17.7.14

Οι μετρόπληκτοι της Θεσσαλονίκης…



Το δικό τους δράμα ζουν τα τελευταία χρόνια οι μετρόπληκτοι της Θεσσαλονίκης. Και αναφερόμαστε κυρίως στους επιχειρηματίες που τα εμπορικά τους καταστήματα βρίσκονται στους σταθμούς του μετρό, κυρίως στο κέντρο της πόλης, όπως για παράδειγμα στην πλατεία Δημοκρατίας, στη Βενιζέλου, Αγίας Σοφίας, αλλά τώρα και στη Δελφών.



Οι έμποροι αυτοί, μεσολαβούσης και της οικονομικής κρίσης, είδαν τον τζίρο των καταστημάτων τους να μειώνεται κατακόρυφα, αφού η πρόσβαση από τους πολίτες σε αρκετές περιπτώσεις έγινε αδύνατη και επικίνδυνη, με κλοπές και ληστείες, ενώ πολλοί από αυτούς δεν άντεξαν και έκλεισαν τα καταστήματά τους, οδηγούμενοι οι ίδιοι και το προσωπικό τους σε ανεργία.


 
Το πρόβλημα δημιουργήθηκε γιατί η πρόοδος των εργασιών, κυρίως λόγω των αρχαιολογικών ανασκαφών δεν έχει τελειωμό.
Το μετρό ήταν να παραδοθεί σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό στο τέλος του 2012 και αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει ορίζοντας να τελειώσει ούτε προς το τέλος της δεκαετίας που διανύουμε με τις καλύτερες προϋποθέσεις, παρά τις εξαγγελίες των υπευθύνων.
Ολο αυτό το διάστημα τα εμπορικά και άλλα καταστήματα που βρίσκονται κοντά στους υπό κατασκευή σταθμούς του μετρό βιώνουν μια κρίση διαρκείας και τα μέτρα που παίρνουν οι αρμόδιες ούτε ως ασπρίνη μπορούν να εκληφθούν.
Η κατάσταση είναι τραγική, και κάθε μήνα κλείνει η μία μετά την άλλη επιχείρηση, ενώ κάποιες μένουν ανοιχτές χάρη στην αυτοθυσία που ίδιοι επιδεικνύουν, ελπίζοντας ότι θα υπάρξει και αντιστροφή του οικονομικού κλίματος και θα έρθουν καλύτερες μέρες.
Εξάλλου, ο έμπορος ζει και αναπνέει με την ελπίδα.
Ομως η παρουσία της Πολιτείας όλα αυτά τα χρόνια ήταν κάθε άλλο παρά η επιβαλλόμενη προς τους πληττόμενους.
Δεν τους βοήθησε ουσιαστικά, δεν τους έδωσε καμία ελπίδα, δεν ελάφρυνε τις υποχρεώσεις τους. Παρά μόνον μερικά ψίχουλα τους έδωσε για να πορευτούν, αλλά και πάλι δίχως να τους δίνει έναν ορίζοντα ολοκλήρωσης των έργων ή να παίρνει μέτρα ενίσχυσής τους.
Ουσιαστικά οι επιχειρηματίες αυτοί έχουν μείνει μόνοι τους, αντιπαλεύοντας τις αντιξοότητες, όχι της φύσης, αλλά του σχεδιασμού κρατικών υπηρεσιών για την ολοκλήρωση του έργου.
Είναι τα παράπλευρα θύματα της διαδρομής, μέχρι την ολοκλήρωση του μετρό Θεσσαλονίκης.
Αμήν και πότε, που λέει και ο σοφός μας λαός. 

Φόρης Πεταλίδης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου