12.6.14

Έρευνα & Τεχνολογική Ανάπτυξη για την ΑΝΑΠΤΥΞΗ!



Είτε το μήνυμα των Ευρωεκλογών ελήφθη, είτε δεν ελήφθη, η πάγια (πλέον) απαίτηση της κοινωνίας είναι να δούμε την Ανάπτυξη.
Βέβαια, όπως έχει πει ο Αντώνης Σαμαράς, η ανάπτυξη έπεται της ανάκαμψης.




Οι αριθμοί δείχνουν ότι βρισκόμαστε στο στάδιο της ανάκαμψης, άρα πρέπει να προετοιμαζόμαστε για την Ανάπτυξη και σίγουρα, είναι μία λογική απαίτηση να δω να ξεκινάει η προετοιμασία για την Ανάπτυξη...


Εδώ και ένα χρόνο, φλόμωσα να ακούω για εργαλεία και εργαλειοθήκες.
Για εκθέσεις (επί πληρωμή πάντα), από ξένους οίκους που μας πρότειναν πώς να κινηθούμε για την Ανάπτυξη.
Το αστείο της υπόθεσης είναι ότι όλες αυτές οι εκθέσεις είχαν έναν κοινό παρονομαστή: αυτόν της λογικής.
Τα συμπεράσματά τους ήταν οφθαλμοφανή λογικά και κυρίως, ο οποιοσδήποτε λογικός θα κατέληγε στα ίδια συμπεράσματα, ακόμη κι αν δεν τα περιτύλιγε με επιστημονικές προσεγγίσεις ή αναφορές.
Εν πάση περιπτώσει, το ζητούμενο πλέον είναι να φτιάξουμε τους μηχανισμούς πάνω στους οποίους θα μπούνε η τροχιές για την μακριά πορεία της Ανάπτυξης, διασφαλίζοντας κυρίως ότι δε θα είναι μία επίπλαστη Ανάπτυξη, στηριγμένη σε δάνεια, ΕΣΠΑ, και άλλα, αλλά σε ένα παραγωγικό μοντέλο που θα έχει μέσα από τσιπούρες και ξαπλώστρες σε τουριστικά θέρετρα, μέχρι προϊόντα υψηλής τεχνολογίας.
Εξάλλου, ο ίδιος ο Αντώνης Σαμαράς έχει αναρωτηθεί σε ομιλία του «...γιατί να μην έχει και η Ελλάδα μία ΝΟΚΙΑ;»
Οι απαντήσεις είναι τόσο απλές σε αυτά τα τόσο απλά ερωτήματα του Π/Θ!
Δε θα τις αναλύσω.
Θα ασχοληθώ όμως με ένα θέμα για το οποίο έχει μιλήσει δεκάδες φορές ο ίδιος ο Αντώνης Σαμαράς και έχει δείξει την τεράστια σημασία του.
Για την ανάπτυξη μέσα από τη διασύνδεση/διάχυση/υλοποίηση των νέων τεχνολογιών που μπορεί να παράγει το ελληνικό επιστημονικό δυναμικό σε συνεργασία με τις επιχειρήσεις και τη βιομηχανία.
Προσωπικά, δεκάδες φορές το έχω αναφέρει από εδώ: υπάρχει ένα εργαλείο στον κρατικό μηχανισμό, μία Γραμματεία η οποία μπορεί να γίνει ό,τι πιο μοντέρνο υπάρχει στους μηχανισμούς του κράτους.
Η Γενική Γραμματεία Έρευνας & Τεχνολογίας (ΓΓΕΤ).
Η συγκεκριμένη γραμματεία, αν πάει κάποιος και διαβάσει την ιστοσελίδα της έχει κάποιους σκοπούς οι οποίοι είναι είτε διαχρονικοί, είτε επικαιροποιημένοι. Αντιγράφω:
Με την ταχεία εξέλιξη της τεχνολογίας και την είσοδο στη νέα χιλιετία (την εποχή του Homo Technologicus) ο ρόλος που καλείται να διαδραματίσει η Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας (ΓΓΕΤ) κρίνεται πολύ σημαντικός. Σήμερα, η ανάγκη επέμβασης και συντονισμού της έρευνας καθίσταται επιτακτική για την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας.

Φυσικά, αναφέρονται οι στόχοι της Γραμματείας αλλά αν διαβάσει κανείς καλά το κείμενο, είναι στόχοι οι οποίοι αν θέλετε εξήχθησαν εκ των υστέρων, με βάση τους στόχους που είχαν τα διάφορα επιχειρησιακά προγράμματα τα οποία κατά καιρούς «έτρεξαν» στην Ελλάδα, και τα οποία φυσικά αποτέλεσαν ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις σε μεγάλο ποσοστό.
Σε άλλη σελίδα της ΓΓΕΤ, αναφέρονται οι αρμοδιότητας της Γραμματείας:
         Ενισχύει μέσω ανταγωνιστικών Ε & Τ προγραμμάτων, τις ερευνητικές δραστηριότητες των ερευνητικών και παραγωγικών φορέων σε τομείς σημαντικούς για την ελληνική οικονομία και τη βελτίωση της ζωής του πολίτη.
         Στηρίζει τη μεταφορά και τη διάχυση προηγμένων τεχνολογιών προς τους παραγωγικούς φορείς της χώρας, επιτυγχάνοντας έτσι την άμεση αξιοποίηση των προϊόντων της έρευνας.
         Συμβάλλει στην ενίσχυση του ερευνητικού δυναμικού της χώρας.
         Εκπροσωπεί τη χώρα στα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εναρμονίζοντας τις ερευνητικές και τεχνολογικές δραστηριότητές της με τις απαιτήσεις της διεθνούς κοινότητας.
         Προωθεί τη συνεργασία σε θέματα Έρευνας και Τεχνολογίας, με άλλες χώρες και διεθνείς οργανισμούς.
         Ιδρύει ινστιτούτα και τεχνολογικούς φορείς σε τομείς υψηλής προτεραιότητας για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.
         Εποπτεύει και χρηματοδοτεί την πάγια λειτουργία και στηρίζει δυναμικά 19 από τους γνωστότερους και σημαντικότερους ερευνητικούς και τεχνολογικούς φορείς της χώρας.
         Προωθεί τη διάδοση των Ε & Τ πληροφοριών, σε εθνική κλίμακα, με τη βοήθεια τεχνολογικής πληροφόρησης.
         Υποστηρίζει δράσεις ευαισθητοποίησης της ελληνικής κοινωνίας σε θέματα Έρευνας και Τεχνολογίας.

Σωστά τοποθετημένες αρμοδιότητες οι οποίες όπως θα δει ο καθένας μας, ΟΛΕΣ έχουν από πίσω τους έναν σκοπό: την ΑΝΑΠΤΥΞΗ!
Ποιος πλέον θα αμφισβητήσει ότι το παλιό κλασσικό «η έρευνα για την έρευνα» δεν πουλάει πια.
Οι ίδιοι εκπρόσωποι του HORIZON2020 έχουν πει σε διάφορες από τις εκατοντάδες ημερίδες που κάνουν ότι αυτό πια είναι πασέ, ντεμοντέ, ενώ απονέμω τα εύσημα και στον ίδιο τον ΓΓΕΤ ο οποίος και αυτός ενστερνίζεται αυτή την άποψη.
Προσθέτω δε εγώ, ότι πέρασαν πια οι εποχές που είχαμε την πολυτέλεια να κάνουμε γενική έρευνα, έτσι για το κομμάτι μας (φυσικά και δεν αναφέρομαι στην βασική έρευνα!) και ήρθε ο καιρός που όλα αυτά θα δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας, καινοτομία και σύγχρονα προϊόντα, προϊόντα τα οποία θα συμβάλουν με τον τρόπο τους στην ανάπτυξη της Ελλάδας.
Ένας Έλληνας χομπίστας μαρμελαδοποιός είναι πιο καινοτόμος από έναν ερευνητή που φτιάχνει software το οποίο αναγνωρίζει και προσομοιώνει το πέταγμα της μύγας, όταν μπορεί και πουλά 400 βαζάκια σπιτικής μαρμελάδας που κάνει θραύση, την εβδομάδα!
Ξεκινώντας από το σπίτι του και ζητώντας τώρα να φτιάξει εγκαταστάσεις, με σύγχρονο εξοπλισμό και δεκάδες θέσεις εργασίας.
Το πέταγμα της μύγας ή οι αέναες μελέτες για «αειφορία» και «στρατηγικές διαχείρισης μπλα μπλα μπλα...» δεν είναι στην παρούσα φάση για την Ελλάδα. Εδώ που είμαστε, δεν υπάρχει αυτή η πολυτέλεια.
Υπάρχει η ανάγκη να γίνει αυτή η διάχυση της τεχνολογίας στις επιχειρήσεις, να ενδυναμωθούν τα πρώτα βήματα μίας καινοτόμας ιδέας, ναι, ακόμη κι αφορά σε μαρμελάδες και επιτέλους να μπορέσουν όποια υποστηρικτικά ευρωπαϊκά κονδύλια υπάρχουν, να εκταμιεύονται γρήγορα, χωρίς αγκυλώσεις, χωρίς γραφειοκρατία και κυρίως, με την αποδοχή του ρίσκου!
Γιατί όλα τα προηγούμενα – πολλά από αυτά γνωστά και κουραστικά;
Για να κάνω μία πρόταση, με αφορμή και τον ανασχηματισμό που έκανε ο Αντώνης Σαμαράς.
Δεδομένου ότι δεν προβλέφθηκε ένα Υπουργείο Τεχνολογίας (αν θέλετε βάλτε μέσα και τη λέξη «Βιομηχανίας») και παρ’ όλο που νιώθω ότι ο Αντώνης Σαμαράς ποντάρει πάρα πολύ στις ικανότητες των Ελλήνων στην έρευνα και την τεχνολογική ανάπτυξη, θα ήθελα να δω μία από δύο κινήσεις: είτε η ΓΓΕΤ να ξαναγυρίσει στον φυσικό της προϊστάμενο που είναι το ΥΠΑΝ (εκεί εξάλλου που την είχε για 2 μήνες ο Χατζηδάκης) είτε να γίνει μία ανεξάρτητη Γραμματεία υπό τον Πρωθυπουργό.
Η φυσική θέση της ΓΓΕΤ είναι στο ΥΠΑΝ. Εκεί που επιζητούνται όλοι εκείνοι οι μηχανισμοί που θα συνεισφέρουν στην Ανάπτυξη.
Αν ξαναδιαβάσει κανείς τις αρμοδιότητες της ΓΓΕΤ, θα δει ότι κουμπώνουν πολύ καλύτερα με το ΥΠΑΝ, παρά με το Υπουργείο Παιδείας.
Ο ρόλος της απλός: όλη η Έρευνα που συντελείται από τους φορείς που εποπτεύει το Υπ. Παιδείας, να παίρνεται από την ΓΓΕΤ, να αξιολογείται στο ΥΠΑΝ και φιλτράρεται για να δοθεί στις επιχειρήσεις ή να ενισχύεται για να προκύψουν συνέργειες επιχειρήσεων και ερευνητικών κέντρων.
Η έρευνα και η τεχνολογική ανάπτυξη δεν είναι προνόμιο ούτε αποκλειστικό δικαίωμα του Υπουργείου Παιδείας. Υπάρχουν ελληνικές επιχειρήσεις που ΕΠΕΝΔΥΟΥΝ στην έρευνα.
Με στοιχεία και αριθμούς που όταν προσωπικά τους πρωτοείδα, εξαπλάγην ευχάριστα! Δεν έχω πειστεί για ποιον λόγο ξαναγύρισε η ΓΓΕΤ στο Υπουργείο Παιδείας, μέσα στον Αύγουστο του 2012... 




Έχω πειστεί όμως, με απλή ανάγνωση όλης της δομής της και όλων των σκοπών της, ότι πρέπει να ανήκει στο ΥΠΑΝ.
Σύσσωμη, όπως είναι τώρα, χωρίς καμιά αλλαγή σε πρόσωπα, (όπου εδώ πρέπει να σημειώσω ότι οι ολιγάριθμοι υπάλληλοί της πραγματικά σκοτώνονται καθημερινά με τις απίστευτες αγκυλώσεις του Ελληνικού κράτους...), διαρθρώσεις κλπ, «πακέτο» όπως λένε, να υπαχθεί στο ΥΠΑΝ, με μία απλή αλλαγή στην μπροσούρα των εγγράφων της.
Νομίζω ότι ο νέος ΥΠΑΝ, θα έπρεπε να το κοιτάξει αυτό και όχι απλά να τη ζητήσει, αλλά να εξηγήσει με απλά Ελληνικά πού είναι ο φυσικός χώρος της ΓΓΕΤ.
Βέβαια, η πιο ξερή, κάθετη πρότασή μου είναι να υπαχθεί απευθείας στον Πρωθυπουργό. Απλά πράγματα.
Έχοντας στα χέρια του ο Αντώνης Σαμαράς ένα τέτοιο εργαλείο, μπορεί να έχει ένα ακόμη όχημα για να δείξει πώς έχει στο μυαλό του το Αναπτυξιακό roadmap. Και ότι ο ίδιος παρακολουθεί και ελέγχει, δίνοντας μεγάλη σημασία, την τεχνολογική ανάπτυξη που θα δώσει ώθηση και στις ελληνικές επιχειρήσεις που έχουν καταλάβει ότι στον Κόσμο του 2014, η μόνη λύση για την επιβίωση και την Ανάπτυξη, ΠΕΡΑ ΦΥΣΙΚΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΕΛΑΦΡΥΝΣΕΙΣ, είναι και η υιοθέτηση – παραγωγή νέας τεχνολογίας καθώς και η εκμετάλλευσης αυτής.
Το να πάρεις βέβαια ένα τόσο ισχυρό εργαλείο, όσο είναι η ΓΓΕΤ, από έναν Υπουργό που είναι τόσο διεκδικητικός, όπως φάνηκε με την επανεμφάνισή του, θέλει μία μεγάλη μάχη.
Αλλά λογικά επιχειρήματα και ένα απλό «Με εντολή Σαμαρά» νομίζω ότι αρκεί...

Νεύτων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου