε πόσο μακριά μπορεί να φτάσει η κυριαρχία αδίστακτων νονών, ας ρίξουμε μια ματιά στη Σομαλία...
Η ΝΔ μπορεί βραχυπρόθεσμα να στηρίζεται στην αρνητική ψήφο για τους ερασιτέχνες ζογκλέρ της Κουμουνδούρου, όμως η στιγμή που θα πρέπει να απευθυνθεί με νέο όραμα στον μέσο ψηφοφόρο κοντεύει.
Αναζητείται το χειροπιαστό όραμα, μα και οι αγγελιοφόροι του...

Αντίγονος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου